#Двамата се запознават онлайн. Профилите им изглеждат истински. Комуникират за филми, книги, музика и в крайна сметка решават да се срещнат. На живо се оказва различно. Не вибрират на една честота и единият от тях решава да прекрати комуникацията. Другият обаче не е на същото мнение. Чувства се отхвърлен. Започва да оказва натиск. Натиск, който се превръща в онлайн тормоз с обиди, заплахи и изнудване за нова среща. Тормоз, който стига до отдел "Киберсигурност" в ГД "Национална полиция".

Историята е истинска и се случва по-често отколкото си мислите. Случва се на хора между 15 и 50 години. Може да се случи и на вас. И на вашето дете.

Когато тормозът и сплашването се извършват онлайн, това се нарича кибертормоз. Този вид тормоз може да бъде особено труден за противодействие, тъй като е труден за контролиране, но е видим за голям брой хора. Най-вреден е за децата и подрастващите. Всеки втори млад човек е имал негативен опит в интернет през последните шест месеца, сочат данните от последните изследвания на Център за безопасен интернет в България.

Именно към подобряване на тази статистика са насочени усилията на инициативата на Yettel България Digital Scouts за защита на деца и младежи от опасностите онлайн чрез уроци по превенция, сигурност и самозащита. В рамките на второто издание на Digital Scouts за 2023 г. в партньорство с Национален център за безопасен интернет се включват двама от любимите създатели на съдържание в социалните мрежи - Борислав Вълов - Ei Bo и Милен Колев. Заедно с тях Digital Scouts обучава деца и тийнейджъри как да разпознават и как да се справят със заплахите на дигиталната среда.

Снимка: Личен архив

Борислав Вълов - Ei Bo става популярен в TikTok със забавното съдържание, което споделя. Играейки образите на типични български майки, той забавлява аудиторията си с неподправен хумор и емоция. Често представя трудни ситуации, през които всеки от нас е минавал или минава, като показва различната гледна точка и успява да разведри всеки, който се нуждае от това. Освен това Борислав се занимава с актьорско майсторство и създава музика.

"В миналото дори и мен са опитвали да ме превърнат в жертва на онлайн тормоз. Имало е единични случаи. Трудно е да го избегнеш, когато си дете. За детската аудитория е важно по-скоро какво съдържание достига до нея. Затова и ние създателите на съдържание трябва да внимаваме какво произвеждаме. Когато това ми се е случвало в миналото, те са били достатъчно рядко, за да мога да се справя, но са ме карали да се чувствам изгубен и несигурен. Тогава търсиш подкрепа в любимите си занимания и хора, за да излезеш от това. Надявам се Digital Scouts да достигнат до правилния човек, до някой, който има нужда да знае как да направи първите крачки да си помогне. Защото да си изгубен и накърнен след онлайн атака са основните усещания и оттам насетне започваш сам да решаваш накъде. И е важно това накъде накъде е".

Споделя още, че се занимава със социални мрежи от навлизането на платформите.

"В началото - като потребител, а след това, когато открих моя формат и това, което ме вълнува - като създател на съдържание. Гледам своя път от преди до сега и мога да кажа, че съм бил по-объркан в началото относно това какво искам да се случи със съдържанието ми и мен самия. Имал съм колебания, както и доста фази през този мой път. Преди някак не се получаваше, защото не бях открил посоката. Беше ми трудно да намеря своя фокус, опитвах се да вървя по чужди стъпки. Това нямаше как да бъде плюс и когато се осмелих да се вгледам в картите пред себе си - казах си: "Да, това е моето!" и тогава се отключи. Вероятно преди около две години", казва той.

Има около 20 теми и рубрики в социалните мрежи. С Digital Scouts засяга образователната тема за сигурността и безопасността в интернет.

"Това ме вълнува, защото би било от полза. Когато създаваш съдържание, трябва да мислиш за това. Какво те вълнува и защо и как засяга останалите", казва той.

Потребителите виждат неговото присъствие в социалните мрежи и си казват: "Ей, наскоро видях неговите видеа", но всъщност те са плод на ежедневна и активна работа в последните 2 години. Ei Bo се появява през 2016-2017 година като псевдоним на Борислав.

"Стремежът ми е да го превърна в моя емблема, защото пътят продължава".

За всичките тези години се е сблъсквал с "дисквалифициране" в социалните мрежи и дори някакъв вид тормоз.

