#Застанете с #Maтине пред екрана за края на любимата ни сага след празниците: "Как да си вляза в дънките!" Оказва се, че има неписано правило! Бързо качените килограми, бързо се свалят! Няколко трика за влизане във форма разкрива фитнес моделът и инструктор на бременни Таня Савова! 

"Доста се наградих по време на празниците, да си призная. Познавам тялото си и организма си и точно това се стремя да науча и моите момичета, както ги наричам моите "диаманти": Да усещат и да слушат тялото си. Неизбежна част е да качим килограми по време на празниците, защото се застояваме на едно място... Трудно е, дори за мен като фитнес модел и инструктор. Тайната е да си го позволим, но след това да не правим в никакъв случай гладни диети", споделя Таня Савова. 

Снимка: Андрей В.

По нейни думи, най-правилният начин бързо да влезем във форма, е да преминем плавно от празничните трапези към един добре структуриран режим - по-малки порции, но на често. Тя самата се храни четири пъти на ден - през около 4 часа. Хубаво е порциите да са балансирани и ако сутрин си позволим въглехидрат - сладък плод, овесени ядки, две фиилийки пълнозърнест хляб, след това да компенсираме с изключването му от следобедното и вечерното хранене. 

Снимка: Кирил Христов

Ако сме постили по празниците, хубаво е да въведем в менюто си качествено месо, поне в едното блюдо.

Ако сме прекалили с месото - да го намалим след празниците. 

"За мен добър вариант за пречистване е детоксът. Моят съвет като диетолог е 14-дневен, който съм изготвила и препоръчвам да го има един път в годината, да е сезонен и да е с плодове и зеленчуци, но ... да се направи през юни и юли".

Януари месец не е времето за детокс, смята Таня Савова. 

Смутита, салата, белтъци от яйца и един път месо на ден - това, според Таня, е перфектен вариант за плавното преминаване към по-стегнат режим за извайването на лятното тяло. 

Снимка: Кирил Христов

"Едното хранене може да се замести с прясно изцеден плод от грейпфрут и лимон, например. Също и киви.

По-киселите плодове по-бързо се отразяват на свалянето на килограми!

Не препоръчвам портокали. За мен диетата само на ябълки може да раздразни сериозно стомаха. След този период на пречистване с ябълки, може да последват сериозни проблеми - подуване на корем, газове и дори гастрит", споделя Таня. 

Водещата на #Mатине Вяра Младенова не пропуска момента и да чуе мнението на Таня за трендовете в храненето в момента - прословутите кето диети и т.нар. "фастинг". 

Снимка: Кирил Христов

Фастинг идва от английски език и по-точно се води “intermittent fasting”. Директният превод е “периодично гладуване”. 

"Аз съм привърженик на фастинга. Препоръчвам го на някои от девойките, които са готови да го направят. Там има период от 8 часа, в който да се храниш. Храната трябва да е балансирана и да се приключи с хапването около 18 часа. Така ще имаме на разположение онези важни 3 часа, които са нужни на храната да бъде преработена,  преди да се легне", казва Таня. 

Таня Савова не е фен на кето диетите

"Това е кръговрат. Храниш се високомазнинно, съответно сваляш бързо, но след това идва йо-йо ефекта, който завърта нещата. Връща бързо килограмите и дори качва отгоре. Моето мнение за кето диетите - не!", казва Таня.

Смятам, че захранването след кето диетите е голям проблем за привържениците им.

Снимка: Кирил Христов

Проблем за килограмите се оказват и социалните мрежи. Освен, че водят до заседяване пред компютъра...

"Появяват се диетолози, пускат режими и диети, но хората се объркват, не знаят дали са подходящи за организма им и как да ги спазват. Но най-страшното е, че не знаят как да се захранят и, съответно, следва нежеланото напълняване", казва фитнес моделът и инструктор. 

Самата тя е привърженик на балансирането хранене, без лишения и без глад. Опитът в тази насока е доказан дори сред бременни и кърмачки, които са се посветили на тренировки с Таня в последните месеци от бременността си.

Таня Савова с любимите диаманти - бременните жени

Снимка: Йордан Чапкънов

В деня на гостуването ѝ в #Maтине един от т.нар. жени-диаманти на Таня даде живот на детето си и побърза да се обади на любимата си фитнес инструкторка, за да изговорят предстоящата програма за тренировки. 

Но как да съчетаем храненето с движение?

Как да тренираме у дома? 

"На първо място е хубаво да не губим мотивацията си, защото летните тела се оформят през зимата. Препоръчвам на всички зрителки, защото съм се насочила главно към женската аудитория, да правят сутрин кардио на гладно! Има си малки тайни за мазнините, които да примаме. При ставането да пием задължително една чаша вода с лимон или ябълков оцет. След това кардио. Пектинът като добавка действа добре, но не трябва да се приема често", казва още тя. 

Снимка: Георги Тодоров

Високо интензивна тренировка може да се прави и у дома, пред телевизора - бягане на място на енергична музика, да се правят махове с бутилки с минерална вода или да се комбинират клекове с коремни преси. 

Снимка: Георги Тодоров

"Важно е да има режим. Кардио, хубава закуска, няколко силови упражнения следобед, но да бъде всеки ден!", казва Таня. 

Във видеото може да видите една бърза, но качествена тренировка за горна част на тялото в супер серия!