#От години в пространството се прокрадва една реплика, която с намигване и носталгия ни напомня за неумолимите пясъци на времето. Особено популярна е фразата за хора родени през 80-те, които са израснали през 90-те и често са с измамното усещане, че този период е бил "сякаш вчера", най-много преди 10-15 години. И после се стряскат като осъзнаят, че от края на 90-те вече е изминал четвърт век.

Сексуалната революция и културните катаклизми от края на 60-те, както и края на войната във Виетнам са по-близо до първите години на 90-те, отколкото сме ние до тях сега, смело навлизащи в 2024-а. Първото кацане на хора на Луната е на по-късо разстояние във времето до творчеството на Кърт Кобейн и Тупак, отколкото е нашия ден. Отрезвяваща мисъл. Или точно обратното - защото носталгията и хипнотизиращият характер на времето опияняват и вдъхновяват.

Снимка: Aлтерофилия

Особено важни са 90-те за България - време на драматични промени и противоречия, гранична епоха, формирала няколко поколения. Тези исторически години са в сърцето на новата видео поредица Алтерофилия, която ще изплува в необятния дигитален океан в началото на 2024-а с десет епизода, посветени отделните години от преломната за страната ни декада.

Снимка: Aлтерофилия

Инициативата на креативно студио Рефлектор събира представители на различни субкултури, за да очертае духа на времето и да опише как последното десетилетие на ХХ век. Изпълнени с многобройни културни и социални феномени, 90-те се оказаха десетилетие с огромно влияние върху мисленето и начина на живот на хората за години напред. Аналоговият живот, трудният достъп до информация и комуникации, липсата на правила за новите обществени структури и кризите отвориха вратата за пионерство в изкуството, медиите и бизнеса. Като деца и тийнейджъри на 90-те години, екипът на Рефлектор е вдъхновен да разкаже защо това десетилетие се оказа най-бурното, опасно и вдъхновяващо време за България. Чрез видео поредицата от 10 епизода, инициативата ще проследи важните събития в културен, социален и политически контекст като разкаже повече и за характерните субкултури на десетилетието.

Какво се случи с обществената енергия и до какво доведе тя?

В какви условия се заражда новата българска култура и как са се създали субкултурните течения на метъла, уейва, грънджа, хип-хопа, чалгата, хардкора, алтернативната музика и рейва? Защо културата на 90-те беше неизменна част от идентичността и характера на младите хора, а не просто временно явление и мода?

Снимка: Aлтерофилия

Чрез събития, феномени, истории и музика, видео поредицата събира парчетата от пъзела на общия ни живот през 90-те, такъв, какъвто го помним или си го доизмисляме. Спомени на музикантите Венци Мицов (Хиподил), Кольо Гилъна (Контрол), Нуфри (Пиромания), Гурко (Анимационерите), DJ Stancho (Sniper Records), Ирина Флорин, Момчил Колев, Петър Дундаков (Тибетски сърца) и други, ще ни върнат във времето, към което никой не остава безразличен.

Снимка: Студио Рефлектор

Освен видео поредицата, част от Алтерофилия е и наръчник на субкултурите, който ще илюстрира отличителните им характеристики и ще разкаже за духа на 90-те през образа на алтернативните млади.

Всеки, който обича или мрази 90-те, може да се включи в инициативата като допринесе за създаването на визуален архив и изпрати снимки от 90-те тук >>>

Алтерофилия значи любов към другото, различното, алтернативното. В световен мащаб думата не е позната, за разлика от противоположната й - алтерофобия. Алтерофобията е свързана с предразсъдъци към алтернативните субкултури. Алтерофилия се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура".

Снимка: Aлтерофилия

Проектът ще се опита да покаже и доколко е вярна онази сентенция, че "миналото е друга държава". Каква България произведоха 90-те и искаме ли да я посетим без културен паспорт, да се потопим в потока от противоречия, който още не е пресъхнал? Времето, в което "совите не бяха това, което бяха", но пък ритахме като за световно (буквално) и излизахме по площадите със стотици хиляди. С други думи - наздраве за носталгията, да идват 90-те, пък ни ще си изберем най-доброто.