#"Maйка ми би била много горда. И изненадана". Така Бари Коган отговаря на въпрос на журналиста Доналд Кларк през 2018 година как приема славата. По това време името му нашумява до степен такава, че да кръстят улица на него в квартала му. Бари Коган бързо се доказа като актьор с безграничен талант. Той е само на 30, колекционира най-големите кино награди, а животът му е по-богат и пъстър от ролите, които го намират. 

Напоследък всички говорят за "Баншите от Инишерин" - горчиво-сладката трагикомедия на Мартин Макдона, която е основният претендент за рекордьор на Оскарите. На 3 февруари филмът тръгна по кината у нас, а ако не може да разберете заглавието - ето и разяснение. Инишерин е измислен остров, някъде край западното крайбрежие на Ирландия. Баншите са призрачни жени, издаващи пронизителни писъци от староирландския фолклор. Историята се върти около двама стари приятели, които прекратяват отношенията си изведнъж.

Oще снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Но да се върнем на Бари Коган...

Ирландският актьор изпълнява ролята на Доминик Кърни във филма и вече получи своя "Златен глобус", БАФТА и номинация за "Оскар" за ролята си, което накара международните медии да го поставят на фокус. Особено заради достойната за филм биографична история на Бари.Ако не вярвате в приказки с щастлив край, ако смятате, че животът ви е ужасяващ и "най-доброто предстои" са клиширани бръщолевици - прочетете този текст! 

Снимка: Getty Images

"Идвам от друг свят", казва за себе си актьорът с остри черти на лицето, подчертани от хипнотизиращите му сини очи, докато отпива своето айс кафе. Поръчал го е с още по-острия си ирландски акцент, натъртвайки на думата "ледено". "Докъде бях стигнал... а, да...Майка ми". 

Докато расте, актьорът живее в 13 различни приемни семейства. Майка му се бори със зависимостта от хероин, а синовете ѝ Бари и Ерик са взети под крилото на бабата и лелята. Умира от свръхдоза. Тогава Бари Коган е на 12. Казва, че помни майка си само с добро. Всеки път, преди кастинг и спомня за нея, говори ѝ и вярва, че е толкова успешен именно заради нея.

Разказва всичко това открито и ненатрапчиво, защото смята, че историята му ще вдъхнови други млади хора да следват мечтите си. 

"Когато видите в документите ми "отгледан в 13 приемни семейства", обикновено не очаквате, че ще се справям толкова добре в живота", казва актьорът.

Снимка: Getty Images

Бари Коган е израснал в центъра на Дъблин, в сърцето и душата на града.

"В района с характера на Дъблин", казва той, усмихвайки се при споменаването на дома, макар в по-голямата част от детството си Бари и брат му Ерик да са се местили постоянно заради различните приемни семейства. През 90-те години Дъблин е завладян от света на наркотиците - епидемия, засегнала множество семейства.

 "Майка ми не можеше да се справи с нас, беше много болна. Но брат ми и аз сме, може би, най-близките братя, които някога сте виждали", казва той. 

Боксьор аматьор и самоопределящ се като "хулиган" в училище, Бари отива на кастинг за първата си роля на 17-годишна възраст, едва след като забеляза обява за актьори, поставена на витрината на местен магазин.

"Помня добре обявата - събораха желаещи да играят от улицата. Видях, че имам свободно време от училище. Беше малък филм. Но си казах: "Мога да направя това!" Няколко месеца по-късно режисьорът се свърза с мен, след като намери финансиране за филма". 

Така идва първата роля на Бари - Айдо в криминалната драма "Между каналите". 

Напускайки училище не след дълго, Бари къса връзката си с улицата, заради неизбежния цинизъм, с който приятелите му третират амбицията му да стане актьор. 

"Казах си: "Нямам нужда от училище. Мога да се занимавам с актьорство", а хората ми се подиграваха"Да, да... ще бъдем известни певци! Или футболисти!"

Но същият режисьор се завръща в живота му с друга роля, с което поставя началото на поредица от разнообразни и известни роли в ирландски филми и телевизионни сериали. Бари Коган е отличен за  "Кралят на пътешествениците" и ролята на Уейн - убиецът на котки с бебешкото лице и мъртвешките очи в "Любов/омраза". 

