#Светът на политиката и този на мъжката коса са в сериозен режим на сеизмична активност след зрелищния възход на двама джентълмени с особено радикални идеи и още по-радикални прически. Само в рамките на няколко дни Хавиер Милей беше избран за президент в Аржентина, а Герт Вилдерс спечели парламентарните избори в Нидерландия.

Милей е френетичен либертарианец с масивни бакенбарди и коса, която воюва за свобода във всички посоки и може да мине за отделен персонаж. А аристократичният, но заплашителен Вилдерс има излъчването на класически злодей от филм на Джеймс Бонд през златните за поредицата десетилетия от 70-те и 80-те. И двамата обещават тотална трансформация на политическия пейзаж, но едва ли си дават сметка и за естетическия ефект, който ще имат върху поколения мъже. Един от прякорите на Хавиер Милей буквално е "перуката" (да, знаем, адски актуално), но пък друг е "лъвът", както и "лудият". Истината е, че златната грива върху главата на Вилдерс повече заслужава сравненията с масивната дива котка, символ на мъжеството.

Хавиер Мелей

Снимка: Getty Images

Косата и на двамата си е тяхната, въпреки зрелищните овали и ъгли, и в разрез с популярния и у нас прякор на Милей. Но да оставим засега фризьорските алюзии. Да поговорим за съдържанието под прическите на аржентинеца и нидерландеца, които за дни превърнаха политическия пейзаж в драматична картина на предстояща революция.

Хавиер Мелей

Снимка: Getty Images

И двамата бяха очаквано опаковани като "крайно-десни" и "популисти" от повечето медии. На 53 години Хавиер Милей е най-ексцентричния политик, избиран за президент на голяма държава като Аржентина. Той обещава тотална саморазправа с "паразитите", както ги нарича, в бюрокрацията и желае да премахне повечето министерства плюс Централната банка. По време на кампанията размахваше истинска моторна резачка като в сцена от "Белязания". Възходът на Милей е резултат и реакция от дългогодишните икономически проблеми на някогашната адски богата латиноамериканска държава. Инфлацията е над 140%, а усещането за несигурност преминава като вълна през обществото. Милей е икономист и тв водещ, който от години разпалено се заканва на "левичарите" в управлението. Те са негови смъртни врагове.

Самообявилиият се експерт по тантрически секс ще търси тотално изкореняване на това, което той вижда като административен терор върху свободната инициатива на гражданите. В либертарианските си възгледи той се доближава до автори като Мъри Ротбард и определено е първият по рода си политик, избиран на толкова висок пост.

Снимка: Getty Images

Шейсетгодишният Герт Вилдерс е ветеран в нидерландския парламент и от доста време постига прилични резултати, но винаги остава изолиран от властта. Ако при Милей водеща е икономиката, то при Герт големият разказ е за миграцията. Особено от мюсюлмански държави. Мейнстрийм медиите определят неговата "Партия на свободата" като "анти-ислямска" и "анти-мигрантска". През годините Вилдерс има изказвания за забрана на Корана и махане на джамии, за пълна блокада на каквато и да е мюсюлманска миграция. Той редовно е заплашван от екстремисти и е под полицейска охрана. В последно време е смекчил реториката, но пък обществената нетърпимост към престъпността и оформянето на гета в нидерландските градове ескалира. Това е причината той да качи повече от двойно своя резултат и от прогнозираните преди време и стандартни за него 16-17 места, да стане №1 с 37 места в нидерландския парламент. С много повече от всяка друга една партия на тези избори, но крайно недостатъчно да управлява сам. За властта трябват поне 75 места, а партията на Вилдерс вече е в активен режим на преговори, но изгледите за коалиция не са от най-добрите.

Ако и този път той бъде изолиран, въпреки страхотния си резултат, на следващи избори е възможно да постигне още повече, особено ако проблемите с миграцията се задълбочат. Вилдерс на практика спечели изборите в последните дни на кампанията с блестящо представяне на най-важния предизборен дебат, където дори според критиците си отнесе останалите кандидати и ги направи да приличат на аматьори. Харизматичен оратор с огромен опит, Вилдерс е парадокс - печен ветеран, познат по целия свят от десетилетия, който в същото време е немислим по съдържание политик в контекста на днешна либерална Нидерландия, а и Западна Европа като цяло.

Снимка: Getty Images

И Милей, и Вилдерс предлагат шокова терапия за изпадналите в различни кризи свои общества. Двамата символизират и две от най-проблемните теми на днешния ден - икономиката и масовата миграция. И двамата са извън "допустимото" и отвъд "добрия тон" на модерната Западна политика. Милей е много по-ексцентричен и буен, но все пак идва от Латинска Америка, а там контекстът е с някои разлики, както по стил, така и по съдържание.

И двамата вече са нещо като комиксови супер злодеи за западните медии и активисти. Това вероятно ще им спечели допълнителни фенове и избиратели. Отдавна не е имало такава пропаст между елита и така наречените обикновени хора в страните, които изповядват западен демократичен модел на управление. Този разлом произвежда образи като Хавиер Милей и Герт Вилдерс. И ако вече установените елити и този път дори не опит да се ангажират с проблемите на повечето хора в обществата си, колкото и политически некоректни да звучат те, това ще е само началото. Вероятно тепърва предстои вълна от победи ала Милей и Вилдерс. Да се готвят "експертите". А и фризьорските салони.