#Това е една 20-годишна, обвита в мистерия, сладка история. Имало едно време едно малко магазинче, където имало само няколко вида сладкиши. То изникнало на китната улица „Марагидик“ в столичния квартал „Редута“.

Казвало се „100 грама сладки“ – досущ като съставка от магическа рецепта за вълшебство. Името избрала преди много време създателилите на магазина, която събирала рецепти от цял свят с една едничка цел – да накара хората да изпитат истинска наслада!

Имаме рецепти за следващите най-малко 5 години. Собствениците ги събират с такава колекционерска страст, за да може в София всеки един да опита хубав десерт с висококачествени продукти. Така се превърнахме в емблема на сладост, красота и никакви компромиси. Такива са и нашите френски макарони, които се опитахме да наложим на пазара още през 2008 година. Но българинът още не бе запознат с този сладкиш, не пътуваше токова много в чужбина и затова бе странно приет – първо заради името си. То предизвикваше съмнения какъв е този макарон, какви са тези цветни целувки... В крайна сметка, сега, в момента, е толкова популярен, че едва смогваме с производството“, разказва Деси Еленкова, която работи повече от 10 години като Мениджър корпоративни клиенти.

Усмихнатата Деси Еленкова отива на среща с корпоративен клиент

Снимка: Личен архив

Малкото градско магазинче „100 грама сладки“, отдавна вече е запазената марка на цяла верига. Когато започва работа в офиса на фирмата Деси има едва три колежки. Днес са десетки.

Но до ден днешен малцина знаят тайната на създателите – как са измислили името...

Така, с много търпение, много любов и обучение на клиентите в новите сладки вкусове, магазинчето успява да внесе у нас непопулярни на българския пазар лакомства.

Постепенно „100 грама сладки“ отварят нови и нови малки магазинчета по централните улички на София.

Имаме истории за две, три книги...Най-важното за нас е Любовта. Ако човек много иска и обича – това, за което мечтае, се случва. В готвенето, в сладкишите, в продаването на сладкишите, във всичко...“, казва Деси Еленкова.

Дълъг период съм във фирмата – от 2007 година. За това време „100 грама сладки“ вървя по трънлив път, но се и изкачваше много напред по стъпалата нагоре. От гледна точка на суровините, които използваме, на рецептите, които имаме, радваме почитателите си. Сега например, в това странно време, ние вече сме се заредили с Коледен дух! Готвим изненада за предстоящите празници през есента и зимата. Задава се един нов вкус на невероятна коледна торта, която сме приготвили и няма да кажа точно какви са съставките, за да се изненадат хората както по вида, така и по вкуса“, казва Деси Еленкова.

Празненствата можем да отменим със сигурност, но тортата за специален повод от „100 грама сладки“ – в никакъв случай.

Всеки продукт на сладкарското изкуство, който е на витрината на магазина е уникален е специален. Макаронът носи любовни послания!

Негово величество Макаронът!

Снимка: Личен архив

„Той все пак е с ухание на Париж, Градът на Любовта! Там този италиански сладкиш, създаден преди няколко века, бива усъвършенстван от французите. Те го връщат и „пускат в действие“ в най-известните сладкарници – Pierre Hermé и Ladurée. Това е вкус и красота едновременно. Макаронът е хрупкав отвън и мек отвътре и се топи в устата - толкова е приятен, че е нормално хората да се влюбват. Влюбените често го ползват като жест – да подариш макарони означава, да се влюбиш във вкуса и вида на другия“, споделя Еленкова.

Онлайн магазин за сладости или сбъдване на мечти...

И дори да затворят магазините ни, всички тези сладовкусни изненади ни очакват в онлайн магазина на „100 грама сладки“.

Неда Мартинчева – главен декоратор – твори и краси уникална маса!

Снимка: Личен архив

Всяка година подготвяме за нашите корпоративни клиенти коледен каталог с интересни предложения и като визия, и като опаковки, и като вкус. Богата колекция от ръчно изрисувани меденки, сладки с типичен коледен вкус – канела, шоколад, джинджифил... Това са ръчно изработени кошници, пълни с лакомства в прекрасни опаковки, комбинирани с хубаво червено вино. Така най-добрите работодатели избират да зарадват своите служители. Сега в ситуация на пандемия, техните служители са хоум офис, но това не значи, че не чакат с нетърпение да са поглезени от шефовете си. За да ги зарадват отново, най-добрите шефове решиха да им изпратят по домовете сладкиши за цялото семейство“, казва Деси.

„100 грама сладки“ са иноватори в този вид комплименти.

