"Песен за любимия град" на великия Тодор Колев живее нов живот в съвременни условия. Известната и любима в България група Dubioza Кolektiv и българският хип-хоп изпълнител Feel предизвикаха истински фурор със своя нова версия на известното парче, възпяващо София и Варна. Онлайн премиерата му беше преди дни в Dubioza Коlektiv Quarantine Show, а текстът включва житейски подробности от столичния пейзаж, разсъждения за фалшивия герой и опасния чар.

Написването на текста на новото парче е било трудна работа и отнело около тетрадка опити, признава Feel, който е автор на обновения текст. Въпреки, че отзивите за песента са положителни той не крие, че е бил много притеснен в процеса на работа, а причината е била именно в огромния респект към Тодор Колев.

Между хип-хопа, балканската еклектика и поразителната точност на Тодор Колев  

"Много отговорно е да се занимаваш с такова сериозно творчество. Тодор Колев е абсолютно необятен, аз изпитвам изключително уважение към него и всичко, което е правил. Той няма много филми, няма много песни, но всичко, което е оставил е изключително точно и буквално извлечено. Беше много голяма отговорност също така да лавирам между хип-хоп и тази балканска еклектика, която представя самата група Dubioza, между граждани на столицата и граждани на България. Но за една седмица написах текста и се опитах да загатна и да "прошепна" други моменти и в творчеството на Тодор Колев и също интересни моменти, които се случват на всеки в града. Мисля, че се получи добре и всеки може да се припознае. Идеята ни беше да остане едно приятно чувство - и за града, и за Тодор Колев, и за Dubioza", казва Feel в предаването "Матине".

Балканската група е чест и впечатляващ гост в България и през 2019 г. напълни до пръсване с фенове "Арена Армеец". В типичния си стил, Dubioza изненадаха и с концерт на Женския пазар, но това не са нито първите, нито последните им участия у нас. Откъде обаче идва любовта към България и защо групата избра точно тази песен, която да изпълни в нов вариант? Оказва се, че един от членовете на Dubioza Kolektiv е завършил българска филология тук и страната ни му е много любима. Но има и още:

"По време на техните гостувания в България имаше доста концерти, на които се изпълняваха песните на Тодор Колев и предполагам, че така са харесали и "Песен за любимия град". Не е нещо замисляно дълго, по-скоро е спонтанно", допълва българският хип-хоп изпълнител.

И ако се чудите над вечния въпрос в час по литература "Какво е искал да каже авторът?" относно новата "Песен за любимия град" - чуйте парчето и творческия анализ на Feel в предаването "Матине". И още - как изглежда един "Фалшив герой" и кой е градът, в който няма такива?

Гледайте интервюто на Рени с Feel!