#През 2022 година на естетичния пазар се лансира нов продукт – хибридният филър HArmonyCA. Какво го отличава от останалите естетични процедури и в кои зони се прилага най-новото попълнение в портфолиото на Allergan Aesthetics? Защо за по малко от година се превърна в абсолютен бюти фаворит на стотици пациенти - научаваме от д-р Катя Паскова. 

"HArmonyCA е хибриден филър с двоен ефект. Иновативният продукт предоставя мигновен лифтинг ефект в третираната зона и едновременно с това осигурява продължително стягане на кожата, благодарение на уникалната комбинация от 2 си основни съставки - хиалуронова киселина (HA) и калциев хидроксиапатит (CaHA). Чрез хиалуроновата киселина в продукта постигаме незабавния лифтинг ефект и контуриране на лицето в третираната зона, а калциевият хидроксиапатит, който формира нов колаген дълбоко в дермата, е отговорен за продължително стягане и уплътняване на кожата през следващите 3 до 4 месеца", казва д-р Катя Паскова.

Не случайно HArmonyCA е наричан продукт „от бъдещето". Той издига естетичните лекари на „следващо ниво“ в холистичната грижа за кожата. Този хибриден филър има капацитета да предложи решение за комплексните нужда на стареещото лице, което е факт след 30-те години на човек.

Хибридният филър HArmonyCA е приложим в средната, латералната и долната част на лицето. Това значи, че можем да възстановим обема, контурираме и подмладим кожата в зоната на скулите и долната челюст

Снимка: Grazia

"Най-подходящият кандидат за процедура с HArmonyCA е пациентът, който има липса на обем в зоната на скулите и/или долната челюст, и същевременно с това наблюдава отпускане и загуба на еластичност в кожата си. Обикновено това са дамите и господата след 35 години, които търсят неоперативно решение за деликатно балансиране на лицевите пропорции и лифтиране на кожата. HArmonyCA е отлично решение за пациентите, които са почитатели на естествените резултати, не желаят свръх обеми и искат да забавят процесите на стареене, за да запазят свежия си и младежки вид максимално дълго във времето", казва дерматологът. 

Какви са разликите между HАrmonyCА и останалите, стандартни филъри?

Комбинацията от хиалуронова киселина (HA) и калциев хидроксиапатит (CaHA) „променя играта“ в полза на HАrmonyCА. Именно тази композиция предоставя двойния ефект за пациента, който дермалните филъри с една активна съставка не могат да постигнат. Както дермалните филъри на базата на хиалуронова киселина, така и биостимулиращите филъри с калциев хидроксиапатит са доказали своите ползи в естетичната медицина, които HАrmonyCА съчетава в една спринцовка. 

Питаме д-р Паскова какво да очакваме от процедурата с HАrmonyCА? 

"Веднага след терапията си с HАrmonyCА пациентите ще забележат моментален лифтинг ефект в третираната зона, балансиране и подобряване на лицевите пропорции, а във времето ще наблюдават продължително стягане и лифтиране кожата. Цялостният ефект от терапията е с продължителност до 19 месеца след инжектирането на продукта. Процедурата може да бъде съпътствана с известен дискомфорт, но не се наблюдава силна болка, тъй като HArmonyCА съдържа лидокаин, а кожата може да бъде обезболена и с локален анестетичен крем на местата на убожданията за допълнителен комфорт на пациента. Инжектирането на HArmonyCА не отнема повече от 30 мин., а пациентът може да се върне към ежедневието си веднага след процедурата". 

Снимка: Grazia

Не се препоръчва консумация на алкохол и прием на нестероидни и противовъзпалителни лекарства 24 часа преди и след процедурата, тъй като повишават възможността от кървене и поява на синини следствие на убожданията. 3-4 дни след процедурата трябва да се избягват и действия с висока интензивност, посещения на парни бани, сауни, масажи и басейни. По време на консултацията лекарят уточнява с пациента всички детайли, свързани с грижата за кожата преди и след процедурата, като тя не изисква нищо по-различно или трудно изпълнимо от изброените.

