#Перленорусото, съчетано с прическа тип Butterfly, е безспорният хит на годината, когато говорим за тенденции пролет/лято 2023-а. Заедно с петима стилисти - експерти на L'Oréal Professionnel, #URBN ви разказва за French Balayage Pearls - една истинска приказка за озарената коса.

Плавно прелято изсветляване и перфектно неутрализиране - новата професионална техника French Balayage Pearls е абсолютният фаворит на стилистите за пролет/лято 2023 г.

Според Камелия Петрова - колорист в Magic Studio by Monika Ivanova, тази година на мода ще са пастелните цветове, както и перлените оттенъци в косата. И разбира се, навлизащият с пълна сила тренд Butterfly cut.

"Не мога да кажа, че балеажът се завръща, тъй като той никога не си е тръгвал от тенденциите в косите. Със сигурност новата техника French Balayage Pearls ще завладее много девойки. Той е перфектният избор за онази френска нежност, съчетана с плавно преливане на цветове. Със сигурност ще забелязваме новата техника на доста коси това лято", отбелязва Камелия.

Перлените нюанси в балеажа са подходящи не само за любителките на русия цвят, но и за брюнетките, които искат да добавят нежно озаряване в косата си. Неслучайно стилистите наричат French Balayage Pearls "модерната класика". Нежни бежови нюанси, които съчетават в себе си топли и студени оттенъци перфектно, като тенденцията е приложима както към много светли, така и към по-тъмни коси.

"Когато избираме цвета на косата ни, е много важно да се съобразим с цвета на кожата и очите ни. Дължината на косата винаги трябва да бъде съобразена с формата на лицето, най-добре направено от професионалист, без да тестваме собствените си възможности в домашни условия. Според мен новата техника French Balayage Pearls би подхождала на доста дами. Митовете, че след изрусяване косата се уврежда много, могат да бъдат правилни само ако не третирате косата си с професионална грижа. Всяка коса в днешно време може да мине такава обработка без фатален край. Например аз използвам серията Metal Detox от L'Oréal Professionnel, за да предпазя здравето на косата".

Мария Караманска, балеаж експерт в Emotion hair studio, казва, че няма да сбъркаме, ако към актуалните форми на подстригване добавим и бретон.

"Ние, жените, често имаме нужда от промяна. Онези, които са почувствали тази нужда, трябва да обърнат внимание на ежедневния си ритъм обаче. Дали сме предимно спортни, или пък елегантни, а може би по-небрежни, други пък строго официални? Това ще ни помогне да не съжаляваме за промените, които замисляме. Ние, фризьорите, знаем как с правилен контур около лицето или пък с френски бретон да подчертаем секси скули или да скрием широка челюст", казва Мария.

Тя отбелязва, че често в практиката си среща жени, които не успяват правилно да се грижат за косите си вкъщи. Правилната грижа започва от салона.

"Когато имаме модерна визия с техника балеаж, започвам обгрижването на косата още преди самото изсветляване със спрей Metal Detox, който предпазва косата от накъсване. За грижа вкъщи препоръчвам използване на същата тази серия (шампоан, маска, олио с термозащита и крем с UV защита), като след две седмици продължително използване може да сменим шампоана Metal Detox с друг, който да отговаря на нуждите на скалпа. Нещо важно вметвам тук, моля ви, попивайте косата си с хавлиена кърпа преди нанасяне на маска", обобщава Караманска.

Ива Дончева е балеаж експерт в салон Divnа и също залага на French Balayage Pearls с подстригване тип Butterfly cut.

"Butterfly cut е завръщане от 70-те и 90-те. Представлява силно етажирана форма с много свобода и движение. Стайлингът открива лицето, подчертавайки красивите му черти. А перлените нюанси при French Balayage Pearls са завръщане към блясъка на 2000 г.", казва Ива.

Перлените нюанси съчетават в себе си топли и студени оттенъци, подходящи както за тъмна, така и за руса коса. Много подходящи са и за балеажи с техника двоен face framing (рамка около лицето), защото озаряват нежно и подчертават чертите на лицето, отбелязва специалистът. Препоръчва French Balayage Pearls на жени, които обичат усещане за свобода в косите. Подходящ е дори за тези, които искат съвсем малка промяна и нежно озаряване за летните месеци.

Незабравка Андонова, балеаж експерт в Beauty salon Your Style, подчертава, че изборът на цвят е много личен, но смята, че няма грешка, ако се доближава до естествения цвят на косата.

Снимка: L'Oréal Professionnel

"Много е важно преди жената да посети салон за услуга балеаж, косата ѝ да бъде здрава и подхранена. Ние, разбира се, сме хората, които ще консултираме и ще изберем най-доброто за нея. Ще защитим косата с професионална грижа като Metal Detox и ще постигнем избраната за нея визия, запазвайки качеството на косата", казва Незабравка.

Даниела Донкова, балеаж експерт в Studio Hristina, казва, че перленото в косата носи усещане за мекота, лукс и ефирен блясък.

"Освен перлите, на мода тази година са и пастелните цветове като "дигитална лавандула", "винтидж розово" и също така наречените "оптимистични цветове". При подстригването Buterfly Cut ще е тотален хит. Тя е силно етажирана форма, характерна с много движение и свобода. Тук стайлингът цели да открие лицето, подчертавайки неговите красиви черти", допълва тя.

За Даниела Донкова е важно всеки неин клиент да се чувства добре със своята форма и цвят и да му бъде удобна - дори сам да се справя със стилизирането ѝ в домашни условия.

Снимка: LOREAL

"Много често ми се случва след изсветляване клиентката да ми сподели, че усеща косата си по-жива след балеажа, отколкото преди това. За да поддържа това усещане на жива, еластична коса и прекрасен цвят, тя си тръгва от салона с продукти за домашна грижа според косата!"

И така...

Вече знаем как да влезем в лятото със стил и уверена крачка! Ако питате екипа за красота на списание Vogue, всичко е свързано с промяна на прическата - от драматичната раздяла до романтичната нова връзка! Каквато и да е естетиката ви, трябва само да хвърлите едно око на социалните мрежи - French Balayage Pearls е наистина вайръл и има трансформиращо въздействие върху начина, по който изглеждате и се чувствате. Новата прическа е и много по-бюджетно решение да се почувствате като нови, отколкото ако смените целия си летен гардероб!