#Отброяваме 100 дни до началото на игрите на 33-aта Олимпиада в Париж. Олимпийският огън вече потегли от Древна Олимпия, а френската столица се готви за милионите туристи, които ще посрещне. Една нова дисциплина ще бъде представена за първи път, а един холандец се е запътил към златния медал. Номер 1 в света на брейкденса - Мено ван Горп готви своя олимпийски пробив. Meнo e и една от звездите на интимния, драматичен документален сериал от 7 части   - "Chasing Glory" по Eurosport 2 (WBS) *, който проследява подготовката на шестима спортисти за най-голямото спортно събитие на планетата. Заедно с B-Boy Menno, както наричат ван Горп, в сериала се включват Карстен Вархолм, Яня Гарнбрет,  Вахине Фиеро, Дина Ашър Смит и Питър Сейгън. Всеки от тях е в различен момент от кариерата си, представлявайки една еклектична диаспорта на спорта. Обратното броене до Париж вече започна, а в специално интервю за #URBN Мено разказва за своите амбиции, вълнения и вдъхновения. 

***

"Когато бях дете, първият спорт, с който се захванах, беше джудо, по препоръка на лекар. Бях доста тромав и често падах, а джуото ме научи на баланс и как да се приземявам. Това определено ме подготви сцената за на брейка. Бях доста добър и в джудото и стигнах добро ниво, спечелих много трофеи. Когато открих брейка, осъзнах, че това е по-скоро изкуство, отколкото спорт. Брейкдейнсът не може да бъде поставен в граници. Определено има своята атлетична и състезателна страна. Това е танц, начин на живот и изразяване и още много неща в едно. Известен съм с креативността си в танците и имам много отличителни движения", разказва за своя път B-Boy Menno.

Познат е с използването на традиционни движения, които персонализира по свой начин. Обикновено прекарва час или два сутрин в тренировка за сила и кондиция, след което още два часа и половина в брейкденс. Вечерите и уикендите почива, като посвещава времето на семейството си - жена си и двете си деца.  Има и студио, в което преподава на новото поколение.

"Отдал съм се на работа, с която развивам нови умения с децата. Чувствам, че това е една от последните години в кариерата ми като състезател на най-високо ниво", споделя той.

Подготовката му за Париж 2024 е в разгара си

"Върви добре и се чувствам пълен с енергия. Вълнувам се да бъда част от този исторически момент, когато брейкденсът става официално една от дисциплините на Олимпиадата. Трябва да се класирам, така че ще дам всичко от себе си в Шанхай и Будапеща, където са квалификациите. Обучението ми включва елементи от художествена гимнастика и гребането, което ще добави още нови движения за моето представяне", разкрива той.

В Париж ще се придържа към стила си, познат до момента от множеството световни състезания и вайръл видеа, на които се радва милионната му аудитория в социалните мрежи. 

"За мен всичко за мен е свързано с обновяването и преоткриването на танца. На всяко състезание може да ме видите да правя нещо ново, наред с движения, които са моя запазена марка. Винаги се опитвам да изненадам хората", споделя той. 

Да е част от Олимпиадата за Мено ван Горп е мечта, която не си е и представял, че ще осъществи.

"Очевидно брейкденсът не се възприема като спорт, така че никога не съм предполагал, че може да се случи. Когато Световната федерация по спортни танци регистрира брейкденса, ние, които се занимаваме с това, го приехме като предизвикателство".

Олимпиадата е по-скоро огромна платформа за брейкденсърите,  която ще им даде възможност да вдъхновят още хора по цял свят.

Снимка: WDB Sports

"Посветили сме живота си на изкуството брейкденс и получаването на такова признание създава много възможности и за ангажименти и нови начини, скоито да си изкарваме прехраната. Нямаше да участвам, ако не смятах, че един пробив на Олимпиадата е положителен резултат. Брейкът е физически натоварващ, но и начин на живот, танц, форма на изкуство, спорт. Много неща в едно. От години брейкденсът се е пренесъл от улиците в залите и има собствена аудитория. Пробивът на Олимпийските игри ще привлече още нова ърбан публика", споделя B-Boy Menno. 

