#Казвали са ѝ многократно, че прилича на Джулия Робъртс, дори и в Бали. Има нещо в усмивката и в погледа на онази Хубава жена, която постави актрисата на пиедестал през 90-те години и с която свързвам мигновено фотографът и културолог Катя Танева. И интуицията ми се оказва права за пореден път, защото разговорът ни отвежда именно към темата за Жената на света, Хубавата жена, Универсалната Жена, Жената със Сърце!

Знаете ли, че медицински е доказано, че сърцето на жената е много по-малко и по-леко от това на мъжа и изпомпва около 10% по-малко кръв на сърдечен удар? Въпреки това то бие по-бързо - със 78-82 удара в минута, в сравнение със средния мъжки пулс, който е 70-72 удара. Жените са по-склонни от мъжете да развият синдром на разбито сърце, наричан още кардиомиопатия - предизвикано временно сърдечно състояние, което може да бъде причинено от стресови събития като обида, раздяла, насилие...

Когато научава тези факти, Катя Танева се вдъхновява за втората си изложба в България - "Лицата на женското сърце" с 27 портрета на известни жени с различни професии, която вече може да видите. С 27 портрета на известни български жени с различни професии, Катя Танева и Aсоциация за сърдечносъдова образна диагностика  повдигат темата в Световния ден на сърцето - 28 септември, а фотоизложбата е подредена в Галерия на открито на Столична община в парка пред НДК (в алеята до кино "Кабана") до 10 октомври. Експозицията е част от Световния конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика с домакин доц. д-р Красимира Христова.

Никол Андонова Nikyoto, артист

Снимка: Катя Танева

Мая Пауновска, експерт дигитален маркетинг

Снимка: Катя Танева

Марта Петкова, прима балерина

Снимка: Катя Танева

Манал Ел-Фейтури

Снимка: Катя Танева

От Виена и Ню Йорк до София

Темата за жената и нейната чувственост вълнува Катя Танева още във Виена, когато подготвя първата си фотографска изложба в България - "Флуидността на жената", а "Лицата на женското сърце" е естествено продължение.

Кадри от изложбите вижте в галерията ТУК >>>

Aни Владимирова, психолог

Снимка: Катя Танева

Анастасия Лютова, актриса

Снимка: Катя Танева

Лара Златарева, актриса

Снимка: Катя Танева

"Всеки може да види "Лицата на женското сърце", а след това ще има търг с продажба на 10 картини с благотворителна цел", казва Катя Танева.

Срещаме се с нея в момента, когато темата за жената и нейните несигурни позиции в модерния живот вече не е табу. Катя заминава преди повече от 12 години за Виена, покрай концептуалното оформление на танго студио. Културолог по образование, попада във фондация, основана преди повече от 20 години, чиято цел е да популяризира изкуството на поп артиста Кики Когелник - единствената австрийска попарт художничка, работила и творила в Ню Йорк. Нейната работа включва живопис, скулптура, графика, инсталации и изследване на необичайни материали като бомби или винил.

"Един вълнуващ период от живота ми, който ме мотивира да се запиша да следвам специалност "Фотография" в австрийската столица. Така се роди "Kataneva Photography", а снимането се превърна в основното ми занимание.

Фотографът Катя Танева

Снимка: Личен архив

"Минах през целия процес от асистиране до изготвяне на планове за изложби, каталози и концепции. Бях много впечатлена от частния архив на Когелник. Заедно с мъжа си са събирали картини от много известни художници. Беше специален допир до изкуството за мен. Тази разходка из нейната колекция остави в съзнанието ми една творба на Рой Лихтенщайн. Има негов принт със сочещ към наблюдателя пръст. Трябваше да го архивирам на живо - да го извадя от опаковката, да сложа инвентарен номер. В момента, в който го правех, картината с този пръст ме удари по брадичката и ми остави синина за две седмици. Това беше буквален сблъсък с изкуството", споделя Катя.

Казва още, че студеният вятър на Виена е най-ясно запечатан като усещане от заминаването ѝ преди 12 години.

"Дванадесет години, които ме оформиха и ми въздействаха чисто човешки. Възприех манталитета на австрийците, начинът им на мислене и дори реакциите им. Те не са толкова директни като нас, българите. Винаги се опитват да ти кажат истината по много заобиколен начин. Когато си директен с тях, те са много учудени и леко възмутени. Много дипломатичност има при тях и лека студенина, като вятъра".

Виена е град на дългогодишна култура, казва Катя Танева. Тя се улавя във въздуха и се наблюдава в архитектурата, заобикаля те и те обгръща отвсякъде. Готви изложбата "Флуидността на жената" във Виена, но решава да я постави в София.

"Мостовете между София и Виена са не само архитектурни в центровете на двата града. Има идентичност, заради обмена на информация по онова време между самите архитекти, но не бих свързала "Флуидността на жената" с виенските жени. Тя е повече свързана с Жената на света, Универсалната жена. Портретите са правени с моя близка приятелка - актрисата Таня Костадинова, която е живяла много дълго време в Лондон. Тя също се върна в България, за да твори в родината. Тя въплъщава тази Жена на Света. Интересно и различно показва женските емоции и изражения. Ползвах SONY Alpha 7 III с обектив на Sigma. Някои емоции са провокация, други са крясък и излизане от черупката. Трети са много приятни и романтични състояния. Поле от емоции, които жените култивират в себе си", казва Катя Танева.

Споделя, че никак не ѝ е трудно да улавя тези емоционалните вибрации.

"С Таня се водехме по пътя като експеримент, без очаквания. Най-силно усетих емоцията на крясъка. Въздействащо е на живо - картината те залива като цунами с този безмълвен крясък на жената".

