Последните статистики сочат, че 72% от българите мият ръцете си със сапун след като ползват тоалетна. Въпреки това, обаче, в глобален мащаб почти 300 000 деца загиват годишно поради лоши хигиенни навици и невъзможността да позлват сапун. Ето защо иновативният проект за сапун на дражета на група студенти от Нов български университет, за който разказахме в третия епизод на "Матине" с Рени и Вяра, се появява тъкмо навреме, за да опита да пребори тенденцията и да направи ползването на сапун лесно и достъпно за всеки човек, независимо къде се намира и какви са заобикалящите го условия. 

"Идеята за проекта "Wash It" се роди доста преди ситуацията с коронавируса да стане толкова сериозна. Ние искахме с малък сапун да решим един доста голям проблем, който се оказа както локален, така и глобален. С екипа, с който го разработихме, установихме, че на много обществени места липсва сапун. Когато се заровихме в темата и с анализи и проучвания, се оказа, че много хора страдат от това, че поддържайки високо ниво на лична хигиена, няма как да си измият ръцете и са възпрепятствани от факта, че просто няма сапун." разказа в студиото на "Матине" Яна Коцева - част от групата студенти, разработили иновативния проект.

Мини-сапуните ще бъдат с тегло 3гр., а една опаковка ще съдържа 20 броя, за да може почистващият препарат да бъде винаги на разположение както в ежедневието, така и по време на път. 

"Wash it съдържа точната доза сапун, която да изчисти ръцете. Предимството пред дезинфектантите е, че, както знаете, те оставят едно "лепкащо" чувство по ръцете и започват да спират повече микроби, отколкото да почистват. Освен това не остават отпадъци, както при мокрите кърпички, например. Опаковката също ще бъде биоразградима. Независимо дали пътуваме в чужбина или сме в планината, идеята е да е лесно и под ръка, където и да сме", сподели Яна.

На екипа предстоят още работа и задълбочени проучвания, за да се гарантира безвредност при евентуално поглъщане, тъй като студентите имат желание да популяризират малките сапуни и в училища, където да бъдат на разположение и на малки деца. Въпреки това усилията им вече се забелязват, а проекта се класира сред големите победители на "Академия за иновации" 2020. Освен създаването на биоразградимия сапун от 3 грама, който ще се разтваря във вода за 3 секунди, Яна и останалите студенти от еикпа планират разработването и на система с диспенсър за сапунени дражета, които да бъдат интегрирани на обществени места като учебни и увеселителни заведения, паркове и градини.

"Диспенсърът е със сензор, за отчита разход и преразход. Особено в училищата доста често се случва да се разхищават продукти като салфетки или дезинфектанти. Нашата цел е след три последователни пускания диспенсърът да блокира за определено време. Но това е на много последващ етап. Първоначално ни трябва прототипа, за да започнем да го комуникираме. Измислили сме PR събития и кампании, които тепърва трябва да се случат." 

Повече за иновативните сапунени дражета, които особено в ситуация на "извънредно" засиленото миене на ръце могат да ни спасят или поне измият кожата, можете да научите от третия епизод на "Матине" с Рени и Вяра.