По повод Европейската година на уменията, Европейската комисия в партньорство с People of Sofia представиха дванадесет вдъхновяващи истории за силата на уменията. Умението да не спираш да търсиш своята посока, да започваш отначало професионалния си път, да продължаваш да учиш, да развиваш потенциала си и да намираш себе си на дълго мечтани или пък на най-неочаквани места.

В това интервю, Вихрен Георгиев ни разказва за срещите си с тези вдъхновяващи българи, за себе си, за създаването на страниците People of Sofia и за влиянието, което уменията могат да имат върху живота на хората.

Споделете ни накратко за себе си.

Казвам се Вихрен Георгиев и вече десет години се занимавам с фотографския проект People of Sofia. От малък имам интерес към фотографията и след дълга пауза, започнах да снимам отново, а малко по-късно създадох и People of Sofia, както и другия ми проект - Sofia in Details.

Разкажете ни за създаването на страниците People of Sofia, как се случи?

Създадох я доста импулсивно в един следобед, когато разглеждах една подобна страница - Humans of New York. Казах си, защо да не направя подобна и за София. Качих вече снимани кадри от София и така си заживя собствен живот. Хората започнаха да я харесват, да я споделят и сега, заедно със Sofia in Details има общо над 450 хиляди последователи в социалните мрежи.

Кое беше най-голямото предизвикателство при реализацията на поредицата, представяща 12 истории на хора подобрили уменията си и направили живота си по-добър?

За мен винаги най-голямото предизвикателство (и отговорност) е срещата и общуването с хората - да предам точно "духа" на тези срещи, хората, които ще прочетат дадено интервю и ще видят снимката към него, да видят това, което съм видял в човека срещу мен.

Коя е най-впечатляващата история според вас?

Не мога да посоча само една, защото всички са впечатляващи. Това са едни много интересни хора, преминали през всякакви професионални и лични трансформации, с много богат опит в сферите, в които са работили. Повечето интервюта, които взех при срещите си с тях, бяха над час, имаше дори и двучасови и в нито един момент не се "отегчих", ако мога така да се изразя. Връщам се отново на въпроса ви за предизвикателствата - едно от тях беше да може да синтезираме тези дълги разговори в приемлив за читателите размер, да изведем сентенцията от тези дълги разговори.

Какви са отзивите за инициативата?

Смея да кажа, че са чудесни. Макар доста дълги като текстове, което не е типично за социалните медии, абсолютно всички публикации се радваха на сериозен положителен отзвук. И не само, получих и предложения от хора, които са проследили кампанията, да представим и техните истории, които отново са за уменията и начина, по който са променили живота им.

Какъв е вашият опит в областта на преквалификацията?

Можеше спокойно да бъда част от този проект, макар че щеше да бъде доста нескромно и тенденциозно (смее се). Преди да се захвана отново с фотография, дълго време имах малък бизнес, който няма нищо общо със снимането. Няколко години съвместявах и двете, докато не взех решение да се съсредоточа само върху фотографията.

Какво мислите - могат ли представените истории в страниците на People of Sofia, да вдъхновят други хора да се преквалифицират или да повишат уменията си и да подобрят живота?

Могат, да. Първо, защото наистина са много вдъхновяващи и са добър пример за това как човек може да промени живота си, да смени работата си, да излезе извън зоната си на комфорт и да поеме към някое ново предизвикателство. Българите сме малко консервативни в това отношение - като започнем една работа и може да не я сменим до пенсиониране. С примерите, които даваме искаме да покажем, че никога не е късно да се променяш и развиваш, че няма нищо страшно да рискуваш, напротив, може да откриеш нови и много по-добри възможности за себе си и близките си. Второ, светът се променя доста бързо и искахме да покажем, че не е толкова трудно да си "в крак" с него. Ето, има хора като теб, които ти показват как са преминали през това и са се реализирали в новите си начинания.

Какво е вашето мнение за силата на обучението като фактор за промяна?

Обучението, квалификацията и преквалификацията са задължителни, ако иска човек да е конкурентноспособен и адекватен към съвременния пазар на труда. Светът преминава в съвсем нов етап от развитието си, много професии изчезват, появяват се много нови и ако не съумяваме в дадена степен да се адаптираме, просто изоставаме. Отделно, обучението, освен в работата, дава на човек повече самочувствие, увереност, нови гледни точки и познания, нови възможности. Да имаш по-голям избор как да се развиваш и какво да работиш е чудесно.

Повече информация за възможностите за придобиване на нови умения и кариерно развитие, които Европейският съюз предоставя може да научите тук.


Материалът е предоставен от ICF Next.