#Вероятно част от вас го помнят като Среброто от Братя Мангасариян. Със сигурност всички го познавате и като Косъма от "Под прикритие". Той, всъщност, е наполовина българин, 25% арменец, 12,5% французин и 12,5% италианец. Занимавал се е малко с футбол, малко с пънк, пял е в хор, завършил е мода и е сред най-високоплатените актьори у нас. Дами и господа, представяме ви Александър Сано! 

С актьора и продуцент на едни от най-успешните в последно време български филми се срещаме, за да си поговорим за кино индустрията у нас, а Александър пристига в студиото на "Матине" съвсем скоро, след като са приключили снимките по новия филмов проект - "В сърцето на машината". За филма сме чували и от Луиза Григорова-Макариев по време на нейното гостуване в предаването, когато тя съвсем леко загатна за криминалната драма с обещаващ сюжет и безкомпромисен каст - Христо Шопов, Ивайло Захариев, Юлиан Вергов, Валери Йорданов, Владимир Зомбори и Стоян Дойчев.

"Един изключителен проект, аз смея да твърдя, че това е най-хубавият текст, с който професионалният ми път ме е срещал. Това е една история по действителен случай, която се е случила края на 70-е години миналия век и е нещо, което за пореден път ми доказва, че сценарий, какъвто животът може да напише, трудно се измисля. Става въпрос за едни затворници по това време, на които в един уж нормален техен ден се случват неща, които променят животите им и всеки един от тях минава през някакъв катарзис. Филмът през 5 минути те хваща за гърлото."

Очаква се премиерата на "В сърцето на машината" да се реализира през лятото на 2021-ва година, а ентусиазмът на замесените в проекта ни подсказва, че филмът ще затвърди успешната работа на екипа, който стои и зад най-гледания български филм през изминалата година - "Диви и щастливи". Продукцията с главни герои Луиза Григорова-Макариев и Яна Маринова бързо се превърна в любима на зрителите, а филмът обиколи родни и чуждестранни кино-салони, завъртя се в една от най-популярните платформи - HBO GO, а зрителите имаха възможност да го гледат и в телевизионния ефир.

"Сега предстои юбилейна, 30-та прожекция на авто-кино. Направихме 26 прожекции в Европа и Щатите. Това, което ми прави впечатление най-често е, че наистина масово хора идват и казват "Аз го гледах на кино, гледах го по HBO, сега идвам да го гледам пак" - просто това е филм, който зрителите масово се връщат да гледат втори, трети път."

С Александър се заговаряме за пандемичната обстановка, в която живеем, и как все още се учим да се нагаждаме към ситуацията. Пред много артисти (а вероятно и пред всички) стои въпросът какво ще се случи с кино-салоните и театралните зали ако се наложи отново да останем по домовете си, след като първата вълна буквално остави артистите без работа.

"Ако авторите на този пърформанс не са задоволени от резултатите, които целяха да постигнат и според мен постигнаха, и решат, че ще се наложи втора серия на спектакъла - ние просто ще бъдем зрители. Нас ще ни поканят отново на първия ред да гледаме, ще си платим билета, разбира се, и то скъпо, и това е."

Усещаме критичната нотка към вземането на решения в държавата и неизменно разговорът отива в посока на жълтите павета и протестите в страната, които продължават вече месеци наред. 

"Не ходя, няма да се оправдавам. Едно, защото наистина нямам абсолютно никакво време и, защото все още не съм решил да жертвам собствената си професия, за да им запра един кол в колелата и да ходя да правя неща, които не съм твърде убеден, че са съвсем добре обмислени. Но не съм против хората, които протестират, в никакъв случай. Моля да бъда извинен, но просто няма да присъствам за този момент. Ако стигнем до хващане на винкела - тогава ще дойда."  

Дали на шега, или не - преди няколко години в интервю пред Мон Дьо, Александър сподели за идеята си да се кандидатира за президент на България. Изглежда уцелихме точния момент да проверим какво се случи с тези намерения.

"Наистина се моля да не се налага аз да се кандидатирам за президент. Мисля, че нивото на политика, не визирам управляващите, визирам абсолютно всичката сган - нивото на политика в България е повече от обидно. Нямам никакво намерение децата ми да живеят в подобна обстановка, това е отвратително. В момента една прослойка от хора с достатъчно ниво на интелект, така да ги наречем, дават последен шанс на други едни хора да се държат прилично. И ако това не стане, ще се наложи да си зарежем професиите, в които сме добри, защото ще трябва да има къде да живеем."

Извън разочарованието от политическата действителност, Александър има съвсем обикновени мечти за бъдещето на своето семейство. Вече дълги години той споделя живота с очарователната си съпруга Нели Атанасова, като дори осинови първородния й син - Иво, а двамата имат и по-малка дъщеря.

"Искам да са щастливи хора, ще ги подкрепя във всичко, което правят. Синът ни учи в Холандия, сега трябва да завърши. Не дава директен отговор дали ще се прибира или не. Дъщеря ми току що започна 5 клас като там, ако не беше удивителната ни физическа прилика, много бих се усъмнил. Това дете ходи на училище по-рано, има само и единствено шестици и ако случайно получи през годината нещо по-различно от 6 е страхотна драма. Това нещо не е наред - седя, гледам и й казвам "Тате, тука има нещо съмнително".

Вижте цялото интервю с Александър Сано в "Матине", за да научите още кога и как се живее без телефон, как един актьор израства в семейство на математици и ще има ли втора част на "Диви и щастливи".