#Когато започнат да те спират непознати по улицата, въпреки че си с маска на лицето – тогава разбираш, че си популярен! Но и осъзнаваш, че за един музикант, просто да е музикален не е достатъчно! „Попитаха ме: „Ти ли си Маги Дажанварова?“, а само очите ми бяха открити“

Вероятно сте чували името ѝ още преди няколко години, когато спечели първото музикално риалити шоу „Мюзик Айдъл“. Но напоследък не просто минава покрай ушите ви, а сте я запомнили. Има няколко вероятни причини: заради шеметните ѝ изпълнения като Пчелата в „Маскирания певец“ или „Като две капки вода“ или заради гласа ѝ, който разпознавате дори със запушени уши.

 

Гардероб: PARAMIDONNA

Снимка: Студио KARE за #URBN

В последните летни дни #URBN и Eucerin се посвещават на повърхностите и дълбочините в подводния свят на музиката чрез откровен разговор с певицата на гребена на вълната - Маги Джанаварова. С нея заставаме дори на ръба... на басейн точно под небето! Пред погледа ни се шири фантастичната гледка на целия град от високо. Под краката ни е гладката вода. По кожата, блестяща заради Anti-Pigment Серум на Eucerin, ни оставят целувки за сбогуване лъчите на лятното слънце. Серумът с двойно действие с Thiamidol и концентрирана хиалуронова киселина допринася за сиянието по усмихнатото лице с равномерен тен на Маги, която се радва на хубавото време. В душите ни е музика! 

За първи път Маги Джанаварова споделя малко повече за обгърналата я любов, трудностите и личните изпитания и уроците, които е заключила в себе си в последните 10 години. Това е история за момичето на тати, което трябваше да порасне малко по-бързо, отколкото е очаквало. За жената-плувец на дълги разстояния, която не се страхува от дълбокото...

Бяха ѝ нужни десет години!

В последно време, не просто ѝ върви като по вода. Маги Джанаварова се носи плавно по нея по-уверена, по-вдъхновена и по-влюбена отвсякога. 

„Аз съм един от малкото артисти, които нямат право да се оплакват от това лято и въобще от 2020 година, защото ми се случи нещо, за което дълго съм копняла. Успехът ми във формата „Като две капки“. Оттам нататък нещата бяха малко по-лежерни в сравнение с последните 10 години. Но знам, че ако това не ми се бе случило, щях да съм по-депресирана, тъй като съм доста емоционална и цялата ситуация с пандемията щеше да ми повлияе много!“

Напук на името ѝ, не очаквайте от нея история а ла многострадална Мария Магдалена. Нямаме нищо против библейските образи! Просто тук на Земята, Маги Джанаварова е открила златната среда.

„Сега съм някъде по средата. Чувствам се перфектно. Мога да съм изключително честна, казвайки, че всички артисти имаме възходи и спадове. Има моменти, в които изобщо нямаме работа. Има и такива, в които имаме много работа и не можем да се наспиваме. Сега съм в прекрасна позиция в това отношение. Даже имам нужда от още малко, защото в момента заведенията не канят толкова артисти, колкото преди пандемията. Все още се страхуват“.

Бански: PARAMIDONNA

Снимка: Студио KARE за #URBN

Потапянето

„Не аз съм разбрала, че ще се занимавам с музика, а мама. В момента, в който е чула за пръв път, че си тананикам вярно, и то в много ранна детска възраст – едва 2-годишна, ме е записала на касетофон. После и брат ми започва да проявява симптоми на пеещ човек. Оттам започна всичко. Имам късмет да се родя такава – да знам каква искам да бъда, какво мога да правя и най-вече какво е моето призвание“, споделя Маги Джанаварова.

Съвсем очаквано, потапянето в музиката е в родния ѝ град Велико Търново. Свързва го със сплотеното, пълно с любов семейство и най-различни уроци, свързани с музиката – пеене, народни танци, виолончело, пиано...

