#Mария Бакалова - име, което вече е записано в киноисторията на България. Тя е първата българска актриса с номинация за "Оскар" за поддържаща женска роля. Броени часове след новината, Мария Бакалова даде пресконференция за ограничен брой български журналисти, в която се включи и Dir.bg 

"Старая се да вярвам на съдбата, на това, какво ще се случи. Да, работя възможно най-много. Давам всичко от себе си да бъда възможно най-подготвена и дисциплинирана, пък каквото има да става - да става! Бих била щастлива, ако хората наистина се държат един към друг толерантно, с любов и респект, и са добри като човешки същества. Въпреки различията им и благодарение на различията им.

Няма ли да е много по-красива една картина с много повече цветове и много по-различни хора?

Това ни прави индивидуални, това ни прави уникални. И ако някак си въздигнем тези наши различия, под формата на това да се обединим - би било красиво. Може би бих разменила всичко това да направим света по-красив. Мисля, че до голяма степен това е мисията и на Саша Барън Коен. През изкуството той прави революция, жертва живота си да направи света по-красив и по-добър. Така че може би и аз мисля подобно".

Така Мария Бакалова отговори на въпроса на Dir.bg за какво би разменила най-грандиозните събития в живота си до момента - награди и номинации за най-престижните отличия в цял свят, които получи за ролята на Тутар - дъщерята на Борат във филма на Саша Барън Коен. 

"Надявам се хората да могат да усетят любовта в "Борат", с която този филм е направен. Мисля, че този филм е за любовта и за това как трябва да се обичаме и подкрепяме. В крайна сметка сме хора и сме на тази земя за кратко време. Със Саша Барън Коен си разменихме само няколко съобщения след номинацията, защото бях на терен, снимайки новия филм на Джъд Апатоу. Снимахме супер готина сцена с Педро Паскал и още от сутринта Джъд Апатоу ме попита: "Сигурна ли си, че не искаш да гледаш церемонията по "Оскар"-ите, искаш ли да се отделиш сама или искаш ли да гледаме заедно". Аз му казах, че не искам със сигурност", споделя още по време на пресконференцията Мария Бакалова. 

"Звучи нахално дори да бъда спомената в разговори редом до имената на Оливия Колман, Глен Клоуз или Аманда Сийфрид. Или Юн Йо-Джън - актриса с над 50 години опит. Гледала съм предишни нейни филми, които са блестящи. Затова не исках да гледам и предпочитах да снимам. По време на един от кадрите Джъд се приближи и аз си помислих: "Боже, толкова ли е лошо, че дори не ми го казва на микрофона да го чуят и другите, нещо ще ми се кара сигурно... И чух: "Поздравления за първата ти номинация за "Оскар!".

Мария споделя, че всички на терен са започнали да се радват, което за нея било най-прекрасния подарък.

"Оттам директно се прибрах вкъщи преди час и в момента сме заедно", каза още Мария Бакалова. 

 

Тя още веднъж подчерта, че българският филм "Като за последно" на режисьора Ивайло Пенчев, който бе излъчен на София Филм Фест, завинаги ще заема огромно място в сърцето ѝ.

"Беше едно страхотно лято със страхотни хора. Режисьорът Ивайло Пенчев е страхотен човек преди всичко, защото е много важно големи артисти да бъдат добри хора. Пътят от "Като за последно" до "Борат" е преплетен в едно, защото кастингите за българския филм започнаха през зимата на 2018г. Започнахме да снимаме, когато завършвах НАТФИЗ и директно се изстреляхме на морето за един страхотен месец снимки. Имахме само няколко почивни дни, които така съвпаднаха, че да мога да летя до Лондон за кастинга за "Борат". Но не бих приела възможността да пътувам, ако Ивайло Пенчев не ме беше пуснал. А той ме пусна. И до голяма степен съм благодарна за този жест, защото нямаше да стигна до тук сега".

Трите думи, с които Мария Бакалова описа реакцията си на поредната невероятна новина са щастие, приповдигнатост и гордост! 

Номинацията вече е победа за нея и за България.

Какви са реалните шансове на Мария да спечели "Оскар"? Чуйте от нея в пълното видео от пресконференцията!