@ei_bo + 1 digital scout коментар #digitalscouts #yettel #safenet #online #life @YETTEL BULGARIA @Ei Bo ♬ Това е Бо - Ei Bo

"Личната ми мотивация да се включа в Digital Scouts e смислената посока на посланията, които трябва да бъдат казани и чути точно в момента, в който онлайн пространството е достигащо и обграждащо. Важно е да се говори за тези неща, които биха могли да предизвикат проблем или дори да те поставят в опасност, докато пребиваваш в социалните мрежи. Когато нещо е толкова разпространено, винаги има за какво да се внимава. Думата "тормоз" е много силна дума и не е казано, че задължително трябва да си преминал през това, за да говориш превантивно. За щастие, така съм си изградил присъствието и аудиторията, че съм създал комфортна и здравословна среда. Потребителите там се чувстват добре и сигурни. Изградил съм я стъпка по стъпка и смятам, че е устойчива. Това не позволява на отрицанието и омразата да присъстват под каквато и да било форма".

Когато си на място, обградено от обич, дори да се появи нещо с тъмен характер, няма силата да остане. Просто преминава и отпада, казва още той. Затова, трябва да познаваш добре аудиторията си.

"Фокусът върху това да има топлина, разбиране и солидарност е да бъдеш от полза и от помощ. Това е и фокусът на Digital Scouts! Ние да помогнем на всички, които трябва да са наясно и с широко отворени очи".

В сценариите на видеата си за кампанията, Ei Bo включва стъпките, през които трябва да преминеш в комуникацията с непознати онлайн, както и как да подходиш към информацията, за да се пазиш от фалшивите новини.

"Това са само част от основните теми. Към тях има и още информация как да се пазиш и да проведеш превенция за себе си - в онлайн пространството. За да не стигаш до проблеми, както и до по-сериозни ситуации. Тази кампания точно това цели. Да не пропускаш тези ключови стъпки и да рискуваш да попаднеш там, където не трябва".

"Моят съвет е много внимателно да се борави с доверието в социалните мрежи. Там най-изкусно се случват измами и подвеждане. Трудно ти е да хванеш кой профил какво ти мисли. "Има ли нещо, което ме притеснява?" е въпросът, който винаги трябва да си задаваш.

Бидейки и журналист, Борислав споделя, че фалшивите новини се избягват с натрупването на опита да ги разпознаваш и проверяваш.

"Когато виждаш пример и след това преговаряш - най-лесно се запомня".

Какво е посланието зад всичко смешно, което виждаме от Ei Bo:

"Това ми е любимият въпрос до момента, защото той крие истината - много важна дума за мен. Във всяко едно от видеата си, гледам да има някакво съобщение. Дори повечето ми видеа са на скеч принцип, тъй като комедията е най-големият носител на истини. Затова комедията е толкова трудна и трябва да имаме уважение към нея. Това е труден жанр, който майсторски те хваща, и когато се казват истини през него - трябва да си много конкретен. Аз гледам да съм такъв. Дори да е на фон като послание, то работи. Чрез тази комедия, изказвам моите истини, болки и разочарования, но съм винаги директен".

За образите на Ei Bо, които винаги ни разсмиват, прототип е самият той.

"Казвам "аз", защото заставам с моите истини. Понякога има препратка и прилика с реалността, защото са лични преживявания. Ei Bo събира истините за мен и от света, за да се върнат към света в интернет пространството".

Като създател на съдържание е важно да знаеш къде е границата. Да не прекалиш и да не изневериш на себе си. Да удържиш на принципите си. Социалните мрежи са залъгващи и това е най-голямото предизвикателство. Дори не е толкова важно да се следват трендовете, за да станеш популярен.

"Има някои, които не са добра идея да са тренд, но се превръщат. Аз не ги следвам. Влизам в тренда обикновено с моя си почерк, но общо казано - не им робувам. Боря се за индивидуалност".

Всеки, който иска да бъде инфлуенсър, трябва да се запита дали това иска?

"След представлението "Хаштаг Последвай ме" имам по-различен поглед към това занимание. Но който реши да го прави - трябва да е убеден, че това му носи удоволствие и че носи нещо на самия него, а не просто защото е модерно. Със сигурност основното е да преценят внимателно дали е за тях и как ще се отрази!"

Снимка: Личен архив

Милен Колев е другото популярно лице в TikTok, което създава вайръл видеа с образа на майката, лелята и т.н. Видеата му днес са все по-разнообразни, персонажите се множат, но ситуациите са все така всекидневни и ни карат да възприемаме с усмивка проблемите, с които се сблъскваме в ежедневието. Милен живее и работи в чужбина, но това не му пречи успешно да развива социалните си медии и да достига до огромна аудитория онлайн - хора, които имат нужда от своята регулярна доза смях.