„Учех в СОУ „Емилиян Станев“. Интересното е, че точно там в момента е най-известният духов оркестър за млади хора – Junior Band - жестоки са! Казвам го, защото няма други в България“.

Началото в музиката е свързано и със срещата с невероятната преподавателка и оперна певица Мария Касабова, която забелязва мощния, неподражаем глас на Маги Джанаварова, достоен за световната сцена!

Бански: PARAMIDONNA

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Нямам самочувствие, че мога да пея всякакви стилове, но винаги са ми казвали, че имам много голям диапазон. Мария Касабова успя да ме убеди, че силата ми не е само в низините, както смятах. Мислех го, защото съм наследила от майка ми доста плътен тембър, особено когато говоря. Истината е, че когато правилният човек те хване и чуе, той знае какво да направи, за да извади това, което реално носиш. Мария Касабова ми показа, че мога много повече, отколкото си мисля!“

Няма да сбъркате, ако вече сте уловили афро-американските нотки в тембъра ѝ, начина на звукоизвличане, усета и блендата ѝ, така близка до джаза и ар енд би музиката. Израснала е някъде между регето, соула и рапа до момента, в който не чува Destiny`s Child и решава, че това е любимият стил! Някъде по това време ѝ се налага да започне да работи като сервитьорка.

„Сигурно съм била на около 17 години. Исках да изкарвам пари, живеехме скромно. На мама ѝ бе изключително трудно, когато баща ми почина, а аз исках да не ѝ тежа – да бъда самостоятелна и независима. Брат ми също започна да работи много рано. Казахме си: не можем да бездействаме, трябва да помагаме на мама, ние сме едно цяло. Малко издържах като сервитьорка. Бях и един месец на морето, но пък с това си платих семестъра в Музикалната академия“

Бански: PARAMIDONNA; шапка: Le Devin

Снимка: Студио KARE за #URBN

На повърхността

Победата в „Мюзик Айдъл“ е моментът, в който голяма част от хората чуват за първи път името Маги Джанаварова и този, за който ѝ напомнят и до днес.

„Понякога бъркат името на формата с друго музикално риалити, но много често се сещат конкретно. Така, както сега ме свързват предимно с „Като две капки вода“ и с Пчелата от Маскирания певец. Истината е, че телевизията дава популярност. Но аз не бих се появила във всяко риалити. Само в предаване, където знам, че няма да има изопачаване и пошлост и където ще правя това, което мога най-добре – музика“, споделя Маги.

След появата на повърхността в музикалния свят, осеян с подводни камъни, тя започва да прави авторска музика – първата сбъдната мечта. Следва първият албум с „Вирджиния рекърдс“!

„Началото на един артист е най-запомнящото се, макар да нямам никакъв спомен от финала на предаването. Чух само как ми казват името. Помня как ми вдигат ръката. Как ми дават плакета на София. После как пътувам с колата към шоуто, в което трябваше веднага да участвам. Това е най-силният ми момент!“ , споделя Маги.

Гардероб: PARAMIDONNA

Снимка: Студио KARE за #URBN

Въздух и гмуркане

„Бях подготвена за ситуацията в българския шоубизнес и в българската музикална среда след това. Със сигурност не е това, което виждате във Фейсбук и Инстаграм. В медийното пространство и социалните мрежи се показва един изключително лъскав, много зает живот на нонстоп пътуващ и участващ в събития и концерти музикант, но ситуацията е различна. Аз съм пътуващ човек, но това не е винаги и постоянно. Скептично настроена съм към успеха, изразяващ се в „много последователи“. Успех е ако си музикант и си добър модел за подражание и затова развиваш профилите си в социалните мрежи. Но ето пример - Любо Киров е успешен артист, който няма 400 хиляди последователи - един от най-търсените артисти в България. Просто да си популярен не е достатъчно“, споделя Маги Джанаварова.

