Едва ли има жена, която да не може да разпознае превърналите се в култови героини на навършилия вече 25 години сериал по идея и сценарий на сценариста, режисьор и продуцент Майкъл Патрик Кинг.

Кари, Миранда, Шарлот и Саманта са алтер егото на всяка една от нас, макар понякога да имаме усещането, че не е възможно да бъдем само една от тях. Разбира се, това е фикция, а не реалност. Въпреки това милиони жени по света се идентифицираха с първите сезони на сериала и по особено маркиращ начин четирите героини се оказаха доста вдъхновяващи.

Фотокредит: HBO MAX

Не само, защото живеят в Ню Йорк и там животът по принцип е интересен, а най-вече, защото промениха схващането, че независимо дали са сингъл, омъжени, с дете, без дете, удобни за някого и неудобни за други...жените трябва да живеят живота си по начина, по който единствено те желаят.

Фотокредит: HBO MAX

"Сексът и градът" е синонимът на "жените могат да бъдат каквито си искат, на която и да е възраст и щастието им не зависи от техните партньори или деца, а единствено от самите тях".

Само преди няколко дни видяхме първите два епизода на втория сезон на оригиналният HBO сериал "И просто ей така", а тази седмица очакваме още един нов епизод, като накрая на 11-те такива ще видим краткото завръщане на Ким Катрал като Саманта Джоунс. 

Фотокредит: HBO MAX

С подкрепата на HBO MAX Bulgaria се срещнахме виртуално с режисьора и главния виновник за раждането на сериала Майкъл Патрик Кинг, с когото говорим за влиянието на "Сексът и градът" върху поколения жени по света и старите героини на нов тон в новите сезони. Без спойлъри, очакваме новият сезон да предложи още повече секс, интересни развръзки и образи, които ще ни заинтригуват.

По повод годишнината на сериала, нямаше как да не попитам Майкъл с какво според него "Сексът и градът" е повлиял най-много на жените.

"Най-важното, което "Сексът и градът" свърши е да направи сексът готин и забавен, а не забранен или срамен, табу. Ние успяхме да направим така, че жените да говорят за секс по очарователен начин, без това да ги притеснява или да ги кара да се чувстват неудобно. "Сексът и градът" стана глас на жените във време, в което те имаха нужда от него. Едно 34-годишно сингъл момиче, което би трябвало да се чувства отхвърлено от останалите по морални причини. Но има ли нещо притеснително? И какво е то? Защото не е омъжена, а е на 34?"

Фотокредит: HBO MAX

Всички тези жени по света на тази възраст, които не са омъжени, а обществото им натяква, че трябва да бъдат, бяха склонни да си зададат въпроса: може би проблемът всъщност не е в мен, а в обществото. Това за мен беше най-вълнуващото, което сериалът постигна. И едно от най-важните неща, с които искам да продължа сериала в "И просто ей така" е един от монолозите на Кари Брадшоу, в който тя казва, че "Най-важната връзка, в която си, е тази с теб самия". Ако намериш някой друг, който да те обича е страхотно, но е важно да можеш да бъдеш сингъл и щастлив, да можеш да избереш себе си. Преди "Сексът и градът", поп културата и телевизията не бяха способни да говорят за тези неща."

Фотокредит: HBO MAX

Днес обаче живеем в други времена, вече не сме 90-те години. Затова е интересно какви стереотипи си поставя да отхвърля "И просто ей така" спрямо жените, които вече обаче не са на 34, а на 56.

"Най-важното за мен е, че сериалът разклати схващането, че индивидите трябва да правят това, за което ги притиска обществото Независимо дали са сингъл или омъжени, жените трябва да имат определено поведение. Ние казахме, че това не е необходимо.", казва режисьорът Майкъл Парк Кинг.

"Сега вече Кари не е на 34, а на 56 години. На определени години от жените се очаква да действат по един строго фиксиран и определен начин. Една от реакциите след първия сезон на "И просто ей така" беше, че Миранда, на нейните години, не е успяла да направи щастлив брака си и не е организирала живота си по "подходящия" начин. Остаряването и обществото по отношение на остаряването са в доста сложни отношения.