"Попадам много на фалшиви профили с моя снимка и имена, което за мен може би е най-лошото от всичко, защото не знам как те биха злоупотребили с информацията и контактите ми. Говорим за над 10-15 профила. Искал съм да говоря с притежателите им, за да ги премахнат. В повечето пъти не се получава, а това е лична информация и данни и би могло да стане опасно. Затова се включвам в Digital Scouts, за да накарам хората да се замислят малко повече", казва той.

Започва да се занимава със социални мрежи преди 10 години.

"Първо предимно с YouTube и музика, отколкото с комедия. След това навлязоха новите социални мрежи и реших да изпробвам абсолютно всичко. В един скучен ден след лекциите ми в университета, забелязах TikTok и реших да го изтегля. Оттам всичко се промени" .

Сред любимите теми на Милен е забавното в битовите отношения между майки и деца, съседи и предимно женски персонажи, представена в комичен аспект.

@milenkolev1 Изгледайте видеото докрай и отговорете с коментар на въпроса на учителката, за да участвате в Giveaway на Yettel и SafeNet и можете да спечелите Mystery Box със супер награди и последване от мен! Научете как да се справяте с Онлайн тормоза, с помощта на Digital Scouts. #teacher #bulgaria #school #българия #Yettel original sound - MILEN KOLEV

"Моята мисия не е да осмивам. Аз съм си човек от село и вдъхновението ми е това, през което съм преминал. Животът на село е малко по-стриктен откъм битовизма. Исках да го пресъздам, за да покажа, че той е доста запомнящ се. Да правя деня им малко по-интересен и весел", казва той.

Тормозът в социалните мрежи може да се случи всеки ден, споделя Милен Колев

"Аз съм човек, който прави и включвания на живо в социалните мрежи и там също се появяват тормоз и обиди от хора. Повечето са просто непознати, които не харесват това, което правя. Изказват се по арогантен и груб начин, което не смятам, че е нужно. Ако искаш да изкажеш мнението си, това може да се случи с аргументи по разумен начин, без агресия".

По думите му, за да може по-младите да оцеляват здравословно в социалните мрежи, първо трябва да станат дебелокожи.

"Ако искаш да се занимаваш със създаване на съдържание, трябва да знаеш, че винаги ще има такива хора и не всички ще искат да се забавляват и да ти мислят доброто. Ще има и такива, които ще се опитат да ни наранят или измамят. Трябва да знаем, че хората са различни и трябва да очакваме неочакваното".

Една от каузите на Милен Колев, покрай братчето му със Синдром на Даун, резонира силно с темата за онлайн тормоза, фалшивите новини и профили и атаките от непознати. Тя е пример за делата на добрата Фея на фона на съществуващи Чудовища. Така, както и кампанията Digital Scouts, която има за цел да дава сигурност и подкрепа онлайн.

"Социалните мрежи са предимно полезни, когато става дума за добра кауза. Toва, което с Yettel и Digital Scouts правим, е да дадем много важна информация и за пореден път да предупредим - не се предоверявайте. Според мен, самозащитата онлайн е нещо, което вече трябва да има своите часове в училищната програма. Yettel го прави чрез нас, инфлуенсърите. Социалните мрежи могат да са опасни, но с тази информация се превръщат и в добро място. Просто трябва да сме внимателни. За мен, добрите страни са малко повече от лошите, но не трябва да се прекалява".

Как да се пазим от дигиталната среда, която може да навлезе рязко в реалността ни?

"Винаги трябва да разпитаме добре човека, който стои отсреща, ако е непознат за нас. Да научим кой всъщност е зад клавиатурата и монитора. Не трябва да се споделя лична информация. Тя е само за семействата и близките ни приятели. Трябва да проверяваме в Google повече информация за профилите, с които комуникираме. Това е превенция. Ако излезе информация за този човек, има вероятност профилът да е истински. В моите видеа разказвам точно за подобни проверки. Важно е за най-малките, да могат да различават лошата от добрата ситуация в социалните мрежи".

Заедно с Борислав и Милен си пожелаваме да срещаме по-малко чудовища в социалните мрежи и повече добри каузи и феи, защото тяхното влияние стига и до реалността ни.

С подкрепата на: Digital Scouts & Yettel България!