#Помните ли Хилда? Рисуваното момиче, в което всички се влюбват от пръв поглед?

Тя е неабравима, червенокоса пин-ъп комикс звезда с женствени извивки, която живее своя луд, нарисуван живот и се превръща в истински секссимвол.

В средата на 50-те години Хилда украсява плакати и календари в Америка, а непохватните ѝ действия на хартия я превръщат в любимка и на мъжете, и на жените.

Когато нейният създадетел - илюстраторът Дуейн Брайърс, си отива от този свят, едва ли е предполагал, че няколко години по-късно Хилда ще се сдобие с момиче от България, което е достойно да бъде нейна най-добра приятелка. 

Запознайте се с Рафи - романтичната брюнетка със закръглени форми от XXI век, която в последните седмици се наслаждава на времето, прекарано у дома.

...както и че жените трябва да се чувстват красиви винаги...

Снимка: Личен архив

С Хилда имат доста общо - обичат вана с много балончета, котенца, чай и хубава музика и се усмихват с онзи дяволит поглед на дете, готово да сътвори поредната беля.  Разликата между Хилда, която е измислена, и Рафаела е, че втората съществува и в реалния живот.

Всъщност Рафи е нарисуваният образ на своята създателка - първият VR художник в България - Рафаела Рафаелова. Както обича да казва за себе си – откакто се помни винаги е рисувала.

Пред #URBN Рафаела, която превърна дори себе си в рисунка, разказва за черно-бели блянове и илюзии от туш. 

...или тази, на която рисува...

Снимка: Личен архив

„Всъщност тези рисунки се появиха след серия илюстрации за #inktober. Това е предизвикателство в Инстаграм, в което взимат участие всякакви илюстратори и художници, любители и изобщо всеки, който иска. Както се досещате, провежда се през октомври, а идеята е всеки ден да се прави илюстрация с туш. Аз се включих за пръв път преди 3 години. Първите дни рисувах разни неща, но идеите някак ми свършваха и един ден си казах: ще нарисувам това, което правих днес. Така всеки ден рисувах илюстрация на случка от деня ми. Мисля, че се сещам за комиксите с Хилда, видях ги по-късно, но се влюбих в безгрижния живот на персонажа“, споделя Рафаела.

Още снимки вижте тук >>

В първата серия повечето рисунки са свързани със случки извън дома - всякакви.

„Стана си от само себе си. В ежедневието на всеки има поне 5 минути кадър, който си заслужава да се разкажат някак. Но в сегашната серия дни, се налага да сме отговорни и да стоим вкъщи, а от там и нещата, които ни се случват ежедневно навън - да се пренесат в дома ни“.

Серията авторпортрети, в които Рафаела изобразява себе си в различни, най-вече битови, ситуации все още няма име. Рафи е #stayhomegirl” – в превод момиче, което си стои вкъщи. Тепърва ще започне свой собствен живот и в социалните мрежи, където ще се опита да покаже на всички нагледно своя таен свят в градското си „убежище“.

„Първоначалната ми идея включваше весели, смешни ситуации с героинята ми. Впоследствие осъзнах, че е и изразяване на себе си, справяне с комплексите. Има изключително голям брой артисти, които се занимават с такъв тип рисунка. Тези, които следя най-вече, са жени и илюстрациите им показват дори интимния женски свят, което до скоро беше по-скоро табу. Особено когато напълно откровено изобразяваш себе си като жена, която се епилира дори през зимата, яде повече сладко, връхлитат я всякакви емоции заради онова женско ежемесечно чудо, което може да променя настроението ти за секунди. Да виждаш откровеността на тези артисти е много окриляващо, учи на себеопознаване, себеприемане, себеобичане. Точно това искам да кажа на жените – че са красиви всякак, че са изключително силни. Искам да им каже, че не са сами, че не трябва да мерят всяка своя стъпка, че трябва да са себе си!“

В момента е във вихъра си с нова серия от нарисувания си живот

Снимка: Личен архив

Всяка от рисунките изобразява ситуация от деня, в която Рафаела се е намирала. Все по-лесно споделя на листа все по-интимни моменти. Всяка серия, обаче, се появява най-вече в труден момент.

„Първата беше октомври 2017, тогава емоционално бях разклатена. Бях осъзнала, че не съм рисувала от месеци, заради работа и така нататък. Затова си го наложих - всеки ден рисунка. В един момент стана като медитация. Дори в 22:00 часа, след дълъг ден, не го намирах за изморително. Бе същевременно и развносметка на деня, и изключване за малко“, споделя Рафаела.

Рисува на периоди, но не може да каже, че са по-дълго от месец. 