"HArmonyCA не крие сериозни рискове за здравето на пациента при правилно и безопасно извършване на процедурата. Както при други инжекционни процедури, възможно е зачервяване и повишаване на чувствителността в третираната зона, които отшумяват до 42 ч. Има вероятност и от появата на лек оток в зоната, който отшумява в рамките на 1 седмица". 

Нещо-повече д-р Паскова обръща внимание, че HArmonyCA може да се комбинира с ботокс или други филъри.

"Хибридният филър HArmonyCА заема почетна позиция в холистичния терапевтичен план за подмладяване на лице, съпътстван от различни методи за грижа за кожата. Важното е всички процедури да са приложени през необходимия интервал от време, в правилната последователност и според точните индикации. В противен случай може да бъда проблем!:, обръща внимание тя. 

Снимка: Grazia

 Какво още трябва да знаем, ако се насочим към този тренд HArmonyCА?

Това, което всеки пациент трябва да знае за всяка естетична корекция, на която се подлага - че е подходящ кандидат за процедурата, а това може да му го гарантира само лекар-специалист. Точната анатомична оценка на индивидуалните особености на пациента и безупречната инжекционна техника на лекаря са ключови за постигането на безопасен, висококачествен и естетичен резултат от всеки дермален филър и HArmonyCА не прави изключение. 

Derma Vita отчитаме ръст на нови пациенти, които се подлагат на процедури с дермални филъри и през 2022-ра година, което е показателно, че все повече хора си позволяват тази грижа. Държа да отбележа, че поставянето на сертифицирани и висококачествени филъри от обучен специалист е услуга, която би било съмнително да бъде от най-ниския ценови ранг на естетичните процедурите", казва доктор Паскова.

"Разбира се, видът и количеството на използвания продукт определят крайната сума. 

Филърите се прилагат спрямо индикация!

Възрастта също е фактор, но сама по себе си не е достатъчна. Преди да се подложи на процедура с хиалуронов филър, пациентът трябва да има ясен отговор на 3 въпроса, за да бъде уверен, че е на прав път:

КОЙ поставя филъра?

Само лекар-специалист може да подбере и извърши правилно процедурата, така че резултатът да е безопасен и подходящ за пациента.

КАКВО се инжектира в кожата ви?

Пациентът трябва да избира сертифицирани филъри с доказано качество и да поиска от лекаря стикер със серийния номер на продукта, който му е поставен.

КЪДЕ се извършва процедурата?

Тук не говорим за третирани зони, те са обект на компетенцията на лекаря-инжектор. Важно е и в каква среда се извършват процедурите – стерилна и обособена за целта.

След 30 години налице са първите признаци на времето по кожата – фини линии и бръчици, фотопигментации, пигментни петна, пост-акнеични белези, сивкав и неравномерен тен. Клетъчния метаболизъм постепенно се забавя още след навършване на 20 години, производството на колаген и еластин в кожата също започва да се променя.

Добрата новина е, че на тази възраст има по-голям шанс да заличим следите на времето по кожата и да предотвратим задълбочаването им.

"Съветвам дамите да включат продукти с ретинол, AHA и BHA киселини в бюти рутината си. Тези съставки трябва да се прилагат по определена схема и в подходящ вид и процент, затова препоръчвам да бъдат предписани от дерматолог спрямо индивидуалното състояние на кожата", казва доктор Паскова. 

Почистването на кожата 2 пъти дневно и ежедневното нанасяне на слънцезащита са стъпки, които след 30 години не можем да си позволим да пропускаме. 

Тридесетте години са много подходящ момент да се започне терапия с ботокс при хората с по-изразителна мимика. Ботоксът предотвратява появата и задълбочаването на статични бръчки и гънки, поради което е ефективен, когато се започне навреме. Микронидлингът и IPL фотоподмладяването са процедури, които постигат впечатляващи резултати за пациентите на 30+ години. Третират белези и пигментации от различен произход, стимулират естествените процеси в кожата, подобряват цялостното ѝ качество.