#Специално от Германия пристига един от най-популярните и уважавани косплей артисти в света - ERZA Cosplay. Като майстор златар, Erza развива креативността и усета си за дизайн до съвършенство. Това я прави един от най-популярните Armor cosplayers в света. Голямата броня е нейният отличителен белег, а работата ѝ в косплей общността за последните 20 години я отвежда в редица страни като съдия и организатор на множество състезания. Ето защо е истинска привилегия да посрещнем ERZA Cosplay като част от журито в косплей конкурса на Aniventure Comic Con. Най-мащабното събитие за поп култура у нас ще се проведе този уикенд в Интер Експо Център. Голямата изненада тази година е, че конкурсът ще излъчи двама представители от България, които ще участват в "Pop Culture Hiroshima" в Япония, а малко преди старта на събитието на 6 юли, ERZA даде ексклузивно интервю за #URBN!

"Любимата ми част от косплея е създаването на големи брони и реквизити. Виждат ме повече в раздела Warrior (бел.ред. - воин, боец) отколкото в стила Princess (бел. ред. - принцеса). Да си в костюми и да се срещаш с нови хора, които споделят тази страст, е невероятно!", споделя ERZA за #URBN. 

Comic Con е сред най-важните поп културни феномени в последната декада в глобален мащаб. У нас тази година събитието ще се проведе на 6 и 7 юли в Интер Експо Център. На едно място ще можем да се насладим на световните тенденции от света на поп културата -  аниме, манга, косплей, комикси, гейминг. ЕRZА Cosplay споделя и нейната гледна точка за двигателната сила на подобни събития. 

"Преди години косплеят и гийк сцената бяха разделени от много тънка граница. В началото събитията като Comic con бяха единственият начин да срещнеш нови приятели, с които споделяш страстта по комикси и анимета. Към днешна дата Comic Con oстава  хубав начин да се срещнете с приятели, а също и с невероятни звезди от цял ​​свят. Разбира се, не е за подценяване и възможността да видите повече за други културни феномени и трендове и да научите невероятни новости", казва тя. 

В рамките на Aniventure Comic Con ще има и състезание по косплей, което ERZA очаква с нетърпение, защото ще е жури.

"Ще оценявам високото качество на работа, на което със сигурност очаквам да се насладя, но това не означава да измерваме експанзивността на участниците. Обичам да виждам хората да се занимават с творчество и да създават изкуство по свой собствен, уникален начин. Винаги съм се впечатлявала от самото представление – защото да съживиш изкуството не е лесно и наистина харесвам начина, по който хората показват героите си на сцената", споделя тя.

Тенденциите в костюмите зависят много от държавата.  

"Налице са внушителни брони и големи рокли, но през годините сякаш социалните мрежи като TikTok създадоха свои специфични трендове в тази насока. Но мисля, че основните тенденции остават: Baldursgate 3, Hazbinhotel, DC и Disney. Съвсем очаквано е да сме толкова запалени по супергероите, които отразяват духа на времето. Ние се идентифицираме с тях, защото те ни дават сила или смелост. С мотивацията, която струи от тях,  можете да се развивате и да се учите ежедневно как да бъдете добър човек. Те ни показват как да постигнем велики неща. И да не забравя - те ни забавлява, защото са интересни и атрактивни!", казва още ERZA Cosplay. 

"Хората, които наистина познават косплея, може би са наясно, че култът към героите е започнал много по-рано, отколкото си мислите. Първите косплеи се правят в началото на 20-те години на миналия век, когато хората се обличат като герои от книги и отиват на партита като Хелоуин, например. Мисля, че можете да научите много от началото на 2000-та, когато започнахме да изграждаме костюмите си с папие маше и се налагаше да носим ужасни перуки или боядисвахме целите си коси в цвета на персонажа. Но дори тогава си прекарахме страхотно, защото не целяхме да бъдем известни. Всички бяхме странници с едно и също хоби", споделя за опита си популярната коспей артистка. 

Снимка: KEY Group

Характерно за ERZA е влечението към внушителните костюми.