Попадение и улеснение е опцията на онлайн магазина, която позволява използването на електронни ваучери.

От фирмите ни изпращат списък с имената на служителите и ние им даваме код, който е само за конкретния човек. Той разполага със зареден виртуален портфейл при нас. За определена сума, за да си пазарува лакомства за празниците. Може и онлайн, може и на място в магазина. Друго си е сам да си избереш любимото! А най-хубавото е, че доставяме до дома, спазвайки абсолютно всички мерки“, казва Деси Еленкова.

Онлайн магазин е вариант и за тези, които не са поглезени от шефовете си, но пък искат сами да си доставят удоволствие!

Кой не обича бонбони?

Ежедневно обновяваме магазина с различни артикули. В момента пред очите ми носят прекрасни, есенни торти, готови за снимка. Една лисица и един таралеж, които гледат игриво и закачливо. Доставките са както в рамките на София, така и чрез куриер до други градове“, казва Деси.

Обратнопропорционално на мрачните настроения, „100 грама сладки“отвеждат духа на едно по-приятно място.

Сред бестселърите за есен/зима 2020!

Като домашния, занаятчийски сладолед, с който магазинчето изцяло затваря цикъла на автентичната сладкарница. Сорбето от Малина е най-поръчваното удоволствие.

Истинско щастие

Снимка: Личен архив

Като хляба с невероятен вкус, който така бързо набира скорост и популярност, че клиентите пишат сърдити писма, ако свършва бързо!

Като ръчно изработените бонбони от белгийски висококачествен шоколад! С вкус на касис и малина – това е вълшебство!

Любовните поръчки имат своя собствена категория в онлайн магазина, наречена „Любов“. Там може да бъдат поръчани различните вкусотии, за хора, които се обичат и на които пожелаваме да се обичат вечно.

Всеки бонбон може да носи буква на най-омайното заклинание - „Обичам те“.

Любов и шоколад...

Снимка: Личен архив

За онези, които обичат най-много има двойно сърце – кукис торта с маскарпоне и невероятна украса.

Когато си се затворил вкъщи заради социалната дистанция, ти се приисква неминуемо нещо сладичко, това е нормално. Това ни поддържа живи – хубавият вкус. Ще опитаме и шоколадче, и кремче, и тортичка, и чийз. От много години насам моят фаворит е уникалният ни вишнев чийз“, издава се Деси Еленкова.

Но как създателите на „100 грама сладки“ и нейните верни служители – джуджетата, както ги нарича галено Деси, сбъдват тази мечта?

Красота, цвят, сладост....

Снимка: Личен архив

С много труд! Когато имаш връзка с клиентите и те ти гласуват доверие – заставаш срещу тях, усмихваш се и им предлагаш нещо, което знаеш, че е вкусно и красиво. Бизнесът иска да си честен. Печелиш доверието и този клиент започва да се връща отново и отново. И ако е дошъл да поръча по-нестандартна сватбена торта, то следващата година ще работи във фирма и ще каже: „Може ли да ви свържа с Деси Еленкова, която ми препоръча невероятна сватбена торта и съм сигурен, че ще направи много хубава фирмена торта и за това парти“. В следващия момент ще поръча подаръчета за близките и колеги за Великден, след това се започва да подаряваме на рождениците торти във фирмата... Те са толкова навързани нещата... Важното е през цялото това време да си честен с човека срещу теб, да му казваш точно какво се съдържа в това, което ще похапне, какъв труд е вложен и каква страст.

Главната декораторка на "100 грама сладки" - Неда Мартинчева

Снимка: Личен архив

Всяка една по-нестандартна поръчка се обмисля старателно от нашата главна декораторка – Неда Мартинчева, както и от главната ни сладкарка Вики Стоянова.

Главната ни сладкарка – Вики! Нейното мото е: Няма невъзможни неща

Снимка: Личен архив

100 грама сладки“ не е машина, която бълва лакомства. Това е магазинче с душа. Когато нещо е направено специално за теб, скоро отново ще поискаш да се почувстваш специален. Нашите майстори сладкари са обучавани в едни от най-престижните европейски школи", споделя Деси. 

Въпреки кризата, Коледното настроение вече е тук.

Питам Деси Еленкова какво я задържа 13 години в тази фирма. Отговаря ми:

„Всеки Божи ден, събуждайки се, се усмихвам и си казвам: „О, колко хубаво! Отивам при сладките! Няма ден, в който да не съм си го казала“.

Така и завършва нашия хубав и сладък разговор.

 

Материалът е подготвен за „100 грама сладки“