#Футуристичната фигура на предприемача от Претория Илон Мъск днес е олицетворение на идеята за успех отвъд границите на разума. Стремителният възход на мегамилиардера е потентна противоотрова срещу песимизъм, виагра за въображението, могъща мотивация за „размърдване на задника“, скачане от дивана и минаване в режим на действие. Мъск е особено вдъхновяващ за милиони млади мъже, които виждат в него екстремна сублимация на древния „драйв“ за създаване, постигане и развитие. Онзи праисторически еволюционен „софтуер“, извел предците ни от саваните и пещерите, и превърнал ги в творци на цивилизации.

Една от най-прочутите реплики на Илон гласи:

„Ако не създаваш неща, няма да има неща!“

Най-богатият човек на планетата прави автомобили и ракети, сателити и шеги, деца и долари. Много, много долари. Състоянието му се оценява на четвърт трилион. Да, трилион с т. Без да има релефни коремни мускули, гръб като порта на плевня и пропорциите на Аполон, Илон е модерен тестостеронен тотем, технологичен римейк на митологичния титан Атлас, произведен от странна среща между нърд културата на смятане и сглобяване на джаджи, и колонизаторския Западен дух за покоряване на непознатото и постигане на невъзможното.

Мъск е новият световен мъжки идеал, но нечовешкият му успех вдъхновява и твърде силно обожествяване. Шегите за феновете на Илон като върховни виртуози на „изкуството“ да „целуваш задници“ се разпространяват светкавично. Скептиците и критиците на бизнесмена, когото сравняват с комиксовия супергерой „Железният човек“, имат радикално различен разказ за него. За тях той е манипулатор и Туитър-трол. Обясняват постиженията му като продукт на сложни измами, дългове и държавно субсидиране, а стартът му като резултат на „бяла привилегия“ в семейството на богаташ и модел. Почитателите му отвръщат на критиките с расов и класов характер подобаващо, наричайки го „Най-успешният афроамериканец в света“.

Снимка: AP/БТА

Първите му години в Претория, Южна Африка вече са история. От млад той е запален по технологиите, на 12 започва да пише компютърни програми и кодове за видео игри, а преди да навърши 30 е мултимилионер с няколко успешни компании зад гърба си. Училищният интроверт, тормозен от другите, се превръща в доминиращ алфа-мъжкар. Илон прегръща живота на върха на хранителната верига, започва да излиза с модели, певици и актриси.

Снимка: Getty Images

Има осем деца и се измъкна сух, и непокътнат от сочна афера с Амбър Хърд, която почти съсипа живота и кариерата на Джони Деп.

А преди дни заведе майка си Мей Мъск на пищната „Мет Гала“ и позира за фотографите с идиотски гримаси. Заради такива подвизи Илон допълнително се издигна в очите на мъжете като пример за подражание и идеал за поведение.

Днес Мъск иска да колонизира Марс, а преди няколко години си направи най-епично гениалната автореклама с историческа маркетингова каскада, в която събра двата си топ бранда като изстреля в открития космос автомобил Tesla с една от ракетите си Falcon Heavy.

Снимка: Getty Images

Гледката беше сюрреалистично-футуристична и се вряза във въображението ни – колата, „шофирана“ от манекена Starman, отпътува към космическия безкрай като във филм на Кубрик. Синята ни планета се смаляваше и смаляваше, а репутацията на Мъск нарасна като пазарната капитализация на „Тесла“, достигнала в един момент малко над един трилион долара.

Снимка:Getty Images

Половин век след раждането си в Южна Африка, този мега магнат, медиен могул, изобретател, иноватор, инвеститор, индустриален дизайнер и интернет майтапчия разделя времето си между различни технологични начинания.

Колите на Tesla, спътниците на Starlink, космическите машини на SpaceX, а вече и медийните драми на Twitter.

Преди седмици Мъск шокира света като купи социалната мрежа за 44 милиарда долара и обяви, че ще върне там свободата на словото. Това включва и забранения от предишното ръководство акаунт на бившия американски президент Доналд Тръмп. Агресивното превземане, което Илон осъществи със зрелищна скорост и внушителен размах, притесни множество влиятелни активисти за цензура и регулации на изразяването.

Снимка: AP/БТА

Журналисти и политици брандираха Илон като „заплаха за демокрацията“.

Заваляха очернящи статии в най-големите и богати медии.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Мъск не се разтревожи особено. Дори продължи да се гаври с другите мегамилиардери Джеф Безос и Бил Гейтс. Илон пусна в прясно закупения от него Twitter, където има над 92 милиона последователи, забавно сравнение между снимка на Бил Гейтс и новото абсурдно емоджи с „бременен мъж“, с коментара:

„Ако ви трябва нещо, с което да си убиете ерекцията“.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това е другият фактор за превръщането на Мъск в световен мъжки идеал: хуморът и откритите подигравки с елитите, от които самият е ключова част. Илон е единственият мегамилиардер, който открито застава зад каузата на свободното слово и остро критикува повечето официални разкази за състоянието на света и обществото. Не говорим за Давид срещу Голиат, а по-скоро за Голиат срещу цяло племе от Голиатовци. Историята на Мъск не е архетипната история за малкия човек срещу системата. Точно обратното – Илон изглежда вече прекалено голям, за да бъде схрускан от системата. Той сам иска да е система. И засега го постига. Зрелището продължава, сделката за Twitter още не е финализирана окончателно и на хоризонта се задават епични сблъсъци.

Милиони млади мъже вече са заели страна и са обединени от желанието си да видят как Мъск побеждава.