#Какво е общото между Зуека и адреналинката Ени? Освен шоуто „Господари на ефира“ и двамата избраха да напуснат България, за да гонят мечтата си чрез изкуство. И докато всички жалят за Васил Василев, ние откриваме новия сезон на онлайн предаването "Матине" от покрива на Ню Йорк с актрисата Евгения Радилова! След 15 години в САЩ, съдбата най-накрая ѝ се отплаща. Последната година в живота си Ени определя като най-успешната, а гилдията я призна като Кралица на най-разпространената и завладяваща поп култура в САЩ - CosPlay. Гостуваме ѝ в Ню Йорк – на покрива на дома ѝ.

След като напуска НАТФИЗ, "Господари на ефира" и тръгва да гони американската мечта, Ени е спрягана за следващото момиче на Бонд след няколко шеметни участия в сериали. От 4 години не се е прибирала в България не само заради коронавируса, а защото работата ѝ е във вихъра си.

Можете да слушате #Матине в Spotify и Google Podcasts!

Тя е една от най-успешните българки зад граница, а най-голямата ѝ мечта е да стигне до "Оскар"-ите

Снимка: Личен архив

Тя бе единственото българско представяне в рамките на филмовия фестивал в Кан през 2019 година, когато дебютният ѝ филм "Патрик" отнесе 9 международни статуетки.

Успехът увенча работата ѝ по следващия филм, който режисира - "El Cabil", който също ѝ носи 4 приза. Но кулминацията идва сега - с работата ѝ по невиждания досега филм за най-емблмеатичната поп култура, позната у нас само от Интернет - т.нар. CosPlay. 

Ени по време на танц с огън

Снимка: Личен архив

Какво е CosPlay? 

Cosplay културата или култът към преобличането като анимационни и комикс герои се превърна в едно от най-динамичните движения в рамките на последните две десетилетия.

Навлиза през 90-те години от Япония и бързо превзема Запада

Снимка: Личен архив

Тази поп култура навлиза след 1990 година, предимно в Япония, обхваща Азия и намира своите поклонници на Запад. Преди няколко години Евгения Радилова бе наречена Кралицата на CosPlay от най-престижните поп арт издания отвъд Океана, заради ролята на Вампирела - дъщерята на Дявола и Лилит, според комикс легендата.

Ени Радилова показва нагледно какво е Cos Play

Снимка: Личен архив

Още от фамозните снимки на Ени Радилова и фестивала Burning Man - в галерията. ВИЖТЕ ТУК >>>

Образът на Вампирела жъне успехи и Ени буквално се превръща в пазител на тази поп култура, създавайки филма си "Lost Cos", посветен на героите от комиксите. Шоуто е обещаващо и мащабно, а целта му е да създаде първия в света Дом за CosPlay култура и нейните привърженици. 

Ени в роля - кадри от филма "Lost Cos

Снимка: Личен архив

"В последната година всичко, което съм правила сякаш дава резултат. Контактите са много важни. Защото тук, в САЩ, успехът е на вълни. Два месеца си много зает, а след това затишие и се чудиш: "Боже, какво правиш със живота си, момиче!". В Ню Йорк трябва да можеш и да правиш много неща. Освен сценичното актьорство, създадох две компании - едната е продуцентска за филми, реклами и музикални видеоклипове, а втората - за шоу организация", разказва Ени.

Не случайно тя е една от първите българи, стигнали до фестивала Burning MAn, който се провежда всяка година по една седмица в пустинята Невада

Снимка: Личен архив

В момента във филма ѝ "Lost Cos" участват над 200 души. Работата в последните години по снимачните площадки ѝ носи плодове. В съпродуцентство е с отличения с три награди "Тони" за спектакли на Бродуей - Робин де Лавида от Амстердам. Операторът и режисьорът са тазгодишните номинирани за "Оскар" в секцията за късометражни филми, а  костюмографът е в селекцията на наградите "Ейми". 

Ени по време на снимките на "Lost Cos"

Снимка: Личен архив

"Lost Cos" e най-големият проект в живота им, игрален филм.  До преди 2-3 години нямах много представа от тази поп култура, но тя наистина е една от най-разпространение в САЩ. Но не е представена по начин, по койот трябва да бъде. Всяка година привържениците ѝ подготвят едно към едно костюмите и визиите си, за да са абсолютно еднакви с любимия си комикс герой. Всичко това за едно единствено събитие на най-голямата световна компания за събития - Comic Con", разказва Ени. 

Освен пред камера, Ени се изявява и на сцената на култовото кабаре "Slipper Room

Снимка: Личен архив

В началото е скептична към образа на Вампирела, защото е свикнала да бъде автентична пред камера, както е в класическите филми. Но в крайна сметка Дъщерята на Лилит си казва думата и Вампирела изгрява на корици на списания! 

Снимка: Личен архив

"Когато се облякох в този костюм, беше магичен момент. Казах си, че трябва да напарвя нещо с това. Няма цял живот да изглеждам така, както сега. А CosPlay ти дава свободата!, споделя Ени. 

