# "В края на годината – моята равносметка ще е в минути". Думите са на българския писател и режисьор Радослав Гизгинджиев. Минутите, които съставляват нашия живот. И ако всяка минута е парченце от него, то трява да го преглъщаме, мислейки какво внася в самите нас, в тялото, което е единственото ни убежище за целия живот. В началото на 2023 година за равносметката и живота отвътре навън разговаряме с актрисата Десислава Бакържиева. Разговорът е вдъхновен от Valentis Kerabione - хранителна добавка, която допринася за здравия вид на косата и ноктите и всъщност действа като една равносметка - отвътре навън. Valentis Kerabione съдържа редица важни витамини и минерали. Биотинът, селенът и цинкът допринасят за поддържането на нормалното състояние на косата. Медта допринася за нормалната пигментация на косата. Селенът и цинкът допринасят за поддържането на нормалното състояние на ноктите. Затова и Kerabione e част от празничния шопинг на Деси Бакърджиева. 

Снимка: Valentis-Kerabione

"Много хора избират да си направят равносметка в края на старата или на прага на новата година. Знам, че равносметката ни помага да отбележим прогреса във всяка сфера на нашия живот и на мен лично ми помага да преосмисля делата си. Като всеки човек и аз се старая да бъда по-добра, по-креативна, по-смела и по-удовлетворена от себе си. Всяка равносметка ни дава увереност, спокойствие, сили и желание да полагаме още усилия, да постигаме повече, и да се справяме с по-голяма лекота с моментите на неуспехи. Винаги, когато усещам несигурност, си правя обобщение на поставените цели и постигнатото до момента", споделя тя. 

Винаги свързва декември не толкова с рождения и имения си ден, които са в този месец, а най-вече с коледните и новогодишните празници, с времето, прекарано с любимите хора.

"Някои започват с покупките за тях през ноември, заради големите намаления, а други чакат до последната седмица, за да купят подаръци за семейство и приятели. Успях да купя някои от любимите ми козметични продукти, за които знам, че всички вкъщи ще се зарадват, много играчки и коледна украса", споделя тя. 

Януари е месецът, през който Деси Бакърджиева успява да намери време и за себе си, за да даде свежо начало на новата година.

Снимка: Valentis-Kerabione

"Около празниците нашето позитивно настроение се повдига. Колкото по-положително е настроен човек, толкова по-голяма е вероятността да му се случат хубави неща. Върху нашата енергия въздейства всичко, което възприемаме или си представяме. Общото празнично настроение ни влияе да изместим фокуса от проблемите си върху по-приятни теми. Когато мислим за хубави неща, чувстваме положително настроение, вярваме в себе си, ние се отваряме за позитивно вибриращи събития и хора", споделя актрисата. 

Звучи като ново начало, което започва вътре в теб и излита навън...

Как се започва на чисто през Новата година отвътре навън?

"Хахаа добре, изненада ме с този въпрос! Силно вярвам, че всички ние сме съхранили доброто в себе си и от нашите дела зависи светлото бъдеще на нацията. Всеки човек с добро сърце празнува Новата година отвътре навън! Онова добро, което е опазило народа ни през многовековната българска история, онова добро в нас, което се събужда винаги преди Коледа и онова добро което ни носи любовта, с която даряваме децата си!"

Затова за нея най-ценните подаръци са здравето, уважението и обичта.

"След пандемията ми прави впечатление, че хората започнаха да ценят не толкова материалните подаръци, колкото доброто отношение, уважението, разбирателството сред роднините и приятелите. Разбира се, трябва да има и подаръци, за да се спази традицията, но не те са най-важното и не съм от хората, които се впечатляват от ласкателста"

Признава, че често прави подаръци и на себе си.

Най-вече свързани с външния ѝ вид.

"Козметични процедури, професионални гримове, полезни витамини и хранителни добавки като страхотните Керабионе например. Влюбих се в този продукт и го споделям, защото знам, че работи, действа, има страхотен ефект! За мечтаната коса и нокти се изисква ... поддръжка! Не при всеки човек е природна даденост, но това не означава, че не можем да помогнем на собствената си природа да се подобри. Приемете го като инвестиция, но не се притеснявайте - това е възможно и без огромен бюджет! Необходими са ви продукти, които са съобразени със състоянието и типа на вашата коса - имайте предвид, че не всеки шампоан е подходящ за нея - и допълнителни грижи, като маски или балсам не винаги са достатъчни. Тази година реших, че мога да си направя сама някои подаръци. Valentis Kerabione e хранителна добавка, която допринася точно за това и съдържа важни витамини и минерали. Биотинът, селенът и цинкът допринасят за поддържането на нормалното състояние на косата. Медта допринася за нормалната пигментация на косата. Селенът и цинкът допринасят за поддържането на нормалното състояние на ноктите", разкрива тайната си за красива коса и нокти Деси Бакърджиева.

И макар професията ѝ да е свързана с добрия външен вид, тя прави разликата между суетата и отговорността към единственото тяло, в което прекарваме живота си.

Не знам дали съм суетна, не се самонаблюдавам

"Всяка жена е женствена в очите на конкретен човек. Това за мен е въпрос на вкусови предпочитания и светоусещане, а отговорност към тялото и живота ни. За някои това е външния вид, добре оформеното тяло, показността на физическите качества. За други поведението, жестовете , отношението. За мен една жена е женствена и красива, когато е загадъчна, когато е наясно със себе си, а това е видно в поведението й дори в начина й на обличане. Не съм се възприемала никога като красива. Това не означава обаче, че не се уважавам. Грижите за себе си трябва според мен да са комплект от външни грижи - физически и грижи за духовното обогатявани и израстване"

Като актриса и ролеви модел за много млади момичета, а и за своите дъщери - споделя и съветите, които би дала за отношението към външния вид, но и за баланса и мира в самия човек. 

