#Всяка истина преминава през три фази. Отначало е осмивана. След това е яростно отричана. Накрая бива възприемана като очевидна. Твърдението е на Артър Шопенхауер. Такава е историята и на витамин C!

Витамин С е синтезиран за първи път от Алберт Сент-Георги, който печели Нобелова награда през 1937.

Едва по-късно е установено, че неговото откритие - витамин C е лек за скорбут - заболяване, което убива десетки хиляди британски моряци през XVIII в. Витаминът се съдържа в пресни плодове и зеленчуци, но подпомага и образуването на колаген, необходим за мускулите, сухожилия, костни стави и кръвоносните съдове, здравите зъби и кожата.

Само до преди двадесет години, когато ползите от витамин C вече са били известни, здравните медии все още са го хулили като субстанция. Дори великият Лайнус Полинг, наричан бащата на витаминотерапията и двукратен Нобелов лауреат, е осмиван заради про-витамин С позицията си.

Взимайки всичко това предвид, Артър Шопенхауер без съмнение би се съгласил, че витамин С сега устремено върви към своя трети етап на Твърдението за Истината. 

Тоест, доказателствата, потвърждаващи терапевтичния ефект на витамин С, сега са толкова добре известни, че стойността му за опазването на здравето и профилактиката на заболяванията е широко приета от основната наука.

В последните няколко години сякаш всички сме буквално луднали по витамин C! Витамин C във фрешовете от цитруси, витамин C на ампули, когато настинем, витамин C при смяната на сезона, при грип и ангина, когато детето се прокашля или когато се чувстваме отпаднали след работа. Витамин C след тежка вечер, с разтворима таблетка, на хапчета... Витамин C и заради лимоните, с които в началото се изправихме като подръчни средства срещу коронавируса. 

Допълнителни изследвания установяват, че този витамин може да направи чудеса, когато се използва в терапевтични дози.

"Това, което продаваме най-много откакто съм в аптеката е витамин C", шегува се фармацевтката, когато я питам кой е любимият витамин на града. 

Снимка: La Roche Posay

Истината е, че витамин C наистина има своя магия, която му позволява да помага на целия ни организъм при голяма част от здравословните проблеми. Но това, което не знаех до скоро за витамин C е, че той се бори с бръчките и неравностите по кожата и я дарява със сияние. 

Знаете ли, че 71% от жените между 25 и 55 години имат бръчки около очите? 

Чистият витамин C е биологично най-активната форма на витамин C. Известен със способността си да стимулира и произвежда колаген и еластин чрез фибробластите, той подобрява текстурата на кожата. Той е и антиоксидантът, който най-много естествено присъства в кожата. Затова и серумът PURE VITAMIN C10 на La Roche-Posay е сред козметичните иновации, които задължително носим в дамската си чанта.

Както всеки друг серум от La Roche-Posay, PURE VITAMIN C10 е едно от ефикасните решения на пазара, което приспива гузната ви съвест, давайки ви самочувствието, че наистина правите нещо за кожата си. При това ефективно.

Този серум разкрива пълната сияйност на чувствителната кожа. Предотвратява и коригира стареенето на кожата, подобрявайки качеството и текстурата на кожата. В комбинация с останалите продукти от гамата, всъщност полагате адекватна грижа за външния вид на нашия най-голям орган - кожата. 

PURE VITAMIN C10 разкрива пълното сияние на чувствителната кожа. Коригира белезите на стареене на кожата и подобрява качеството ѝ. 

Текстурата е бързо абсорбираща се, затова може да го нанесете рано сутрин върху лицето и шията. Избягвайте зоната на околоочния контур.

Този серум е оптимална основа за грим, а същевременно оставя след себе си кадифено, немазно покритие. 

След тестване на продукта, 71% от анкетираните смятат, че фините бръчици изглеждат намалени и че тена на кожата им е по-сияен, 84% посочват, че продуктът придава здравословен блясък на кожата, а 87% казват, че текстурата на кожата изглежда по-фина. (Клинична оценка е направена на базата на 53 души след 8 седмици).

Вече приемаме за очевадна истина, че витамин C има голям брой благоприятни ефекти върху човешкия организъм. Използва се като хранителна добавка, включва се в редица лекарства против грипни и простудни заболявания, а в България може да се закупи от аптека без рецепта, под формата на таблетки или ампули.

Снимка: La Roche Posay

Важността на аскорбиновата киселина, както е другото име на витамин C за животните и човека е известна отдавна. В България един от първите изследователи и популяризатори на значението ѝ за организмите е проф. Иван Митев с книгата си „Витамините“, издадена през 1941 г.

Витамин С е едно от най-важните хранителни вещества, нужни на организма и е широко разпространен в естествения му вид. Съдържа се основно в плодовете и зеленчуците, най-вече тропични и цитрусови плодове, шипка, черни боровинки, люти чушки, касис, пресни чушки, брюкселско зеле, лимонена кора, магданоз, копър, броколи, карфиол, червено зеле, ягоди и др.

Както и в серума на La Roche-Posay, който #URBN ви препоръчва като тренд в грижата за кожата! 

*Материалът е подготвен за La Roche-Posay