"Не обличаш това, ако си на 56! Кари казва обаче, защо пък не?"

Фотокредит: HBO MAX

Едно от най-потискащите за жените клишета от обществото според Майкъл Патрик Кинг идват от това, че над 50 вече трябва да си задължително установен със традиционен семеен живот. Не трябва да се променяш, съмнително е ако се срещаш с нови хора и искаш да черпиш още от живота.

Фотокредит: HBO MAX

"Да, обществото още ни казва какви трябва да бъдем, но можем да му отговорим - познайте какво: Не, аз съм отделен индивид и правя това, което аз искам. Всичко е свързано с индивидуалността, не с това дали сме мъже, жени, небинарни, чернокожи или бели."

Фотокредит: HBO MAX

Нямаше как да не зададем въпроса за голямото завръщане на Саманта Джоунс, скандалната блондинка, която не се свени да прави секс на публични места и да обявява на всеослушание, че не си пада по връзките, а по краткосрочните афери с красиви мъже, които по възможност трябва да имат капацитета да задоволят всички нейни естетически, материални и физически желания.

Фотокредит: HBO MAX

На въпроса как е успял да върне Саманта в сериала обратно, при все че самата Ким Катрал отказваше да влиза в образа на героинята, тъй като не й подхожда на годините, Майкъл Патрик Кинг отрече Саманта да е отсъствала изобщо от сериала, тъй като действително тя присъства в текстова кореспонденция с Кари.

Фотокредит: HBO MAX

"Как се завърна, няма да ви кажа, но това за нас е голяма радост, че Саманта няма да бъде само в текст. Стана магия, Ким не искаше да играе повече Саманта, но ето, чудо се случва". На въпроса ни дали Саманта се завръща в дългосрочен план, Майкъл мълчи многозначително и отронва:

"Казах ви, няма да ви кажа абсолютно нищо!"

Фотокредит: HBO MAX

По думите му вторият сезон е изключително повлиян от първия и от там тръгва неговото развитие. Според него първия сезон беше интересен пъзел за нареждане - старите любими героини, които светът познава вече 20 години. Тези героини обаче вече са на 56 и ги виждаме в съвсем различна светлина. Според Кинг това е било едно от най-вълнуващите неща за самия него - да ни накара да се запитаме следното:

"О, аз харесвам Миранда, но това тя ли е, много е различна?"

Фотокредит: HBO MAX

Според него за някои герои ще има интересна и определено някаква реакция.

"В първия сезон видяхме и много нови герои, а дори и с оригиналните герои, се случват неочаквани неща."

За вторият сезон, казва той, има още много вода да изтече, тъй като е от 11 епизода и има време за страхотно развитие на героите. Новите герои ще ни изненадат, а старите, добре познати ни - също.

Според Майкъл това е именно мостът между първия и втория сезон - че започваме да опознаваме повече героите, виждаме ги извън светлината на драматичната история със загубата на Тузаря и започват да ви стават по-забавни и симпатични.

Новият сезон на "И просто ей така" се състои от 11 епизода, а последния ще е появи героинята на Ким Катрал - Саманта

Фотокредит: HBO MAX

"А хуморът е още по-добър. От гледна точка на писането на сценария - искахме да се върнем към светлата страна на Кари Брадшоу и да загърбим скръбната."

Все пак, Майкъл Патрик Кинг ми казва, че и в новите сезони основният и най-важен наратив е линият и на първите сезони на "Сексът и градът", а именно това, че ние сами решаваме кое ни прави пълноценни, а не някой страничен критик или наблюдател.

Фотокредит: HBO MAX

"Искаме да кажем, че щастието не се определя от това дали имаме или нямаме партньор. Но в същото време искаме Кари да бъде щастлива и затова показваме нейния път към този стремеж. Това е разказ. Наратив. Нищо не е реално, но ние като сценаристи искаме да покажем отговорно паденията: "горе-тата" и "долу-тата" на Кари Брадшоу. Всичко е фикция и е направено по такъв начин, че да бъдете щастливи или тъжни с нея."