#Напоследък все по-често се говори за Новата философия за младост и красота, която не залага на методи с мигновен ефект (като пластична хирургия или инжекционни процедури), а на един по-различен поглед върху целия ни живот и отношението към тялото и кожата ни като рутина. Как доц. д-р Етугов разбира Новата философия за младост и красота и как да изберем най-правилният продукт според кожата и начина на живот, който водим - ще научите от интервюто, чиято муза е новата серия на Eucerin - Hyaluron-Filler + Elasticity, за който ви разказваме в рубриката "Продукт на месеца"!

"Цялата концепция в последните години говори за един холистичен, цялостен подход към грижата за кожата. Да подобрим визията си не е еднократна процедура - да направим инжекционен филър или да направим процедура с апарат, лазер и т.н. Трябва една цялостна грижа. Именно затова, в последните години, паластичната медицина залага и на много козметични, локални средства, които помагат и при активна терапия, и като домашна грижа. Така че това е една симбиоза между естетично медицински процедури и съответно добра грижа, насочена към потребителя и това какво той да прилага върху кожата на лице, тяло, коса и т.н.", споделя за новата тендения доц. д-р Дончо Етугов. 

Д-р Дончо Етугов завършва Френската Езикова Гимназия, след което продължава обучението си в Медицинския Факултет на Медицински Университет - гр. София. Завършва медицина през 1996 г. От 1999 г. е асистент по кожни и венерически болести в Катедрата по Дерматология и Венерология на Медицински Университет - София. Понастоящем е главен асистент. В разговора с него търсим най-правилният отговор при появата на първите признаци на стареене на кожата е. 

"Стареенето на кожата е един добре изучен вече процес, който освен че се отнася до промяна в качеството на кожата, включващо дехидратация, отпускане, остаряване и поява на пигментни петна и разширени кръвоносни съдове, вече доказано е обвързан и с атрофия на подкожието - на мускулите и дори атрофия на костите. Но когато говорим за начало на стареене - може би е добре да споменем, че това, според науката, е възрастта около 25-30 години. Тук значение има генетиката на всеки човек. И може би на тази възраст, първата адекватна грижа е добрата хидратация на кожата, добрата слънцезащита и борба с пигментацията, която все по-често виждаме". 

Редица изследвания доказаха, че 80% от видимите признаци на стареене не се дължат на генетичната предразположеност. На какво тогава се дължат те, питаме дерматологът. 

"Според науката, 20% в стареенето оказва влияние генетиката. Останалите 80% са от влиянието на комплексни фактори. Първият е как се грижим за нашата кожа, а след това какви са нашите вредни навици, какъв е микроклиматът, в който живеем и работим - дали е запрашено и опушено, има ли източници на радиация и дори какви са хобитата ни. Ако погледнем колко често се излагаме на ултравиолетова светлина и последствията от това върху съединителната тъкан, еластина и колагена, те биват увредени в различна степен. Тогава говорим за соларна еластоза - една доста сериозна промяна и показател за стареене при кожата. Така че, наистина, генетиката е важна, но е най-важно това как ние подхождаме към кожата си и какви грижи полагаме за нея".

Провеждаме интервюто с доц. д-р Дончо Етугов в един от трите първи, най-студени дни за този сезон - поне така ги определиха метеоролозите по радиото. Как модерната жена 30+ да предпази и хидратира кожата си в студените зимни условия, питаме до. д-р Етугов.

"Логично е, че през зимата е по-студено и съответно е по-висока влажността. Като козметичен съвет и естетично-медицински е това кожата да бъде намазана с продукт, освен богат на вода, малко по-плътен - липофилен, богат на липиди продукт. За пример мога да дам серията на EUCERIN - Hyaluron-Filler + Elasticity. Тоест ако трябва да изберем продукт от гамата на Hyaluron-Filler + Elasticity, смятам, че това ще бъде един много добър вариант като част от ежедневната грижа, така наречената тренди рутина. Нощнинят крем съдържа масло от арган, което много добре хидратира и поддържа воднолипидната мантия на кожата. По този начин осъществява една добра защита през студените зимни дни". 

По думите на доц. Етугов, не бива да подценяваме и ултравиотелтовата светлина в този сезон, особено в дните, в които има сняг. Тоава нейната доза е почти двойна, освен пряко попадналите лъчи, лицето получава и лъчи, отразени от снежната покривка. 

"Така че защитните фактори в Hyaluron-Filler + Elasticity на Eucerin са много необоходими за осъществяването на добра утравиолетова защита", обобщава дерматологът.

