#Преди 15 години в кино салоните се настани политико-шпионския фарс на братята Коен "Изгори след прочитане". Една наситено черна комедия за подозрения, параноя, прецакани планове и предателства с имена като Брад Пит, Джордж Клуни и Джон Малкович в ролите на нелепи фигури без контрол над обстоятелствата, които се заплитат в сложни за разплитане схеми с цената на много кръв и още повече смях.

Мястото на действието в "Изгори след прочитане" е Вашингтон, а братята Итън и Джоел Коен се присмиват на специфичната среда в столицата едновременно елегантно и безмилостно. Служби, посолства, агенти, политически климат... всички елементи на "дълбоката държава" са сложени на трапезата на фарса.

На финала има паметна сцена, в която началници в една от трибуквените агенции на Америка се опитват да разгадаят какво по дяволите е станало - кой кого е предал, каква секретна информация е изтекла, има ли мозък зад случилото се, или събитията са изхвръкнали от релсите и са поели по собствена, лишена от каквато и да е било логика, траектория. Един от босовете на специалната служба заключва в разговор с подчинен следното: "Какво научихме от всичко това? Научихме никога повече да не правим подобно нещо. Но какво изобщо направихме?"

В този тон и дух "Изгори след прочитане" видя пресечната точка между политика, секретни служби и човешки грешки. По време на премиерата в зала 1 на НДК имаше земетресение, което се усети и за момент дори сякаш изглеждаше като част от безумно сложния сюжет.

Сега, 15 години по-късно, в България има политическо, съдебно и каквото още искате земетресение, а паралелните и преплитащи се сюжети често напомнят на фарсовия характер на "Изгори след прочитане" - една наистина наситено черна комедия за подозрения, параноя, прецакани планове и предателства.

Но този път без Брад Пит, Джордж Клуни или Джон Малкович

Толкова много неща се случват на минута време, че традиционно мощният двигател на народното творчество за резонен и разнообразен онлайн градски хумор със силите и силните на деня сякаш се видя в ступор. Ама сериозно, кое по-напред? Записите? Другите записи? Правителството между бивши заклети врагове? Враждата между бивши заклети другарчета? Предателствата между хора и организации, които не можеха едни без други? Приятелствата между хора и организации, които искаха да се унищожават едни други? Интригите в прокуратурата и службите, пред които биха ахнали едновременно Джон льо Каре и Джон Гришам? Имунитетите, пируетите, преговорите, конституционното мнозинство, демонстрациите, храчките в пленарната зала, поръчковото убийство в далечен Кейптаун...

"Игра на тронове" без дракони, "Аз, Клавдий" без древноримската естетика и богатия речник на ключовите участници.

Държава на запис и дела на трупчета

Ротация или специална коалиционна операция? Правителство D&G и протестиращи, които сега протестират срещу политици, които са подкрепяли и в защита на други, срещу които са протестирали доскоро. Май наистина ситуацията е "Изгори след прочитане".

А градският фолклор не може да смогне на политическия елит. Всяка новина е потенциално стара или в развитие, с неочакван край, но още по-неочакван обрат. Някой е въвел всички кримки и film noir класики в алгоритъма на изкуствения интелект, който пише сценария на България. "Дългото сбогуване" на Реймънд Чандлър, но с диалог като за Чандлър от "Приятели".

Има и малко от едни други жанрове на популярната, хмм, "култура". В тях много хора се събират в едно пространство, събличат се и... всеки иска да.., да се възползва от другия, така да го кажем. Краткосрочни и безпринципни сюзи и пози в името на бързата облага и моментния телесен интерес. После всеки реве, че е... прецакан.

Въпросът е кой ще бъде отгоре на финала

Засега изгледи за хепиенд няма. Лабиринт от грешки и недоразумения, от който няма чисто излизане.

Политическата класа ни припомня класиката на Маркс. Не Карл, а Граучо от братят Маркс. Комедийният гений с легендарни мустаци и вежди имаше една великолепна реплика: "Ето това са моите принципи и ако те не ви харесват тогава... Е, тогава имам и други!"

Епопеята продължава, но една молба към политиците, службите и задкулисните "макиавелита" - дайте време на хората да осмислят поне малко от ставащото преди да стане "Изгори след прочитане".