#Съвсем отскоро първият български интернет портал Dir.bg, освен своите лица и автори, има и нов глас. Той е доста разпознаваем, защото принадлежи на дългогодишния радиожурналист Стефан Кунчев. Що е то подкаст и навлиза ли този нов формат стремглаво у нас, научаваме от интервюто на Стефан с Рени и Вяра!

"Човек, когато се роди, вродено му е да може да чува и да може да вижда. Много по-късно се учи да може да чете и да пише. Именно тази особеност искаме да използваме и ние. И това е в генезиса на аудиото, което в момента се случва в интернет средата. Много лесно влияе на хората, както и видеото. И е много лесно да се прави и да се слуша, когато и където ти е удобно. Това е смисълът на подкастите"

Така Стефан Кунчев обяснява как се е зародила идеята за новинарския подкаст, който стартира миналата седмица в портала на Dir.bg. Той се излъчва три пъти в деня - в 8 ч., когато всички отиват на работа; в 13 часа - когато обикновено сме в обедна почивка и в 18 часа вечерта - когато приключваме ежедневните ангажименти. Целта на подкаста е кратко, точно и ясно да създаде цялостна картина на международните и вътрешни новини, но и да рамкира цялата картина по аналитичен начин, за което се грижат редакторите на подкаста. Заедно със Стефан, част от платформата са и други две журналистки - Елза Тодорова и Елена Бейкова. 

"Не е въпросът да откажем хората да четат или следят това, което ги интересува. Даваме им още една възможност да чуят това, което ги вълнува, докато управляват колата си, докато се движат в градския транспорт или докато подготвят децата си за училище. Това е смисълът на подкастите. Да помогнат на хората да останат с любимата си медия, когато не могат да са пред телевизора, монитора или екрана на телефона си", казва Стефан. 

Подкаст културата е изключително популярна отвъд Океана, но в България все още е голямо предизвикателство да се привлече аудиторията да чува новини в подкаст формат. 

"Намираме се в сграда, която е на 7 етажа. Вие как стигнахте до последния етаж? С асансьор. Но никой не ви е забранил да ползвате стълбите! Означава ли това, че хората, които не използват асансьора, са глупаци? Има хора, които предпочитат стълбите... Същото е с подкастите. Ако желаете да слушате, защото това е вариантът за вас - просто слушате!", отговаря Стефан Кунчев на въпроса готови ли сме за ера на подкастите. 

За него магията на новинарството, която носи със себе си от радиото, е в основата и на това ново начинание.

"Не случайно почти няма електронна медия, която да не прибягва до подкаст форматите. За да се подготви един подкаст - трябва да се познава новинарския поток за определен период от време. Подкастите в Dir.bg, които правим от седмица, са картинка на случващото се към съответния час. Те не са просто като емисии новини в радиостанциите, а имат своите имена. Отговарят на нормалните въпроси - защо денят започва така,  какво се случи до 13 часа и какво по-нормално от това, когато се прибираш у дома, да разбереш с какво ще запомним този ден", обяснява Стефан Кунчев. 

Подготвеността на хората да разпознават новините изисква време, казва още той.

"А нашите подкасти са една история, събрана в кратко време, за да се види новата картинка. Отзивите са много. Публиката е най-верният отзвук. Това, което казват хората и най-вече феновете на Dir.bg, е важно за нас, защото освен хейта, има и конструктивна критика. Именно тя ни насочва към нашите пропуски и грешки. За нас е ценно, че ни пишат и наши колеги, макар анонимно, защото си личи, че коментарът, макар и със забележки, е написан с поглед и представа за това, какво правим", казва още Стефан. 

"Подкастът не е събитие само за Dir.bg. Това е събитие за всички онлайн медии. Това е бъдещето, според мен. Това усещане бе подсилено много добре от пандемията. В последните дни ни бе показано, че няколко онлайн компании могат да вземат думата на Тръмп, ако решат... Какво остава за обикновения потребител?", казва Стефан." 

И макар да се налага да става много преди слънцето да изгрее, и на фона на новината, че Стефан Кунчев е млад татко, журналистът се усеща удовлетворен от случващото се - създаването на подкаст платформата в Dir.bg.

"Хората, които се занимаваме с аудио, знаем, че едно е да се събудиш в 5 часа сутринта физически, друго е да ти се събуди гласът. Налага се да разговаряш дори и със себе си, за да се получи", смее се Стефан. 

Освен новинарският подкаст, в аудио платформата на Dir.bg ще стартират и още няколко проекта. Единият е видео подкаст, а в края на седмицата феновете на Dir.bg могат да се подготвят и за един нестандартен, шоу подкаст, който ще бъде открит от популярна личност.

2021 година звучи иновативно и обещаващо за Dir.bg, обобщава Стефан Кунчев. 

А какво се случва в кухнята на подкаста... вижте изненадата, която Рени и Вяра спретнаха на екипа на Dir Podcast!