#Втори шанс за живот - звучи като чудо в реалността. Понятия, които определяме лековерно като сюрреалистични и същевременно иска да бъдат възможни и достъпни. Чудеса, обаче, се случват и историята на 43-годишния Светослав Илиев от с. Трудовец е точно такъв пример. В рубриката #SkinCity с доц. д-р Дончо Етугов ви разказва за една случайна среща на пътя, която променя една съдба...

 "Той продаваше скара на един път. Видях колко притеснено общува с хората. Крие си лицето. Гледа в земята. Отвътре ме подбуди и му казах: "Мога да подобря състоянието ти. Ако искаш, обади ми се". Оставих визитка. Той започна да идва с приятелката си. Оперирах тежки белези на челото и веждите, след това третирахме с лазери. Сега вече почти не се виждат".

Мъжът с белезите е Светослав. Пострадал при инцидент - паднал от скеле, едва оживял, с големи отоци, зашит по спешност. Решението на доц. Етугов при първата им среща в спонтанно. Тяхната колаборация показва, че никога не трябва да се отказваме и да губим надежда и вяра в доброто, независимо какви предизвикателства ни поднася живота.

Вече 5 години след случайното си запознанство с доц. Етугов, Светослав посещава клиниката Estetics & Dermatology.  Дерматологът е сигурен, че може да му помогне да възвърне самочувствието и да подобри психическото си състояние, като коригира и минимизира вида на белезите.

Чудото се случва посредством науката, технологиите и желанието на лекаря!

Доц. Етугов изготвя детайлен, терапевтичен план, чието изпълнение продължава около 2 години. Терапията включва комбинация от хирургични интервенции на дълбоките белези и лазерно заличаване с CO2 лазер на по-повърхностните такива, вследствие на която състоянието на Светослав е видимо подобрено, белезите са редуцирани до минимум, а увереността и желанието за живот са възвърнати.

Доц. Етугов споделя, че от участието си и в друга инициатива - кампанията на Съюза на българските автомобилисти, целяща оказване на помощ на хора, преживели пътнотранспортни произшествия, оставили дълбоки белези по тялото им, за пореден път се е уверил, че при подобни случаи, изискващи по-голяма продължителност на лечението на хора, претърпели сериозни физически и психологически травми, от изключително значение е желанието за сътрудничество и вътрешна мотивация на пациента. 

"Помогнах му и продължаваме да работим по някои от белезите. Той е много благодарен. Не е многословен. Дори сподели, че след този инцидент е преосмислил живота си. Интересен контакт, който те зарежда с енергия и дава нещо, което не се купува с пари" Това, което ти дава един благодарен пациент Споделя, че е чел някъде, че лекарската и учителската професия, са дадени от Господ, те са мисия. В очите на пациента го виждаш, през благодарността го усещаш", споделя доц. Етугов. 

Нека не забравяме че дори и понякога подбудите за извършването на естетични процедури да са свързани с присъщата за всеки човек капка суетност и желание да изглеждаме добре, то в голяма част от случаите зад тяхната необходимост се корени медицински проблем, и те в крайна сметка водят до цялостно подобряване качеството на живота, правейки ни по-щастливи, уверени и обичащи себе си и хората около нас.

Естетичната медицина не работи само върху подобряване на физическата ни форма и външен вид, но и оказва въздействие върху психическото ни състояние. Благодарение на нея, ние не само изглеждаме по-добре, по-важното е, че се чувстваме по-добре. А нали тъкмо това искаме всички!

Ако и изпитвате притеснения от състоянието на кожата си или наличието на белези, не се колебайте да се свържете с екипа на клиника Estetics & Dermatology за консултация и съдействие, телефонът е 0885 566 650 ! 

Запази час

*Материалът е част от специалния проект на #URBN &  Estetics & Dermatology!