Много бързо певицата осъзнава, че музиката тепърва ще посочи цена – ще коства моменти на разочарование.

„Била съм на ръба да се откажа от музиката. Инвестирала съм изключително много пари, които не се връщат. Един от тези моменти е малко преди да напиша песента „1 Minute” ( “Eдна минута“) с Бобо. Тя е много специална и като думи, и като емоция, която изразявам чрез нея. Тази песен е описала точно този период в живота ми. Период, в който си казах, че може би няма смисъл. Може би няма да се сбъднат моите мечти и трябва да се откажа от всичко като самопродуциращ се артист, защото нищо от това, за което мечтая не ми се беше случило до момента. Но аз си поставям много високи летви, големи цели, които са трудно постижими и понякога ме изтощават“, откровено споделя Маги Джанаварова.

Бански: PARAMIDONNA; Шал: Le Devin

Снимка: Студио KARE за #URBN

Плуване под вода

Със сигурност това, което влияе най-силно на един изпълнител е опасността, че няма да може да работи. За Маги близките и семейството са над музиката в такива моменти. Но и преди пандемията – този убийствен момент за изкуството, в който артистите се разкъсват между оцеляването и притесненията за здравето на най-близките ти, има още доста дълбочини и дъна, от които е трудно да се оттласнеш. През всички изпитания, Маги Джанаварова остава непреклонна пред изкушенията на комерсиалната музика, пред възможността да изопачи най-съкровените си емоции, за да бъде мимолетно известна и пред изкушението да се превърне в съжалявана жертва.

„Моята музика е много разнопосочна. Не се ограничавам само в строго определен стил и посока, в която трябва да вървя, особено през последните 2 години, но съм човек, който няма да направи компромис със себе си. Не бих направила нищо, което на мен не ми харесва! Ако нещо в моите очи е пошло и арогантно – не е моето и няма да го направя! Винаги се старая да бъда аз във всяка моя песен. Дали ще бъде маниер в пеенето, както е в последната -„Грехове“, или във визията... Започнах много да се отпускам в последно време, имах нужда да експериментирам. Не вървя вече в толкова строго определена посока, в каквато се бях насочила в последните 10 години“, казва Маги.

В повечето случаи музиката я вади от равновесие. В същото време я центрира и спасява, когато има лични проблеми.

Ако се чудите как един артист пише песните си...:

„Пиша песни винаги, когато имам проблеми във връзка или ситуация, в която съм била. Моите песни винаги минават през мен – независимо дали са свързани с конкретен човек или ситуация. Просто са пропити от емоции, които съм преживяла или искам да преживея. Това е нещо като дневник. Може би за това достигам много повече до хората. Изключително любовен и романтичен човек съм. „Чакам те“ е такава песен. „Приказка“ е за момент, в който бях сама. Подготвяхме я заедно с Нора Караиванова и Бисер Иванов за фестивала Сан Ремо в Италия. „Приказка“ се роди просто защото аз исках да обичам и да бъда обичана. Имах нужда отново да изживявам тези емоции, да презаредя, да живея. Човек без любов не може да живее“

Рокля: H&M; шапка: Le Devin

Снимка: Студио KARE за #URBN

Дъната

Признава, че в последните години е имала не само възходи, но и спадове. Това да бъде популярна личност я кара да потъва на момента и да се дави в собствените си емоции, признава певицата.

„Исках да бъда известна с това, че пея, а музиката ми да става все по-популярна, за да достига до повече хора. Това провокира интереса към личния ми живот на жълтите медии и много мои лични спомени паднаха жертва. Преди две години за първи път споделих за много тежък момент от живота ми - загубата на баща ми, когато бях 17-годишна. Бях си обещала никъде да не говоря за това. Причината бе, че се бях затворила, не можех да преживея всичко, което задържах в онзи момент като емоция. И може би това мое състояние е причината да се променя през последните няколко години“, споделя Маги.