Истинската гордост за този проект е, че започва наистина от манифеста на една идея. Заглавието идва от самосебе си - то е игра на думи и значения - "изгубена кауза" или "изгубените комикс герои". Но всъщност така ще се казва първия клуб в света, който ще бъде домът на CosPlay привържениците. Сюжетът разказва как комикс героите успяват да помогнат на хората в големи изпитания в живота да избягат от депресията и земния Ад. 

Ени е продуцент на филми, реклами и музикални видеоклипове

Снимка: Личен архив

Как един супергерой може да бъде герой и без маска и костюми...

Ени работи и по още два мащабни проекта -  MoonRise – представление, което разказва историите на 13 богини. Интересното тук е, че зрителят разбира коя богиня на Луната е неговата чрез собствената си рождена дата. Следва специално изследване на историята на Твоята Богиня. Собственичката на шоуто всъщност е главна актриса в Цирк дьо Солей.

Второто шоу е така нареченото Дневно шоу, което се провежда в световноизвестната елитна верига клуб-ресторанти – СКОРПИОС. Компанията на Ени е наета да подготви цялата шоупрограма. Ени е работила и за над 20 малки реклами за щатското радио Seroius FM. 

В последните години Ени е и редовно на сцената на култово кабаретно заведение в Ню Йорк – The Slipper Room.

"Време, работа и от дума на дума и човек на човек, бях приета по тези елитни места. В момента The Slipper Room се оказва точно през два блока от тук, където сме в момента - преди живеех в Бруклин, а сега съм в Манхатън", казва Ени и ни показва от покрива си. 

Евгения Радилова пристиха в Ню Йорк преди 15 години

Снимка: Личен архив

Практикува от години изкуството пой (въртене на огън). Смята, че това я отличава в световен мащаб. Отскоро се е запалила и по цирковата акробатика. Любовта ѝ към сценичните изкуства я отвежда в пустинята Невада на огромния, световен фестивал Burning Man. Така тя се разписва като може би единствената българка, докоснала се до магията на това мащабно арт събитие. 

Вижте огненото шоу на Ени във видеото!

Ени е един от хилядите специално подбрани перформъри, които работят с огън

Снимка: Личен архив

"Трудно е да се разкаже за този фестивал, защото е извънземно място. Отиваш в пустинята, където нищо няма и изведнъж виждаш докъдето ти стига погледа един арт град, изграден от артистите. Всичко е безплатно, не можеш да използваш коли, ако не са арт коли - бавни, с много светлини. Лошото на Burning Man е, че с много хора се случват инциденти. Това е фестивал с изключителен адреналин, да си подготвен, да знаеш, където отиваш. Този фестивал е това, което всеки един модерен човек трябва да види и опита. Когато с колата стигнахме до границата, там, откъдето се влиза за фестивала, видяхме облак от прах. Той не ти показва какво има от другата страна, но някак влизаш в него и когато излизаш - вече си в друга Вселена. Всички се забавляват и творят там - скулптури, арт коли, огньове. Всичко заради изкуството и забавлението", разказва Ени. 

Кадри от фестивала Burning Man 2019 в пустинята Невада

Снимка: Getty Images

Тя има честта да е част от ансамбъла, който се събира около скулптурата на Горящия мъж - над 10 000 огнени танцьори. 

Кадри от фестивала Burning Man 2019 в пустинята Невада

Снимка: Getty Images

"Това е море от огън, в което трябва да си приет предварително и аз бях един от тях", казва Ени.

Вижте кадри от фестивала Burning Man във видеото!

Преди месец ѝ откраднаха екипировката за шоу, но това никак не я спира. Приятели ѝ предлагат на шега да оповести случая в интернет и да потърси подкрепата на хора, за да възстанови бързо изгубената техника и инструменти. В крайна сметка хора от цял свят се оказват нейни фенове и Ени се оказва с бюджет, който е доста по-голям от заявения от нея. 

Ени по време на танц с огън

Снимка: Личен архив

От толкова работа, едва ѝ остава време за любов. Но Ени всъщност е омъжена от 15 години и с мъжа ѝ - Дарън, гонят собствените си цели. Затова последната година не се виждат много, но пък се надяват да са заедно на върха, който ще постигнат с подкрепа и разбиране. 

Евгения Радилова бе спрягана и за следващото момиче на Бонд, след успешна роля в култовия криминален сериал "Закон и ред"

Снимка: Личен архив

"Когато се върна в България, искам да е заради изкуство. Искам да съм вдигнала от краката до небето филма "Lost Cos", за да го покажа в родината си. Приети сме в програмата на Comic Con - най-голямото събитие в Ню Йорк, където ще е премиерата му", казва Ени. 

Снимка: Личен архив

Това обаче ще се случи може би следващата година, защото Ени е наета и да подготви шоу програмата по откриването на най-големия филмов фестивал в Ню Йорк - Челси Фестивал. 

Продължава да мечтае да стигне до Оскарите! Готви българо-американски музикален проект с певицата Рада Ангелова!  Пише телевизионен проект само за жени...

Ени е истинска Адреналинка до мозъка на костите си - без адреналин не може да живее! 

Гледката от Ню Йорк и клиповете на Ени вижте във видеото!