Погледнахте ли през прозореца? Да, пролетта е тук! Слънцето все повече ни примамва да излезем навън и да се отдадем на разходки или пък да отидем на пикник, където да си направим едно прекрасно барбекю.

Обаче да... ситуацията все още изисква да стоим повече вкъщи, а и вероятно мнозина се притесняват да нарушат социалната изолация. Чудесно е, ако живеете в къща с двор, който тутакси може да се превърне в горска поляна с приятно пушещо барбекю.

Ако пък нямате двор - решението е балконът. Важно е да имате грил и желание за кулинарни експерименти, с които да "овкусите" семейните спомени. А когато всичко това е гарнирано с щипка хумор, всеки може да се закичи и с лична титла, когато е зад грила.

Марината майстор, Барбекю нинджа или просто Повелителят на чинията? Изборът от "грил титли" за най-запалените барбекю ентусиасти е безграничен, а Hellmann's ви приканва да се включите в седмичното грил предизвикателство и може да спечелите супер награди.

Възможностите за вкусен обяд или вечеря пък са десетки, при това без да тичате до магазина, а само като използвате наличните в хладилника продукти.

На грила можете да приготвите всякакъв вид месо - телешко, пилешко, свинско, но също така наденички, шишчета, кюфтета, кебапчета, риба, морски дарове, зеленчуци и дори плодове.

Подготовката на продуктите е от особена важност, а за приготвянето на хубаво барбекю е добре месото да бъде предварително мариновано. По-сухите меса - като телешкото и пилешкото, стават крехки и сочни, благодарение на мазнината и течностите.

Първи помощници в тази задача са прясното и киселото мляко, както и майонезата. Една от най-често приготвяните маринати е от сухи подправки, соев сос, горчица, лимонов сок, майонеза, кисело мляко, пикантни добавки, чесън, лук или бяло вино.

Имате пилешки гърди в хладилника? Чудесно. Всичко, което ви трябва, за да ги превърнете в топящи се в устата пържолки на грила, е марината от половин бурканче майонеза Hellmann's, 3 лъжици кисело мляко, 2 лъжици соев сос, къри и черен пипер на вкус. Смесвате продуктите, потапяте в тях пилешкото и го оставяте за една нощ в хладилника.

Ако пък разполагате със свински вратни пържоли, подходящата за тях марината е от мед, соев сос, къри, бира или вино, малко вода, свеж магданоз, целина и сол. По-мазните меса - от врата и гърдите, са перфектни за печене на скара. Всички парчета месо трябва да имат дебелина от около два сантиметра - така няма опасност да изсъхнат прекалено бързо на скарата.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Има много любители на рибата и морските дарове, но също така миризмата, която се носи из жилището, докато я приготвяте, не понася на мнозина. Затова и грилът на балкона е идеалният вариант да се насладите на сочна порция от любимата си храна. Най-подходящи за печене на скара са по-мазните риби като сьомга, пъстърва, риба тон или лаврак, като за приготвянето им са необходими между 10 и 35 минути в зависимост от това дали ще изпечете рибата цяла или нарязана.

Хитър трик ще ви спаси от това кожата й да не залепне на скарата - нарежете един лимон, подредете няколко кръгчета от него върху скарата и поставете рибата върху тях.

Филета от сьомга може да мариновате със смес от портокалов сок с мед, зехтин, Hellmann's горчица, сол и черен пипер, а ако имате риба тон - подходящата марината е от зехтин, соев сос, кора от лимон и магданоз.

Шишчетата пък са подходящ начин да употребите останало в хладилника месо, нарязано на хапки. Подходящи продукти за мариноване в различни комбинации са - бяло или червено вино, лук, накълцан чесън, лимонов сок, черен пипер. Поставете самите шишове върху огъня за пет минути, преди да нанижете на тях продуктите. Така нагрети, те няма да позволят на соковете от пробитите парчета месо да изтекат в огъня и ще се запазят в месото. При шишове и шашлици е добре парчетата да са близо едно до друго, за да се запазят сочни. Добре е да редувате късовете месо с люспи лук, разрязан на едро, и нарязани парчета зелена чушка.

И ако видите, докато приготвяте основното ястие, че във фруктиерата сте забравили няколко ябълки, круши, банани, а в хладилника ягодите са напът да се развалят - грабвайте още шишове. Печенето на скара усилва вкуса и сладостта на плодовете. Нарежете ги на парчета и направете шишчета в различни комбинации.

Тайната за перфектните плодове на скара е да не ги печете на директен огън. Можете да сложите плодовите шишчета в края на скарата или да ги поставите върху нея, когато огънят е изгаснал. За да превърнете десерта в сензацията на вечерта, докато шишчетата са на скарата, разбъркайте лек дресинг от кисело мляко, мед и капки лимонов сок.

Каквото и да си приготвите на домашното барбекю, чарът му е в усещането за семейство, уют и топлина. Не ги пестете!

*Статията съдържа продуктово позициониране.