Всъщност връзката, която има в семейството ѝ е изключително силна.

„Винаги ще си остана момичето на тати. Бащата е много специален човек за всяка жена.“

Следва дълъг период на изплуване, на израстване. От дете Маги трябва да стане жена във времето на 8-годишната си връзка, която приключва. Започва да търси самата себе си. Тръгва по дирите си преди две години и половина. И стига до първите моменти, в който най-накрая започва да обръща поглед навътре, да се разпознава, да се усеща.

Оцеляването в дълбочините на емоциите я учи да ги овладява. В последно време сама забелязва, че е доста по-обрана пред хората. Трудно се отваря, старае се да се владее.

Бански: PARAMIDONNA

Снимка: Студио KARE за #URBN

„Преди време не беше така – можех да си разкажа целия живот на всеки, който срещна. Вече не съм такава. Мисля, че не е правилно. Първо, защото това ме връща назад. Не желая и не обичам да се връщам назад, особено в негативни ситуации. И второ – никога не знаеш човекът отсреща с каква цел е дошъл при теб и с каква цел общува с теб. Явно интуитивно се научих да се пазя“.

Но към близките си е безкомпромисна в емоциите! Особено пред човека до нея. Може да рухне буквално за секунда, да се остави на емоцията. А човекът до нея е този, който я събира, когато е лабилна. Защото след тази закалка все още има неща, които я клатят до такава степен, че влияят на начина ѝ на живот: да не може да се храни, да не може да спи...

„Това е, което ме е яд, че си позволявам!“

Гардероб: PARAMIDONNA

Снимка: Студио KARE за #URBN

Да срещнеш  Гетсби през лятото

„Срещнах го преди две години. Това е първата връзка в живота ми, която се опитвам да запазя в пълна тайна. И като информация за това как се е случвало и за нашите взаимоотношения. Във времето се научих, че в стремежа си да покажеш на хората колко щастлив си, всъщност започваш да ги лъжеш в някакъв момент, само и само да поддържаш визията за тази еуфория. Това няма как да се случи. Не сме щастливи перманентно. Ясно е, че една връзка е осеяна с най-различни периоди – всички сме различни, учим се от ситуации“, споделя Маги.

Но разбираме, че мистериозният като същински Гетсби по Фицджералд мъж е срещнала в много специален момент.

„Момент, в който аз бях на море сама. След една дългогодишна връзка, имах нужда от точно това. Да се науча да бъда сама. Когато се научих – той се появи. Той е изключително емоционален, интересен и с уникално чувство за хумор. Надявам се, че това е моят Велик Гетсби“.

Разбира, че неусетно се е понесла на крилете на любовта, защото връзката не пречи на работата ѝ и обратното.

„Имала съм моменти в живота ми, в които съм позволявала връзката ми да пречи. Аз съм го позволила и това е единствено и само моя грешка. Но в момента човекът с който съм, прави точно обратното с мен – мотивира ме! Той ми е дал пълната свобода, да правя каквото искам, да изглеждам както искам и всъщност нямам никакви притеснения, а и аз самата осъзнах, че това е нещо, което трябва да отстоявам във всяка една връзка – себе си и свободата си!

Гардероб: PARAMIDONNA

Снимка: Студио KARE за #URBN

Плуване Кроул

Метафорично казано в последните години от развитието си Маги демонстрира плуване кроул, а както знаем за това се изисква не само чувство за ритъм и издържливост, но и голямо количество физическа сила. За тази цел се старае да отделя време за себе си, особено в последните две години.

