#Който го е страх от мечки, да не ходи в гората. Поговорката е позната на всички, но ако трябва да я пренесем в днешни времена, то тя би звучала по-скоро така: Който го е страх от измами, да не ходи в интернет!

По-рано през седмицата в online шоуто на Dir.bg стана ясно, че престъпността в интернет в рамките на световна пандемия се е повишила. Това заяви експертът по киберсигурност Явор Колев, който подчерта, че най-чувствителна остава финансовата информация, както и личните данни, които могат да се ползват за теглене на бързи кредити. 

Отново преди дни стана ясно също, че България пак има пръст в световна схема за online манипулации, а покрай нея дори и звезда от ранга на холивудския актьор Силвестър Сталоун мистериозно се оказа горд собственик на българска лична карта, без дори да подозира. 

Самата теза, че шашмите в интернет са се повишили във времена, в които по-голямата част от човечеството "сърфира" по цял ден в режим на социална изолация, едва ли би изненадала някого. Логично - колкото повече време прекарваме в интернет, толкова по-уязвими ставаме за виртуалните недоброжелатели. Но знаем ли как да предпазим личните си данни и страхуваме ли се изобщо, че можем да се окажем измамени?

Отговорите на тези въпроси търсим в седмичната анкета на #Матине, в която по традиция раздаваме подаръци от "Спорт тото", а днес проверяваме колко от вас са наистина предпазливи и знаем ли всъщност как да се защитим в интернет. 

"Правя минималното, което се изисква от сайтовете. Но аз като човек, като потребител, не мога да спра 300 човека ако решат да ме хакнат.", споделя участник в анкетата.

От проучването ни става ясно, че почти никой от анкетираните не полага допълнителни усилия да защити личните си данни, както и, че почти никой от участниците не смята данните си за значими и не се страхува, че те могат да се сторят "удобни" за някого. Нещо повече - всички, които попитахме, имат готов план за действие в случай, че се озоват с фалшиви лични документи, подобно на Слай. 

Ето какво би направил следващият участник, ако в интернет се появи негов новозеландски(произволно избран) паспорт: 

"Мисля, че всеки може да се окаже в такава ситуация. Предполагам, че ако мога да замина за Нова Зеландия - ще се разходя!"

Всъщност, така би постъпил почти всеки, на когото предложихме теоретичния избор - да се възползва от фалшификата или да се обърне към институциите. Явно вече ни се пътува повече, отколкото се притесняваме от online злоупотреби. Както казахме и в началото, ситуацията все повече изглежда така: Който го е страх от измами, да не ходи в интернет. 

*В предаването има продуктово позициониране