"Обичам големите неща! Освен това много обичам да променям изражението си с уменията си за грим и да представям мистични и силни жени".

Това, което е научила за България в този аспект до момента, се описва с една дума - невероятно!

"Хората са креативни и имат високо ниво, когато става дума за шоу и сценично представяне. Видях и много хубави и големи проекти за брони!".

Тя е категорична, че аниме стилът няма как да измести комиксите като муза на младите косплей артисти.

"Двата стила могат да се учат един от друг, да се допълват и надграждат, но те няма как да се затрият един друг, защото това би означавало дигиталното изкуство да замени картините. Да си вдъхновен е изключително важно и нищо не е по-удивително от изкуството, което расте с вековете", казва тя.

Косплеят е собствена форма на изкуство, която трябва да получи своята висока оценка, смята още ERZA. Докосването или фотографирането на косплейъри без тяхното съгласие не е добре, обаче. Особено ако косплейърът говори, храни се или очевидно си почива, не трябва да го снимате.

"Косплейърите са там, за да се насладят на събитието и да бъдат атрактивни за останалите посетители. Разбира се, някои са на Aniventure Comic Con и като работен ангажимент, но има и такива, които ще дойдат да се забавляват", споделя тя. 

Подготовката за състезания е вълнуваща и отнема много време, казва още ERZA. 

"Все още имам сценична треска и се радвам на присъствието на много косплейъри на сцената. Добрата хореография и завладяващата история винаги са добро начало", споделя още тя.

Снимка: KEY Group

За тези, за които косплей културата е нещо ново и неразбираемо, може би е важно да кажем, че най-важното в коспей изпълнението е да изобразите героя по възможно най-добрия начин. Външният вид е важен, но и вътрешната енергия на героя трябва да бъде представена ясно, за да бъде интересен за всички.

"Ако за първи път се сблъсквате с косплей представление, то ще се превърне в добра причина за вас да проучите повече героя или дори  ще ви провокира да поговорите с косплейъра за персонажа му след шоуто"

ERZA Cosplay разказва и за най-вълнуващата си проява - международно състезание с много сложен косплей, където стига до 2-ро място.

"Беше трудно, защото бях напълно покрита и носех механични крила. Но изпълненията ми винаги са забавни, не приемам изкуството си твърде насериозно. Обичам да карам хората да се смеят, за което ми помага и голяма броня". 

Споделя още, че косплеят във всяка държава е различен. 

"Имаме късмет, че много производители на материали идват от Германия или съседни страни. Worbla и Foam са марките, които са по-евтини в Германия,  отколкото в други страни. Повечето косплейъри вече имат възможността за изграждане на мащабни произведения. Разликата с Япония, например, е, че някои необходими уреди не работят добре заради различния стандарт в електрическата мрежа.  САЩ определено са на върха в косплея, но го делят и с други страни. Германия има много елитни артисти, когато става въпрос за изграждане на костюми. Финландия, що се отнася до танцовите изпълнения, е сред най-добрите. Япония е невероятна като локация за фотосесии, а руските фотографи са известни с някои от най-невероятните умения за Photoshop. Не е лесно да се каже дали има страна, която е царство на косплея, обаче", казва ERZA.

Косплей културата става все по-важна за обществото ни, макар да е нишов, различен вид изкуство.

Снимка: KEY Group

"Хората могат да идентифицират и да се насладят да видят своите идоли от детството отново. Умелите хора могат да станат известни по-лесно. Компаниите по света все повече си сътрудничат с косплейъри, за да проектират костюми с техните продукти", споделя ERZA и няма търпение да се срещне с България. Това, което очаква трепетно, е да срещне българи и да опита от традиционната ни храна.

"Очаквам с нетърпение да посетя и историческите сгради на София! Искам да ви забавлявам с косплея и да ви накарам да се усмихнете! 

Безброй атрактивни срещи и забавления ни очакват на Aniventure Comic Con на 6 и 7 юли в Интер Експо Център - събитието, което събира на едно място аниме, манга, косплей, комикси, гейминг и още много от света на поп културата. Повече за гостите, програмата, както и информация за билетите можете да намерите на www.comiccon.bg.