Чувства се уверен за срещата си с хиляди фенове, обединяващи своята енергия.

"Последният батъл BC One беше на Roland-Garros и това ми даде някакъв тренинг. Не се притеснявам от огромните тълпи и консумирам енергията им", казва номер 1 в света на брейка. 

Общото между изкуството и спорта е, че трябва да си отдаден

"Трябва да вложиш всичко от себе си и наистина да обичаш това, което правиш. Същото като с готвенето, например – ако искате да сте наистина добър готвач, имате нужда от определен интерес и умения, за да бъдете мастър шеф. Същото е със спорта, изкуството… Брейкденсът съвместява и двете между тях. Не ни оценяват по това, който се завърта най-бързо или отскача най-високо. Оценяват ни по нашата креативност и музикалност. Има елемента на победата, който превръща танцът в състезание и спорт, но той не се оценява като физически спорт", отговаря брейкърът на множеството критици на вкарването на брейкденсът в списъка с олимпийски дисциплини. 

Ако спечели златния медал...

"Това ще бъде черешката на тортата. В сцената на брейкденса имам вече признанието, че съм един от най-добрите, но спечелването на олимпийският медал ще ме доведе до нови висоти. Златният медал би бил най-красивото постижение, който може да се получи. Разбира се, не бива да прекаляваме с надеждите в самите себе си, за да не станем самонадеяни. Чувството е най-важното, когато танцуваш. Мисля, че ако окажа прекалено голям натиск върху себе си, това също ще повлияе на начина, по който танцувам. Опитвам се да подходя към Олимпиадата като към всяка друга битка, без да раздувам представите си"

Би се радвал да има време след съревнованията, да гледа някои от другите спортове на Олимпиадата.

"Успях да видя някои олимпийски тренировки по джудо и изглеждаше наистина забавно, със страхотни загрявки", споделя той. 

Казва още и че понякога се чувства неудобно, когато го наричат номер едно в света, въпреки че към момента в печелил всяка титла, за която се е състезавал.

"Брейкденсът за мен е като музиката, не можеш да кажеш, че джазът е по-добър от хип-хопа или фънкът е по-добър от соула. Базира се на вкуса, така че е трудно да се каже кой е най-добрият. Не знам дали победата те прави най-добрият. В един момент може би, но не като цяло. Обичам да съм смирен и заземен. Искам да покажа на журито моя стил в брейка и че той е много повече от трикове. Както казах той е изкуство". 

Какво бе чувството да участва в серийния филм Chasing Glory?

"Беше хубаво. Притеснявах се, че ще бъде неприятно да има екип от камери около мен, но имах късмета да си прекарам толкова добре с оператора Джош, че се чувствах много комфортно и станахме приятел. Когато брейкът е показан по този начин, в който се виждат в дълбочина движенията, отвъд завъртането на главата, тогава се вижда и вдъхновението по време на танца" 

Разговорът ни приключва с един екзистенциален въпрос.

Кой е неговият ментор и муза...

"Жена ми… и аз самият. Забавно е.  Гледала ли си онова вайръл видео на Snoop Dogg, който благодари на себе си за всичко? Това имам предвид. Но също така се вдъхновявам най-вече от джаз музиката. Джазът има много различни форми в себе си и също като брейкденсът не може да бъде поставен в граници, просто защото е всеобхватен. Това не е един конкретен стил музика, а аз обичам сливането на джаза с фънка, обичам го, когато е прочувствен. Обичам Юсеф Латейф"

* Warner Bros. Discovery е Домът на олимпийските игри в Европа и нейните стрийминг платформи ще бъдат единственото място, където можете да гледате всеки момент от Олимпийските игри в Париж това лято. Освен това каналите на Eurosport ще предоставят на спортните фенове живо предаване през 19-те състезателни дни.