„Обръщам вниманието не само на храненето. Грижа се повече за кожата си – нашата броня, бих казала. Дори в момента ползвам кремовете на Eucerin за антипигментна грижа и равномерен тен, защото вярвам, че трябва да се обръща внимание на това редовно и качествено. Истината е, че съм доста доволна от техния ефект върху пигментациите, които излизат през лятото под влияние на слънчевите лъчи, затова нямам търпение да опитам Anti-Pigment Серума с двойно действие! Бях спряла да спортувам – сега се върнах в залата усилено. Резултатът е най-големият мотиватор, не само за мен. Зорът е да го видиш, да изчакаш още една седмица, докато го зърнеш! Не спирам да искам да съм по-добра и по-добра в това, което правя. Ходя на уроци по пеене – все още, дори по време на „Като две капки вода“ при Христо Сарафов“, казва Маги.

За един изпълнител най-важното са именно тази сила и самоконтрол. Защото трябва да си уверен пред 65 хиляди души публика, например. Игра на нерви за Маги, която е притеснителна и се вълнува, а това понякога ѝ пречи на сцената. Звучи като да се подготвя за доста по-голяма сцена от българската.

„Най-голямата ми мечта е да изляза в чужбина. Да бъда популярна и извън България. Имала съм моменти, в които ме е било срам да го кажа. Може би защото съм си мислила, че изглежда смешно в очите на хората. Просто вече не се срамувам от мечтите си! Винаги тази мечта ще е част от мен. Още нямам представа как ще се случи, защото не съм намерила правилните контакти, но се надявам да се случи. От малка знам къде искам да бъда! Всичко е визуализирано! Чакам само да се сбъдне!“

Нещата, които си е пожелала към момента ѝ се случват. Затова си е поставила още по-големи цели.

„Следвам мечтите си и понякога ми се иска да не се налага сама да правя всичко.. Да ми се случват и на мен ей така нещата... Много ми е интересно, когато някой ми каже: „Не знам как стана! Обадиха ми се и се случи!“ И аз искам така! Да не ми се налага да бутам постоянно, макар че не вярвам, че на човек, който не полага усилия, му се случва кой знае какво“, откровена е Маги.

Снимка: Студио KARE за #URBN

3500 м над водата

Музиката ѝ е птица в полет. Иска да пътува. Да достига до сърцата на хората. Да ги кара да се замислят за конкретна случка от техния живот и да я свързват със себе си. Защото „моето радио си е моето радио“, шегува се с едноименната си песен Маги. Защото иска музиката ѝ да кара слушателите да летят, да са свободни, да участват, да преживяват, да се отдават на емоциите. Да ги оценяват. В момента летят и други мисли в главата ѝ. За концерт. За нова песен (в дует, с български изпълните!)

Дали е със 100 Кила?

„След два дуета се оказахме нещо като лошото момче и прилежното момиче. Но той понесе повече негативи от мен в началото. Защото хората, които харесват неговата музика – ъндъграунд и хип хоп, не бяха готови изведнъж да се появи в романтична и нежна светлина, в която звучи прекрасно. Той шокира публиката си, но бързо започнаха да го приемат и истината е, че искат да ни слушат заедно. Работим лесно и гласовете ни си пасват, звучим добре. И на сцената сме много интересни и може би завладяващи. Покрай него и покрай самата мен – както казах, вече и аз се отпускам повече“, казва Маги за дуетната си половинка.

И макар толкова наситена с послания, работата на музикантите в България се оказва все още несигурна и това е само една от трудностите, с които се сблъскват повечето от тях.

„Храни ли музикант къща? Храни, но понеже пазарът ни е малък, са малко тези музиканти, които успяват реално да живеят като истински популярни артисти. За да си на музикалната сцена непрекъснато трябва да инвестираш, а това понякога е невъзможно. Невъзможно е да оцеляваш, ако не успяваш да възвърнеш инвестицията си от продукция. Затова не винаги артистите мога да бъдат толкова продуктивни колкото ни се иска. Аз съм от онези, които са инвестирали много голяма част от онова, което са спечелили и не винаги това се е възвръщало.“, казва Маги.

