#Като човек с ендогенна екзема, още от ранна възраст знам, че има само едно нещо, което е по-дразнещо от сърбежите. То е някой да ти каже: "Стига си се чесала – ще ти остане белег! Стига си го мислила – ще ти мине!" Звучи толкова естествено и елементарно – все едно ти дават съвет за разбито сърце и забравяне на стара любов! Това със сигурност минава много по-лесно от сърбежа!

Повечето от нас са имали от онези странни ухапвания по крайниците или лицето, след които следва подуване и невъобразим сърбеж. В такива случи по-често мислим какво ни е ухапало, отколкото как да не се почешем...

Понякога кожата ни е толкова суха, че ноктите своеволно се опитват да отстранят всички бели люспи, които загрозяват повърхността. Правейки го, се образуват сълзящи ранички, които ако не спрем да човъркаме – стават белези!

Друг път краката ни са нашарени от петна и обриви още в първите топли дни, в които бързаме да предложим на слънцето кожата си за ласки... Но лъчите са безмилостни, изгаряме, започваме да се белим и даваме мило и драго с предмет, с който да достигнем до най-недостъпните за собствените ни ръце зони на тялото, за да се почешем...

Сърбежът е нещо, на което не можеш да се противопоставиш!

Той носи силата на инстинкта и пристрастеността, а мисълта колко ни сърби там, където не можем да се почешем, още повече ни побърква....

Според актьора Уилям Дефо, най-непоносим се оказва „сърбежa в гърлото“ – той често използва в текстовете и изказванията си това словосъчетание, за да опише нещо неконтролируемо и дразнещо, нещо, на което не можеш да се противопоставиш. Факт, че сърбеж в гърлото едва ли можем да успокоим със собствени ръце. Но за всичко останало La Roche-Posay предлагат решение!

Продукт на месеца в #URBN е тренд в топлите дни, наред с късите панталони! Това е:

Балсам срещу сърбежи за цялото семейство - LIPIKAR Baume AP+M, който възвръща баланса на кожния микробиом.

Лекарите наричат сърбежа пруритус – състояние, което може да причини дискомфорт, но в тежки случаи да доведе до нарушен сън, тревожност и депресия. Постоянното почесване може да увреди кожата и да намали нейната ефективност като основна защитна бариера.

Не само малките деца не успяват да удържат пръстите си от почесването!

Големите хора също не се справят със самоконтрола в такива ситуации. Особено по-възрастните, чиято кожа се изсушава с напредването на годините. Затова и този балсам се превръща в истински хит – тъй като е подходящ за употреба от бебе до баба!

Снимка: La Roche Posay

Той е с бързо успокояващо действие против разчесване. С ефикасност против повторна поява. Разрежда пристъпите на тежка сухота. Подхранва кожата и възстановява нейната бариера. Подходящ е за употреба при кожа с атопия и алергии, тъй като е без парфюм и дори е препоръчан за хора с екстремно суха кожа, склонна към атопия.

Резултатът от Lipikar Baume AP+M идва веднага след нанасяне.

Попива бързо, не лепне и не омазнява! Нанася се както по лицето, така и по тялото веднъж дневно. Тестовете показват, че редовното приложение на LIPIKAR Baume AP+ намалява нарушението на съня при деца с кожа, предразположена към атопия с 81%.

Снимка: La Roche Posay

Според водещия дерматолог д-р Ивайло Петров, проблемът на сухата кожа е вторият по честота дискутиран проблем след темата акне. По думите му контрол на атопичния дерматит е възможен единствено със спазване на определени хигиенни мерки.

„В момента, съвсем неправилно, вниманието на родителите по отношението на децата им се фокусира върху „правилното“ хранене, избягват се храни, маркетингово набедени за основен причинител на кожните оплакваният на децата им, правят се множество и в повечето ненужни алергологични тестове. Това води да тревожност и обърканост в семейството, което по никакъв начин не помага за преодоляване на ежедневните предизвикателства на атопичния дерматит“, смята той.

Снимка: La Roche Posay

Според педиатърът д-р Татяна Ралчева, атопичният дерматит е най-честото кожно заболяване при децата. При него има наследствено предразположение.

„За съжаление, броят на хората с алергии в света се увеличава. Около 1/3 от населението на Европа страда от алергии. Ако единият родител има алергично заболяване, рискът детето също да прояви алергия е до 40%, но ако и двамата са алергични, рискът се увеличава на 60%“, казва д-р Ралчева.

Заболяването атопичен дерматит се изразява със зачервяване на кожата и поява на сърбеж, който понякога е мъчителен и нарушава съня на детето и качеството на живот на цялото семейство. Вследствие на разчесванията, кожата може да се разрани, което улеснява и добавяне на вторична инфекция. 

Заболяването е с хроничен ход

Кожата е изключително подценяван орган, смятат лекарите. Обикновено хората се сещат за нея, когато се наранят или получат обрив и засърби. Но тя, освен, че е най-големият орган в човешкото тяло, изпълнява изключително важни функции - обвива като щит, предпазва от микроби, съхранява топлината при студено време и улеснява отделянето ѝ при горещо време, участва във водно-електролитния баланс, обмяната на веществата и дишането - 5% от газообмена се осъществява чрез кожата!

Затова и този щит – кожата ни, трябва да запази своята цялост, независимо колко ни сърби! 

 

*Материалът е подготвен за La Roche - Posay!