#В специален проект на #URBN и Aз ям!, една от любимите ви звезди приготви лесна, но ефективна рецепта. Вие трябваше да познаете "Коя звезда сготви...", а Аз ям! раздаде награди! Нашият домакин отбеляза абсолютен рекорд с нито един грешен отговор! Кой би могъл да сбърка актьора Филип Аврамов. Пристигайки в часовия диапазон за първо кафе в деня, подадохме на Филип Аврамов три карти и той избра сам своята рецепта. Докато приготвяхме най-засукания сандвич, който сме яли - с яйца и пържена наденица, установихме, че екранния Коце от "Домашен арест" всъщност си има хватки за рязане на зелена чушка, както и визия за декорация на чинията.

"Проста, но ефективна рецепта. Както видяхме, дъщеря ми Рая изяде и двата сандвича малко по-късно. Мисля, че стана сполучливо. И все пак нацелих правилната карта. Я да видим какви са другите две..."Шишчета с родопска, македонска наденица"... и "Македонска наденица с червен лук и подправки". Пак щях да се справя...", казва уверено Филип Аврамов. 

Рая подаде талоните с рецепти на татко си, за да избере 1

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Самият той признава, че е фен на свинските вратни пържоли. 

Как Филип приготви сандвичите може да видите тук >>>

"Едно време повече ядях наденица. Готвенето за мен е ритуал, при който забравяш да се храниш. Радвам се, когато го правя на открито, на огън, под небето. Когато сме на палатки си правим "Джолан морнинг" –4 джолана се пекат от рано сутрин в т.нар. къмпингарска турна - пеш в дупка в земята с камък. Когато готвиш на огън – вкусът и усещането е различно", казва актьорът. 

Ето я и рецептата!

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Споделя, че студентските му години са били бедни, припомня как се е пазарувало с купони... Има и една сърцераздирателна история! 

"Беше 6 май, Гергьовден. Следвах в Благоевград и живеехме с моя приятел Иван в квартал „Орлова чука“, до къщички на роми. Вкъщи нямаше нищо за ядене, а долу, в къщичките - се въртят чевермета с агнета... Наслаждавахме се на 3-4 огъня. Но така и не се преклонихме, да поискаме... Сварихме си едни макаронки. Нямахме нито захар, нито сол. Ядохме ги естествени. Тогава ми идеше да ида при ромите и да им кажа:" Дайте ми малко агне да си хапна...", но не го направих, де. Защо не го  направих - и досега не мога да си дам сметка. Вместо това да гледаш света през неподправен макарон ... (смее се). Имаше и такива година, говорейки си за продукти, пазаруване и хранене", споделя Филип. 

Ето ги продуктите!

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Докато водим този разговор около масата е голямата му дъщеря Рая, която споделя, че като порасне иска да стане като "тати". От малка знае, че е известен. Филип Аврамов смята, че е по-скоро заземен.

Популярността обаче го преследва. 

"Станах известен постепенно. Не се случи рязко. Не съм го търсил. Дъщеря ми Рая ми е давала една от най-точните оценки. Казва ми: „Ти не искаш да си известен, само че това, което работиш, те прави известен и вече нищо не можеш да направиш.“ Мисля, че е права. Известност – да, помага, но е досадно доста. Не съм суетен, какво се постига със суета? Какво да произлезе от нея? Нямам такива залитания. Даже леко се притеснявам от време на време за това. Но нищо, това е част от играта", казва Филип Аврамов. 

Филип Аврамов опитва зелена чушка...

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

В последната година, пандемично, е изснимал два филма.

"Което си е цяло чудо!", отбелязва. 

"Тя работата те намира, ти не можеш да я намериш нея. Миналата година не ми е липсвала публика", откровен е актьорът. 

Докато подготвя декорацията на апетитния сандвич, Филип споделя, че е ходил по кулинарни шоута и преди, но в правенето на сандвич има друг вид магия. Вдъхновява се и му два идея, че когато отвори т.нар Дом "Аврамов" - къща, която подготвя за свободна сцена на артисти, може и да готви и там някои от личните си специалитетите за гостите. 

Филип Аврамов подготвя продуктите...

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

"Там ще се готви само на огън, предвиждам една "лека камина" да има.  Трябва да има някаква почерпка,  а какво по-хубаво от това да гледаш едни пържоли как цвърчат ... Едно време имах някакви мисли да слагам месото в маринати, сега вече не. Само сол, черен пипер и да цвърчат на огъня. Не го разбирайте, че ще се хапва преди спектакъл. Хапването след представлението, а по време на спектакъла – леки напитки, мезенце", разказва Филип. 