Така Бари светкавично се превръща в един от най-удивителните млади таланти на Ирландия.

През 2017 г. Коган минава и на следащото ниво - превръща се в зведа от световен мащаб!

Снимка: Getty Images

Покрай ролята на Джордж -  нежен, добросърдечен тийнейджър, участващ в мисия за спасяване на цивилни в епоса на Кристофър Нолан от Втората световна война "Дюнкерк"; Следва "Сбъдната мечта", която го поставя като актьор на дневен ред в Холивуд.

Сред въртопа от нови актьори, издигащи се и рекламиращи световни брандове, Бари усеща нуждата от повече тежест и подкрепа зад себе си. Именно това си набавя с ролята на Мартин в "Убийството на свещения елен " на Йоргос Лантимос - вероятно една от най-завладяващите и брилянтни роли в киното в последно време, а Бари не само се справя с предизвикателството, но и извежда лентат на Йоргос "към победата".

Признава, че когато не получи дадена роля - изпада в дупка, но до него плътно е приятелката му, която му казва:

"Изправи се на крака! Няма кой да го направи вместо теб!" 

Като оставим настрана тази нейна стратегия, Бари се стреми да остане здраво стъпил на земята и да не се поддава на неблагоприятните аспекти на славата.

Снимка: Getty Images

"Това, което наистина ми отвори очите, е колко заинтересовани са хората от мен сега. Винаги си задавам въпроса "Бихте ли били толкова заинтересовани, ако не бях на екрана?" Това е лудост, особено когато става въпрос за хора, които не са ме познавали преди. Сега ме забелязват на улицата и изведнъж се интересуват от... какъв цвят чорапи нося?"

Затова и не изглежда много вероятно Бари да забрави корените си или откъде е тръгнал.

"Няма да ми бъде позволено. Ако баба ми е до мен, ще ме шибне ужасно силно!"  

Всъщност баба му въобще не е впечатлена от блясъка на Холивуд. 

Бари дори каза, че баба му не се впечатлява лесно от бляскавия му живот в Холивуд.

Снимка: Getty Images

"Мога да й кажа, че работя с Брад Пит и тя ще отвърне: "Е и? Тогава ще допълня, че работя с Фил Мичъл в "Eastenders" и тя ще е по-впечатлена: "Ооо! Няма начин!" Това е отношението в Дъблин и на мен ми допада!"

Приятелите му в The Bridge Tavern в Самърхил, където наистина има улица с неговото име, също го заземяват.

"Таверната Bridge е нашето свърталище през годините. Бавачката ми просто влиза и получава маса, независимо дали има места или някой е вече настанен. Обикновено се обръщат към мен с: "Ей, Холивуд, черпи едно питие, става ли?" Там нямам малко име. Наричат ме "Холивуд". Несравнимо е точно това чувство на смирение - да знаеш, че си редом до звездите, но да има кой да те върне обратно!" 

Снимка: Getty Images

През август 2022 г. Коган и приятелката му Алисън Сандро посрещат на бял свят сина си - Брандо.  Чувайки новината за номинацията му за "Оскар", той я посвещава именно на детето си: 

"Това е за теб, Брандо! Татко те обича!"

Във филма "Баншите от Инишерин", който получи девет номинации за "Оскар", Бари влиза в ролята на Доминик Кърни, синът на началника на полицията на острова, който подкрепя Падраик (Колин Фарел), когато дългогодишният му приятел Колм (Брендън Глийсън) внезапно прекратява отношенията ми.

Ролята на Доминик (за когото Коган не е съгласен, че е "селският идиот") всъщност е написана за него, разкрива той пред "Лос Анджелис Таймс". 

"Написал съм роля за теб в новия си филм и много бих искал да се срещнем и да поговорим за това", казва му режисьорът Мартин Макдона.  "Веднага се съгласих - дори не бях прочел сценария."

Бари определя Макдона като "един от най-добрите режисьори на нашето съвремие" и всички, които са гледали "Три билборда извън града" са съгласни! 

Време е за "Баншите от Инишерин"!