Но въпреки всички препятствия – остава безстрашна. Дотолкова, че да скочи с парашут. Ей така – като предизвикателство.

„Стефан Попов- Чефо ми даде плик с предизвикателство. Бях на седмото небе, че ще осъществя поредната моя мечта и с тази реакция го изненадах. Усещането не може да се опише. Представете си го, когато минава самолет и погледнете нагоре. Да те пуснат от него във въздуха! Виждаш всичко под краката си и падаш с 200 км/час. Летейки, не мислиш за страха. На мен ми се гадеше в самолета, защото много се клатеше. Имам слаб вестисбуларен апарат, забравила съм за това и съответно не бях взела хапче . Беше ми лошо и исках само да се почувствам по-добре, за да се насладя. Бях птица в полет горе, на 3500 метра над земята“, споделя Маги.

Рокля: H&M; шапка: Le Devin

Снимка: Студио KARE за #URBN

Бански през зимата

Маги Джанаварова се отличава не само с гласа си, който смеем да твърдим, е уникален. В днешно време това е много подценявано качество. Но визията е вторият ѝ коз. Старае се винаги да е интересна.

„Модата е голямо вдъхновение за мен. Имах скицници като малка, пълни с модели за дрехи. Шиех заедно с баба ми дрехи на куклите. Обожавам бански! Гардеробът ми е пълен! Когато ида на море с племенниците на моя приятел, всеки ден си ги сменям и децата за изключително впечатлени. Банският е нещо, без което не мога. Често си купувам и бански, които използвам за боди през зимата“.

Говорейки си за бански, и гледайки Маги Джанаварова - някак неусетно се връщаме на темата за Великия Гетсби – героят, роден през „Бурните двадесетте“ на САЩ, когато е разцветът на джаза, чарлстона, женските рокли над глезена, късите дамски подстрижки и „почерняването”, въведено от Коко Шанел чрез новия ѝ модел бански костюми. Съвпадение или не, това е и времето, когато в района на Бермудските острови Отис Бартон и Уилям Бийб предприемат едно от първите дълбоководни потапяния – досущ като това на Маги във водите на музиката. Някъде по същото това време нобеловият лауреат и поет Одисеас Елитис е написал:

„Ще научиш много, ако изучаваш незначителното в дълбочина.“

Думи, които кореспондират с разговора ни покрай дълбоките теми за паденията и възходите. Както казахме - не ѝ отива ролята на многострадална. Отива ѝ да покорява върхове. А когато го постигне, ще се прицели в още по-високи.

И в този ред на мисли не е случайно, че дъното на океана се формира от лава по граничните ръбове на океанските плочи. Когато е прясна и сравнително топла и тя се движи по повърхността. Остарявайки, тя се отдалечава от източника си, охлажда се и става все по-плътна, като по този начин слиза още по-надолу. Такъв е случаят с Марианската падина, която се намира далеч от калните речни устия. Досущ като приказката за Маги Джанаварова, която ви разказахме.  

URBN Team:

Интервю и концепция: Криси Димитрова

Грим: Росина Георгиева

Koса: Натали Иванова

Стайлинг: Сирма Маркова

Снимки: Studio KARE за #URBN

Гардероб:  PARAMIDONNA; Le Devin; H&M

Видео: Тедд Георгиев

Локация: Cabana Roof Top

PM: Нели Славова

Благодарим за гостоприемството на Cabana Roof Top, с които изпратихме последните летни слънчеви лъчи и полетяхме в мислите си на границата между небето и земята над любимия ни град! 

Снимка: Росина Георгиева

Специален проект на #URBN.dir.bg u Eucerin.

Вижте тази публикация в Instagram.

Едно незабравимо интервю...

Публикация, споделена от URBN Dir (@urbn.bg) на

*Материалът съдържа продуктово позициониране.

** Цитатът в заглавието е на великия Дейвид Бауи, всъщност говорещ за самия себе си!