Така любопитството ни за това, как ще изпълни мечтата си Дом "Аврамов" ни кара да се интересуваме кога ще отвори врати.

Според Филип... има реален шанс това да се случи лятото. 

"Всичко зависи от икономиката. Обаждаха ми няколко хора да предалагат да помогнат финансово безвъзмездно, за да го завършим по-бързо. Моята философия на живота е, че нищо не е безвъзмездно, всичко е пито-платено и така е редно. Не виждам друга технология. преди ставаше по по-прост начин. Всеки имаше и споделяше. А преди нямаше чак толкова много неща. Сега е друго. Има неща, но никой не иска да ги споделя", смята Филип. 

Филип Аврамов се захваща за работа

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Говорейки за живота и неговата философия, повдигаме темата за голямата загуба в българския театър и в личния живот на Филип Аврамов - голямата артистка Татяна Лолова, с която бяха в близки отношения. 

"Много неща остави тя в мен... Нашите разговори започваха така -

"Благодаря ти, Татяна, че те има. Знаеш, че те обичам".

Като започнеше да говори, започвах да се смея. Говореше много стойностни неща същевременно, цитираше Станислав Стратиев, който казва, че не трябва да позволяваме някой тук, сега да живее живота ни... А пък си мисля, че нейният беше толкова изпъстрен, толкова богат живот, толкова близка бе чувствана от всеки един българин, че много малко могат да го направят наистина. Не знам какъв пример да дам. От величината на Махатма Ганди", споделя Филип, който винаги ще говори за нея с възхита. В последната година се се чуват често по телефона, затова смята, че ѝ е казал повечето неща, които е искал...

"Но винаги има една липса, за това че би могло още да си говорим, че би могло да е по друг начин... За съжаление голяма загуба, не само за мен. Това го осъзнах преди два дни. Заговори ме един циганинн по тази тема. Каза, че го е ударила загубата на Татяна, сякаш губиш член от семейството. След такъв актьор като Татяна Лолова и такъв човек, остава само празно пространство. Природата не търпи уж празно пространство, но да - остава.

Има една пауза, която не можеш да запълниш". 

Говорейки за наследството на големите артисти, което остава за нас, когато си отиват, Филип е категоричен, че театърът винаги ще има бъдеще, винаги ще има някой, който ще е по-добър от теб и винаги ще има нови, знаменити актьори.

"Дали ще дойдат и кога - самото време ще си покаже. Кой какъв е, от къде е, защо точно в този момент се появява... Ще има такива хора. Надявам се аз да стана част и от това поколение, бе да ги поучавам, но да мога да им помагам. Все пак без театър не може. Това го доказва българската публика, която не спря да ходи на театър". 

Рая е най-доволна от засукания сандвибаща си Филип Аврамовч на

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Дали вижда дъщеря си Рая като част от ново поколение актьори, след нейната заявка, че ще става като тати ( и като мама)? 

"Да прави каквото иска. Може да не избери попрището, в което се изявява майка ѝ Милена, защото е много трудно за жена. Не е благодатна професия, няма достатъчно роли, голяма конкуренция. При мъжете е по-лесно, колкото и смешно да звучи. Просто е така. Но каквото и да се случи с това момиче, аз ще бъда плътно зад нея", казва Филип. 

Вече сме на последните секунди разстояние от най-засукания сандвич, който сме виждали. Гарниран с пресни зеленчуци и с аромата на пържена наденица и яйца - абсолютно в тренда на Тик-Ток, ако питате младото поколение! Разговорът е към края си, но той ни разказва случка, от която разбираме, че всъщност с тази вкусна наденица е изнверил на любимата си храна - рибата. 

"Скоро в Пловдив имах една случка, която за малко да отиде на бой. Прибирам се с мой приятел от язовир, аз хвърлях въдичка. И паркирам пред един хранителен магазин и една жена като ме видя и ми вика: "Откога те чакам..." А зад нея един мъж с доста голяма глава и като започва: "Къв е това, бе?". А тя: "После ще ти обясня" и вече едва ли не налита на бой.

Хайде сега иди обясни защо те чака тая жена ..."

Ето и крайният резултат!

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за #URBN

Печелившите в играта са: 

Nikola Nikolov

Dorothy Noncheva

Нели Балабанова

 

 

URBN Team: 

PM: Йоана Грозданова 

Интервю: Кристина Димитрова

Грим: Росина Георгиева

Фотограф: Десислава Генкова - Елриша 

Видео: Тедд Георгиев

 

*Специален проект на #URBN и Aз ям! В материала има продуктово позициониране!