"Като актриса бих искала да изиграя много роли, както в киното, така и в театъра. Обичам си професията, но не приемам безскрупулния подход към достигане на каквато и да е цел. Изобщо не ми се отдава да бъда такава, не приемам хората които опорочават професията. Признавам си, че съм абсолютен работохолик, но винаги намирам време за близките си. Всяка свободна минута е за тях. Правила съм много жертви в името на работата си, но те не са били в името на достойнството и уважението. Когато отивам на работа, по скоро отивам да живея друг живот, да влизам в нова роля, да изследвам характери. Тази професия е тясно свързана с психологията и философията. За мен един актьор трябва бързо да се приспособява, за да отговаря на съвременното светоусещане, изискванията, търсения, да има хигиена на поведение.

Грижата отвътре навън за духа и тялото е в основата на добрия живот.

Защо? 

"Суетата не е вредна, докато не започне да пречи на околните и да ги лишава от елементарното внимание и уважение според мен. Всеки може да бъде красив, в очите на конкретен човек и не е необходимо постоянно да се взираме в огледалото, за да се убеди в това. Въпрос на вкусови предпочитания, светоусещане и няма значение от пола. За някои красотата е външния вид, добре оформеното тяло, показността на физическите качества. За други поведението, жестовете, отношението. Понякога загадъчното поведение ни провокира да определим някого за красив, без той да е копие на някоя Холивудска знаменитост или да оглавява класация за най-желана и харесвана личност. Когато човек е наясно със себе си, а това е видно в поведението му, дори в начина на обличане, когато има своя специфичен чар, стил и самоуважение той е красив. Но да не пропускаме факта, че всеки има различна представа за красотата и перфектността, важното е да изглеждаш добре, а за мен красотата е вътрешното състояние на духа и то се отразява и на тялото. Излъчването или присъствието би могло да определи една жена, като перфектна или фатална, сексапилна, а може би лъчезарната усмивка я прави красива, ето защо грижата за духа и тялото е важна", казва Деси. 

Важно е самоуважението! 

Ако можеше да използваш цитат, мелодия или реплика от спектакъл, за да ни представиш своя  живот...:

"Моят живот не е кой- знае какво. Това, което ми се е случило, се е случвало на много други хора. Бих казала само: Мечтайте, никога не се предавайте, борете се за малкото щастие, защото всеки заслужава да бъде щастлив и никога не се самозабравяй, когато постигнете мечтите си.

 Както добавките Karabione, така и вярата е вътрешната броня на човека, а надеждата - светлината в мрака.

Снимка: Valentis-Kerabione

В какво вярва Деси Бакърджиева и на какво се надява за 2023 година?

"Наистина харесвам продуктите на Валентис. Керабионе е изключително качествен продукт на добра цена и това не е просто реклама, не е защото е модерно, а защото съм на мнение, че когато има нещо качествено и добро на пазара трябва повече хора да знаят за него. Аз съм емоционален и вярващ човек. Да, вярвам в живота! Любовта е прекрасно нещо, да се влюбиш още по-прекрасно, но когато тези неща ги няма? Продължаваш да пазиш светлите мигове. Това е сложно в днешно време, но не е невъзможно. Любовта може да е безгранична, но тя не е просто физическото привличане между двама души, това е всеотдайност, разбирателство, да обичаш някого повече от себе си, безпрекословно да му се доверяваш, да защитаваш достойнството му. Има хиляди прекрасни неща в живота ни, които могат да ни направят щастливи. Любовта е едно от тях. Трябва да ги оценяваме на мига, а не когато безвъзвратно са изчезнали".

Възможно ли е да се лекуваш отвътре навън - чрез светли мисли и положителни нагласи?

"Трудно ли е да вярваш в това? Няма рецепта за това, всеки човек е различен. Според мен е много важна положителната нагласа и правилната стратегия за реализиране на плановете и целите, тогава човек се лекува, както казваш от вътре на вън. Усмивката ни прави по-добри и по продуктивни. Честното и директно, в смисъл дипломатично отношение може само да ни помогне. Невинаги нахалството е градивно и полезно. Не е много положително такова поведение. Това понякога ме разочарова и натъжава. Лъжата и предателството могат да ме наранят. Научила съм се да прощавам.. В последно време плача, когато гледам хубав филм или чета интересна книга. Иска ми се да има повече положителни и усмихнати хора, да има повече ред и равноправие, и знам, че до голяма степен това зависи от самите нас"

Нейната тайна сила е стремежът и надеждата да бъде добра майка.

"Звучи страхотно да си супермайка! Това е много голяма отговорност и е прекрасно чувство на дълг и любов. Съвкупност от много неща и много предизвикателства, с които трябва да се справяш. Няма по-прекрасно нещо от децата. От моментите, в които разбираш че са малки откриватели и невръстни мъдреци, до щуротиите, които понякога те карат да се разплачеш или да си строг, за да разберат правилно грешката и да не я повтарят. За всеки нормален родител е важно да е добър възпитател и да вижда любовта в очите на детето си. Децата имат нужда от внимание, разбиране, добро отношение и много любов. Не трябва да подценяваме децата си, независимо на каква възраст са те. 

Искам само да сме добре, да сме заедно и да сме здрави!

*Специален проект на Kerabione и #URBN!