#"Дълги години бях слаба, очарователна танцьорка, а исках да съм воин. Постигнах толкова много в живота си. Толкова много съм се борил. Аз съм супергерой, така че е нормално да имам лице на такъв". Думите са на гениалният френски дизайнер, отявлен бунтар и хомосексуалист Тиери Мюглер, който си отиде неочаквано на 73 години. Дрехите за него са създаване на нещо невиждано, а моделите му са "по-големи, по-високи и по-силни от обиковените смъртни". Тиери Мюглер е защитник на различните и остава извънземен до края на живота си, така както аромата на легендарните му парфюми "Angel" и "Alien" ( в превод от англ. - ангел и извънземно). 

Само три години след като се оттегли от модния трон и се отдаде на културизма, Манфред (както е първото име на дизайнерът, което поискал да се използва от този момент до края на живота му) напусна космическата сцена, на която облече и разсъблече най-великите личности на всички времена - Майкъл Джексън, Мадона, Дейвид Бауи, Даяна Рос...

Embed from Getty Images

Той е създателят на емблематичната, "най-известната рокля на 90-те години" - тази на Деми Мур във филма "Неприлично предложение" и ангелът, който бди над различните - транссексуални, драг кралици, модели извън общоприетите рамки, възраст и размери.

Още от иконичните визии на Мюглер вижте тук>>>

Негови са и дрехите от фешън клипа "Too Funky" на Джордж Майкъл. 

Преживял няколко катастрофи, носът му е почти унищожен след катастрофа с джип, а след това с мотоциклет. 

"Имам кост от бедрото си в брадичката, а не пластмаса и силикон", откровено споделя в едно от редките си интервюта дизайнерът. 

Парфюмът му "Angel" e най-продаваният аромат на 20-и век. 

 

Embed from Getty Images

20-годишнината на марката му на модната сцена е отбелязана с невиждано дефиле в Париж, а събитието наречено Уудсток на модата!

Бейонсе, Карди Би и Лейди Гага са най-близките му приятелки. 

Често определя модата като трик и игра. И животът му наистина протича по този начин. Отгледан е в семейство на хирург и домакиня, посещава школа за балет, но се чувства самотен и неразбран. Заминава да живее в Париж на 20 години, където започва да създава първите си дрехи - дълги влачещи се по земята армейски палта, панталони в цветовете на дъгата...

Embed from Getty Images

През 1984 г. той наема Zenith - спортна арена в Париж, за да постави едно от най-амбициозните театрални ревюта, сравнявани с Модното ревю на битката при Версай от 1973 г. От сцената на Zenith се издига дим. Модната легенда Пат Кливланд се спуска от тавана като обезумял ангел. Пеят григориански певци. Актрисата и фотомодел Типи Хедрен открива шоуто, слизайки по гигантско стълбище, докато звучи музика от "Птиците" на Алфред Хичкок. Токовете й са много, много високи. В един момент тя пада.

Embed from Getty Images

Цялото шоу струва близо 2 милиона долара на Мюглер. Парите идват от тайното му секси оръжие - парфюмът "Angel" с нектарните аромати на ванилия, мед, шоколад, пачули, карамел и пралина. 

Джери Хол е лицето на много от кампаниите му.

 Embed from Getty Images

„Никой в ​​модата не се доближи до театралното ниво, което той създаде“, казва Мел Отенберг, редактор на сп. Interview.

Покровителството му над различните определено засенчва за известно време зрелищната му дизайнерска кариера. В пика на СПИН епидемията, дрехите му буквално са неглижирани от модните библии именно по тази причина.

Embed from Getty Images

До средата на 90-те години, когато в средите се разпространява слух, че Мюглер се оттегля от модата, защото го е отегчила. 

Докато магазините настояват за дрехите му, той започва да експериментира с филми и фотография.

Embed from Getty Images

Макар през 2002 година да напуска марката, продължава да консултира дизайнерите ѝ. През 2009 година, докато дирижира поредното зрелищно шоу, се запознава с Лейди Гага и приема да прави костюмите ѝ за грандиозно турне. 

Embed from Getty Images

Междувременно преживява и екстремната си физическа трансформация и се превръща в храна за таблоидната преса. Голи снимки, на които е с огромни мускули като супергерой от комикс го превръщат в обект на подигравки. Започва да се нарича Манфред. 

Embed from Getty Images

Отнема десетилетие да направи зрелищно театрално завръщане.

Карди Би се появява на наградите Грами през февруари 2019 г., като принцеса на Дисни в телесни нюанси, с пайети на гърдите и разцъфтяла като цвете пола, която се издига зад нея, превръщайки я в човешка перла, сякаш сгушена в розова раковина. Няколко месеца по-късно Ким Кардашиян се появава на Met Gala с рокля по дизайн на Мюглер. 

Embed from Getty Images

През 2019 година Мюглер дава още хляб и зрелища на публиката. Приема амбициозната концепция на списание "Интервю", идея на редакторът Мел Отенберг и застава чисто гол, само по мускули пред фотографа Стивън Клейн. Интервюто към фотосесия е пред вечната му муза - актрисата Типи Хедрен.

Embed from Getty Images

Това бе най-възмутителното нещо в кариерата ми което съм правил, казва по-късно инициаторът Мел Отенберг.

Възмутително, но напълно пасва на философията на Мюглер:

"Обратното на добрия вкус е безопасно".