Серия от проекта „Флуидността на жената“

Снимка: Личен архив

Безмълвният крясък

Този крясък често убягва на обществото, казва Катя Танева. Емоциите на жените се приемат с нежелание, често биват неглижирани с досада или ги отвеждат в графата "Драма" или "Бягай от нея"! Това, което остава скрито за заобикалящия свят е точно този зов за помощ на жената, търсеща споделеност и разбиране.

"Не всеки му обръща внимание", казва Танева. "Той не винаги е изразен с думи или директна молба. Хората са много затворени в себе си, егоцентрични. Нямат емпатия и това е факт, който забелязвам в България. За съжаление повече от 50% от хората по улиците не изразяват човешката си страна. Надявам се липсата на емпатия да не се превръща в поп културен феномен, защото има такава тенденция. Амплитудите на прекомерната показност в дигиталната среда на социалните мрежи срещат тези на пълната липса на емпатия и затвореност в реалността. Има и контра тенденция на останалите 50% - българите, които излизат навън, искат справедливост за насилието и издевателството над жените, не се страхуват от чувствата си и бранят тези на жената".

Можем да се върнем в правилния път, който води към сърцето, казва още тя. Просто трябва да си зададем няколко въпроса. Дали сме направили добро на човека отсреща. Дали е добре да бъдем директни или метафорично заобикалящи, като австрийците.

Серия от проекта „Флуидността на жената“

Снимка: Личен архив

"Мисля, че все още можем да се върнем към доброто с изкуството. Понякога за човека, който стои отсреща, нашият вик може и да е безмълвен, но за останалите наоколо - не. Ако хората са отворени с очи, съзнание и сърце и чуят този вик, те биха се притекли на помощ".

Концептуалното продължение на този разговор с Катя съвсем естествено е "Лицата на женското сърце". Тя се занимава със сърцето не само като орган на тялото ни, но и като друг вид материя.

"Мисля, че няма нищо случайно, когато получих предложението от Нели Жекова да снимам тази серия. Сърцето на жената не е по-издръжливо от това на мъжа, макар често да се клишира обратното. Неустойчиво на стрес и негативни емоции е, на забързаното ежедневие, това е медицински доказано", подчертава Танева.

Затова и обръща внимание на препоръката всяка жена да прави поне веднъж годишно преглед на сърцето си, за да знае дали няма отклонения.

В сърцето на Катя Танева

"Частицата, която откривам всеки път в себе си е тази, която се възхищава на женската природа и я боготвори. Чрез тези изразни средства, с които работя, искам да представя това, което виждам в женската натура на тези, които могат да оценят по подобен начин жената", казва още фотографът.

Серия от проекта „Флуидността на жената“

Снимка: Личен архив

Снимките ѝ не са обработвани.

"Единствено съм пипала контраст и напасвам светлина. Работя с програми, но само ако клиента изисква ретуш. За моето изкуство почти не използвам такива програми, защото смятам, че автентичността на една снимка трябва да се запази. Това се вижда от зрителя. Напоследък има такава тенденция дори в социалните мрежи - към старите, автентични снимки. Факт е от няколко години. Хората се обръщат към други средства, като аналоговата фотография, защото целият процес е магичен. Казват, че лентата има душа. Това го знам от баща ми, който снима от много години. Лентата има душа и тя помни. Чрез химичните процеси, с които се проявяват снимки и магията в тъмната стаичка е незаменима. Изкушавала съм се много пъти да овладея тази магия, но все още съм респектирана от самите химически вещества, но е в списъка ми", казва Катя.

Има и още много мечти. Смели мечти за бъдещето - това очаква след завръщането си в България.

"Моите 12 години извън България бяха чудесни, но корените ме дърпат. Където и да си по света, усещаш, че ти липсва нещо. Когато се върнеш в родината, знаеш, че е била тя. Българската флуидност е много индивидуалистична, не приема намеса от чужди култури и влияния, което е и добре, и не чак толкова позитивно. Според мен човекът трябва да има флуидността да е променлив и устойчив и да не се предава. Мисля да остана за по-дълго в България".

Жасмин Маджид, предприемач

Снимка: Катя Танева

Атанаска Гинчева, ватман

Снимка: Катя Танева

Таня Костадинова, актриса

Снимка: Катя Танева

Бойка Велкова, актриса

Снимка: Катя Танева

Изложбата на Катя Танева - "Лицата на женското сърце" може да видите в парка на НДК до 10 октомври. Сред участничките са - проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив; Венелина Николова, директор на 125 СУ "Боян Пенев" в София; психологът Ани Владимирова; Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация; художничката и уредник на Галерията на БСХ - Долорес Дилова; Никол Андонова-Nikyoto, артист; моделът Кристин Илиева; прима балерината Марта Петкова; Златка Петкова - директор реклама Radioplay Media; Лили Дурева - мениджър клинични проучвания; Мая Пауновска, експерт дигитален маркетинг; кардиологът доц. д-р Красимира Христова; мамологът д-р Габриела Алексов. Послания за грижа за сърцето отправят и Елка Русков, почетен консул на България в Сиатъл, САЩ; актрисите - Надя Дердерян, Койна Русева, Лара Златарева, Бойка Велкова, Диана Любенова, Анастасия Лютова, Таня Костадинова, Станислава Ганчева, Манал Ел-Фейтури; Катерина Борисова - режисьор и преподавател по ориенталски танци; Жасмин Маджид - предприемач; Рени Йотова, стюардеса в Bulgaria Air; Атанаска Гинчева, ватман в Столичен електротранспорт ЕАД.