#Основателят на „Амазон“ Джеф Безос има прекалено много пари и твърде хипертрофирало его, за да не се прости със стария си образ на не особено внушителен компютърен „нърд“, на оплешивяващ зубрач с ниски нива на тестостерон и комично рехава физика. От известно време вторият най-богат човек на планетата държи да е първият мултимилиардер с гърди, трапец и рамене като на кечист от деветдесетте.

Безос изглежда е обикнал фитнес желязото и на 58 години изглежда като кръстоска между Вин Дизел, Юл Бринър, Брус Уилис и базова батка. Много заможни мъже си присаждат коса с напредването на възрастта и неумолимото изтегляне на гривата.

Но не и Безос.

Той обръсна оредяващата четина, но се напомпа подобаващо, за да изпипа естетиката на гологлавия мачо.

Онлайн пространството прелива от снимки тип „преди и сега“, които документират зрелищната трансформация на Джеф Безос. От едната страна са старите „преди“ фотографии от неговата „нърд“ младост – благ поглед, „соево“ излъчване, незаплашителна поза на интелектуалец, ризка, закопчана до най-горното копче, слабо вратле, високо чело, позира с разтворена книга и на закрито. От другата страна на сравнението са актуални „сега“ фотоси на корпоративния Тиранозавър рекс. Бръснат череп, квадратна челюст, тъмни очила, позира на открито с тениска по къс ръкав или направо гол до кръста на яхтата си – качил е минимум 15 килограма чиста мускулна маса и то след навършване на 50 години.

Снимка: Getty Images

Някои биха казали, че това е криза на средната възраст. Но това е човек с над 130 милиарда долара състояние.

На жаргон подобни скандално солидни активи се наричат „Fu#k you money“.

Много малка част от тях технологичният колос изглежда е посветил на най-драматичната физическа трансформация в ексклузивния свят на мега милиардерите.

Снимка: Getty Images

Мускулестата метаморфоза на Безос е част от неговото желание да „отключи“ човешкото безсмъртие, или поне да допринесе за научни начини за постигане на дълголетие и подмладяване. Според различни източници в американските медии той е инвестирал в биотехнологичната „анти-ейджинг“ компания Altos Labs, където са ангажирани някои от най-елитните изследователи в областта на „клетъчното подмладяване“.

Но Джеф Безос не иска просто да изглежда по-млад и да живее по-дълго. Той е решил да стане стероиден мачо на „стари години“. Тук стигаме до най-противоречивата и коментирана част от неговата драматична физическа трансформация. Според много фитнес експерти и бодибилдинг изследователи (колкото и нелепо да звучи това съчетание от думи) сегашната физика на предприемача трудно може да се постигне натурално, без външен прием на синтетичен тестостерон или хормон на растежа. Терапията с тестостерон или хормон на растежа е особено популярна сред активни и успешни мъже над 40-50 години. Много от тях се спират на така наречената заместваща доза, която да държи нивата им в високи нормални рамки и да компенсира естествения спад на собственото производство на тестостерон с напредването на възрастта.

Снимка: Getty Images

Но други мъже увеличават дозата до така наречените „суперфизиологични“ стойности и това в комбинация с тежки тренировки, правилно хранене и качествен сън може да „произведе“ физики като тази на Джеф Безос, че и доста по-впечатляващи. Но просто е трудно да си представим как той влиза в най-добрата форма на живота си и качва толкова много чиста мускулна маса след навършване на 50-годишна възраст. Не е точно невъзможно, но е на границата на невероятното, според повечето специалисти по мъжко здраве и дълголетие.

Снимка: Getty Images

Специалистите по стероиди посочват, че най-издайническите анаболни области от тялото са раменете и трапецовидния мускул. Те имат повече андрогенни рецептори и реагират най-агресивно на хормонален прием - първи се „надуват“ и „напомпват“ след преминаване през базов стероиден цикъл с тестостерон. При Джеф Безос знаците са налице – внушително издут трапец, като на екшън звезда след „специална“ подготовка за филм или атлет, който от доста време не е бил тестван за допинг.

Снимка: Getty Images

Но това са само спекулации.

Джеф Безос още не е пуснал в онлайн пространството своята „програма“ и едва ли ще го направи. Въпреки, че би станала солиден хит сред мъжете, особено на неговата възраст. Но е ясно, че той иска да проектира предприемаческата си сила на визионер от бъдещето и през естетиката на масивен, мускулест мъжкар. Да възпроизведе древногръцкия идеал за „здрав дух в здраво тяло“ в епохата на дигитална търговия и космически полети за ултра милиардери.

Джеф Безос с Лорън Санчес

Снимка: Getty Images

Той допълни имиджа си на „нов човек“ с развод и ново гадже – тв мацката Лорън Санчес, която също сериозно инвестира в подмладяване и изобщо не изглежда на 52 години. Двама обикалят по-елитните места от глобуса, посещават партита и искат да се пласират в пространството като бляскава светска сензация.

Снимка: Getty Images

Все пак и неговите „Fu#k you пари“ имат лимит.

Най-голямата яхта в света, проектирана специално за него, остава „паркирана“ в Ротердам след острите обществени реакции на плановете за скандален демонтаж на исторически мост, за да може гигантския плавателен съд да премине. Бай Безос сигруно ще измисли начин да изкара лодката си на вода без да се превръща в още по-голям архизлодей, бутайки архитектурна реликва. Може да имаме изобилие от закономерни критики към него, но той остава инженера, който се превърна от оплешивяваща карикатура в мускулест алфа-мъжкар след. И то след като удари петдесетака. А, да, освен това има и над 100 милиарда долара.

Снимка: Getty Images