Снимка: Личен архив

„След това направих цветна серия през лятото на 2018, докато бях в отпуск. И сега – 2020 г. се появяват отново рисунките ми, в ролята на това, което ме вади от ситуацията, от деня и мястото и ме окрилява. Медитация около час и повече, понякога два, в които друга мисъл не нахлува. Предполагам, че доста хора са тревожни в този момент, това е начин да се справиш с такива мисли - творенето във всичките му форми“, казва Рафаела.

Ако Рафи би имала история зад гърба си, тя няма да е по-различна от тази, която преследва всяка жена.

„В момента почти всички професии изискват онлайн работа, доколкото е възможно. Това, че не можеш да избягаш от телефона, застигат те съобщения и и-мейли и след „края“ на работния ден - готвене вкъщи, маски за разкрасяване, някакъв вид упражнения, време за семейството... мисля, че в момента всеки би се разпознал в образа на героинята“, казва Рафаела.

В ежедневието си се занимава с преподаване, дизайн и рисуване във виртуална реалност. Учител е в НГПИ „Св.Лука“, а в момента работата кипи в онлайн пространството. Вече четвърта година преподава „Моден дизайн“, макар да твърди, че още самата тя се учи.

...колко голям апетит има понякога...

Снимка: Личен архив

„От колегите, от децата... Повече, което абсорбирам, са социалните знания, които се придобиват от срещата с всякакви хора и характери. Интересно е, вълнуващо, но и доста отговорно и трудно бих казала. VR също тече с пълната си сила, дори с „VRExpress” - колегите, с които работим по няколко нови проекта в момента, онлайн, естествено - всеки от домашния си офис. Имам и спортна марка дрехи, която с колежката ми Катерина Малаганска развиваме. Сега се усеща спад, трудности в процеса на изработка, търсенето на платове и т. н., но сме оптимисти и след като всичко отмине продължаваме с пълна пара“.

Съответно това, за което говорим дотук, го има нарисувано. Всичко нарисувано е част от нея и живота ѝ.

„Например тази, на която съм с 4 ръце е и от първите дни на онлайн обучението. Тогава ми се стори, че няколко дни се сляха в един. Заставах пред лаптопа да организирам децата, защото съм и класна, и като вдигнех глава навън беше тъмно. Ха-ха-ха, бих казала беше екстремно, но пък вече свикнахме и всичко е наред. Също и тази рисунка, на която има сняг, от 1-ви април. Тогава се събудих с усещането, че е декември... Щеше да е супер ако всичко беше сън. Любими са ми тези рисунки, в които и Котан участва. Той винаги напомня за себе си, когато е време за хапване. Също така е контрол по качеството на общо взето всяко мое действие“, разкрива за своята Рафи Рафаела.

Това е Котан

Снимка: Личен архив

Рисуването й в черно-бялата гама е продиктувано от материала. Заради самия #inktober започнала да рисува с туш. Това ѝ харесало и решила да продължи по този начин. За себе си казва, че по-скоро се доближава до илюстраторите, които пресъздават на същия принцип сцени от живота на героя си.

„Напоследък забелязвам все повече такива комикси, които аз самата следя и чакам с нетърпение, за да видя следващата смешна ситуация. Начин за разпускане и за художника, и за публиката му. Аз експериментирам в различни посоки, това не е единственият начин за творене. Всяка техника е предизвикана от ситуация, настроение и т.н. Всяка техника изразява различна идея. Аз съм огромен фен на street art културата, графити артистите и изобщо изкуството във всичките му форми. Идеята е една – да изразиш себе си и мислите си, да донесеш емоция. А спрямо тенденциите... в изкуството, естествено, има такива. Във всяко едно от направленията, но тези тенденции някак не се случват като в модата. Случват се на друго ниво - емоционално и в зависимост от израстването на всеки творец. Безброй са нещата, които водят до различните тенденции, но мисля, че най-вече е вътрешният глас на всеки артист. Той го води“

... и тази, на която е безумно красива....

Снимка: Личен архив

Така нейната героиня се ражда от вътрешния глас на едно момиче от града, което е поставено в нестандартна и неочаквана ситуация.„Изводът от случващото се може би е точно този, който се отнася до повечето хора. Да се сетим за всичко, за което нямахме време до скоро. Животът, който водим, ни държи заети и сме си казвали неведнъж – „Не ми остава време за: за онази книга; за организацията на гардероба ми; за реда в документите ми; за плановете ми; за пъзела, който ми подариха; за маската за коса; за онази торта, която исках да направя; за четене на приказки на децата; за йога сутрин; за филми; за почивка; Всеки има нещо, за което е нямал време. Природата се чисти, може би и ние трябва, по един или друг начин, да дръзнем да опознаем здравословно хранене или да „прегледаме“ списъка с токсични хора в живота, чиято липса ни кара да се чувстваме по-добре“.

Снимка: Личен архив

А какво кара едно момиче, като Рафи, да се чувства добре? Оставяме се в ръцете на тази апетитна бюнетка, която без притеснения ни позволява да надникнем в нейния черно-бял свят от туш.