#Най-доброто време на рекордьорката в българската лекоатлетика - петкратната олимпийска шампионка  Ивет Лалова... Въпреки всички легенди за нея, опитваме се да го измерим в градската честотa на #URBN, подкрепени от HUAWEI WATCH GT 3. Истинското бижу на ръката на една жена, носеща медали от скъпоценни метали в историята на спорта.

В навечерието на празниците няма нищо по-прекрасно от това да си поговориш за времето и отлитащите му секунди с човек, който през целия си живот е дишал за подобна надпревара като златната медалистка Ивет Лалова!

Tя няма нужда от представяне, но винаги има нужда от нов часовник!

Снимка: Личен архив

"Първото впечатление, което ми прави новият Huawei watch GT3, още когато кутията бе в ръцете ми, е, че изглежда като подарък - със своята красива квадратна форма. Отвориш ли я, обаче, оставаш изумен от това, колко много неща има вътре. Дизайнът на часовника е толкова елегантен, че го прави перфектното бижу за всяка визия. Комбинацията от черно и златно е винаги на мода, а новият начин за стягане на каишката е изумителен, защото винаги съм имала проблем с това, тъй като китката ми е много малка. Любимата ми тема на циферблата е Night glow - нощна светлина, защото дава усещане за стил", споделя Ивет. 

Вижте още снимки тук>>>

Тя винаги носи часовник на ръката си по време на състезание, защото всичко - от пътуването към стадиона, загрявката, явяването за проверка преди старт - изисква изключителна точност и е планирано до минута. По време на тренировка часовникът е в помощ за измерване на пулс, различни режими на тренировка и време за почивка между повторенията.

"Да си в крак с времето е много сложно понятие, защото никой не може да надбяга времето. Важно е да имаш добър план и чувство за баланс, само тогава то стига за всичко", смята още Ивет.

Като човек, за който секундите са изключително важна измервателна единица, тя има своя специална автогенна подготовка за моментите преди старта на всяко голямо състезание. 

Снимка: Getty Images

"Именно това да се преоткриваш, предизвикваш, да знаеш, че не си достигнал лимита на възможностите си, че има какво да подобриш. Възможността да започват всеки път наново и да бъдеш по-добра версия на себе си. Това държи един спортист дълги години в спорта. Разбира се, когато е подплатено с резултати, е по-сладко, но именно преодоляването на трудности и усещането да бъдеш по-силен след тях е предизвикателството. Това, което може да откаже един спортист, най-често е физическото изтощение, контузиите, операциите, възрастта, интереси извън спорта, желание за създаване на семейство", споделя още Ивет. 

Снимка: Личен архив

Физическите изисквания за нея са огромни, но колко трудно и важно е да се настроиш и да си подготвен? Особено в спринтова дисциплина - там всичко свършва за секунди - работиш година за голямо състезание и е лесно да се разочароваш, ако не ти се получи само за няколко секунди!

"Това е най-трудният момент, защото Олимпийските игри например са веднъж на четири години и колкото и да си подготвен, никой не може да ти гарантира, че точно в този ден и час, когато имаш шанса да се изправиш срещу най-добрите атлети от цял свят, ще бъдеш в най-силната си психическа и физическа форма.

А напрежението е огромен фактор, особено на отговорните състезания.

Затова е важно физическата ти форма да е перфектно планирана, но и психиката да е тренирана и подготвена дори за нещата, които са извън твоя контрол", споделя легендарната лекоатлетка. 

Всичко да бъде под контрол. Дори времето. Мантра, която е нужна на всеки спортист, за да поддържа дисциплината и самочувствието си. Както и физиката си. Но какво се случва с психиката му в моментите, когато е на стартовата лента? Успява ли да изключи всички си представи за време, всички емоции, за да служи като войник на целта си?

Снимка: Официален профил в Instagram

"Изключването на пистата е почти автоматично, така нареченият tunnel vision (бел.ред. в букв. превод означава устремен поглед, но има и песен на Джъстин Тимбърлейк с такова име) е много високо ниво на концентрация и визуализиране на самото бягане, повтаряйки си съзнателно до безкрай всеки елемент, който трябва да направиш. С опита на състезания и на тренировка това се постига по-лесно, но винаги с много работа и фокусиране", казва Ивет Лалова. 

Затова и една от любимите ѝ функции на новия модел HUAWEI WATCH GT 3 е Healthy Living.

"Това, че можеш да си поставяш daily goals (бел.ред. - дневни цели) и reminders (бел.ред. - аларми за напомняне), защото всички имаме нужда от допълнителна мотивация и подсещане да пием повече вода, да се движим, да следим състоянието си. Следя всички тези параметри, защото те дават допълнителна, но важна информация за цялостното ни състояние. Ако не обръщаме внимание и не си доставяме достатъчно сън, рискуваме да не сме пълноценни през деня. Функциите за измерване на сатурация и пулс са изключително важни по време на тренировка, защото показват времето нужно за възстановяване между серии от упражнения", споделя Ивет. 

Няма как да не обърнем внимание на функцията за провеждане на разговори от телефона, без да се налага да вади GSM-a от чантата си. 

"Това беше една от първите функции, които изпробвах веднага. Изключително полезно, когато вършиш каквото и да било или просто не искаш постоянно да държиш в ръце телефона си", споделя тя. 

Ивет Лалова е от хората, осъзнаващи ясно, че всяка секунда извън спорта е важна.

За нея има друга мерна единица...

"В живота всяка секунда трябва се измерва с ритъма на сърцето, което означава да ценим и обичаме хората, които са важни за нас и да правим нещата, които искаме. Най-голямата илюзия е, че имаме предостатъчно време и оставяме мечтите си да чакат, някой път прекалено дълго"

За себе си казва, че вижда красиво бъдеще в децата и най-вече в малките герои от Спринт Академията, които ежедневно ѝ преподават уроци! 

Снимка: Официален профил в Instagram

"Децата в Спринт Академи ми напомнят, че спортът преди всичко е здраве и удоволствие, защото така започва всеки път и всяка спортна кариера. Огромно щастие е да гледам как растат пред очите ми и вече постигат успехи на национално и европейско ниво. За мен е важно да им предам освен опита и уроците, които съм научила през последните 25 години, и основните ценности в спорта:

Да имаш сърце, уважение към другите, да бъдеш спортсмен на пистата и в живота.

Винаги гледам оптимистично напред и вярвам, че тяхното бъдеще ще бъде красиво и успешно", споделя за малките си последователи Ивет. 

А самата тя има свое тълкувание на красива жена, която носи красив часовник на първа среща: 

"Тази жена е човек, който цени точността, както и времето си!" 

*Материалът е подготвен за Huawei Watch GT 3