Ако ежедневно добавяме хиалуронова киселина, има начин да я компенсираме в кожата и съответно бръчките да са на изчакване за по-дълъг период от време. При всички случаи тя е крайно необходима, отбелязва експертът.

"Защото физиологично се съдържа в нашата дерма - средния кожен слой. С напредване на възрастта, както всички компоненти на нашата кожа се подменят, тоест някои от тях се разграждат или разпадат и кожата създава нов компонент, така е и с хиалуроновата киселина. С напредване на възрастта, обаче, възпроизводителните сили на кожата отслабват. Така че винаги добавеното количество има своя смисъл. Ако споменем конкретно в серията Hyaluron-Filler + Elasticity имаме двукомпонентна хиалуронова киселина. Едната е с малки молекули, другата е високомолекулна. Съответно идеята на голямата молекула е да остане на повърхността, върху роговия слой. Знаем, че хиалуроновата киселина е силно хидрофилна - тоест една молекула привлича, според науката, около 1000 молекули вода, и по този начин задържа водата върху кожата. Малките молекули на късоверижната хиалуронова киселина са така създадени, че след като проникнат в дълбочина, да се свържат и отново да оформят големи молекули. Тоест имаме една адекватна хидратация както на повърхността, така и в дълбочна на кожата", обяснява доц. Етугов. 

Затова и препоръчва гамата Hyaluron-Filler + Elasticity като иновативен продукт, който да е достъпен и да можем да използваме ефективно. 

"Няма да е нескромно aко споделя, че в моята практика изключително залагам на продуктите с марката Eucerin, тъй като компанията производител работи и твори на географска ширина, сходна с нашата. Тоест, голяма част от българския производител има фототипа на ариеца и по този начин продуктите им почти на 100% пасват на необходимостта на кожата. Така че съм фен и лично за себе си ползвам Hyaluron-Filler + Elasticity, защото е подходящ за всяка възраст и тип кожа. Ако имаме по-сух тип кожа - първи и втори фототип, можем да ползвам от 30+ нагоре ". 

Освен да хидратира и стимулира колагена и да добави добра слънцезащита, не на последно място серията има избелващ ефект.

"Всяка стъпка от грижата с Hyaluron-Filler + Elasticity е подходяща и полезна за кожата", смята доц. Етугов. 

Предимствата на новата формула на Eucerin от серията Hyaluron-Filler + Elasticity - Thiamidol са именно в новите съставки актин и креатин, които стимулират енергийния капацитет на клетката и производството на хиалуронова киселина и нов колаген. Иноватовното е именно в Thiamidol - патентована формула, която е високоефективна и познатa от първите продукти на пазара - антипигментната серия на Eucerin. 

"Изненадах се позитивно, когато разбрах, че този продукт вече не е таргетиран само като грижа при хора с изявени нежелани пигментации, а е заложен в масовия продукт със съответните концентрации. Това прави продуктите от гамата Hyaluron-Filler + Elasticity универсални"

При редовна грижа и ако използваме концентрирано Anti-Pigment серията плюс добавения Hyaluron-Filler + Elasticity в определени стъпки, наистина дори до нула можем да сведем хиперпигментацията, смята доц. д-р Етугов.

"Имам своя теория, когато се боря с пигментните петна. Винаги казвам, че локалната грижа е първата стъпка - тоест ние трябва да блокираме производството на меланин посредством химични продукти, които внасяме чрез кремовете. Когато това се случи, минаваме към излющване или отстраняване на натоварените с прекалено голямо количество меланин рогови клетки, за да стигнем до едно тотално изчистване на лицето. Тоест това постигаме чрез симбиозата от крем и апарат". 

Как действа мощната комбинация от арктиин и креатин в новата формула на Hyaluron-Filler + Elasticity Thiamidol?

Това е мощен бустер на клетката, за да произвежда тя както хиалуронова киселина, така и колаген. Може да се регенирира по-бързо и това подобрява еластичността на кожата и всички нейни съответни физични показатели, обяснява експертът. 

Защо е важно да имаме и дневен, и нощен крем?

Логичен въпрос. Според доц. Етугов, дневният крем има съставките, които са активни, заедно със слънцезащитата и избелващия ефект. Нощният крем съдържа съответно маслото от арган, което подхранва и подобрява воднолипидната мантия и така се стимулира регенерацията на клетките. 

"Знаем, че арганът е широко заложен в козметиката от години, така че в симбиотично действие с останалите активни съставки на Hyaluron-Filler + Elasticity, имаме задоволитен резултат". 

Серумите са козметичен тренд в последните години, отбелязва още дерматологът. Серум има и в гамата Hyaluron-Filler + Elasticity. 

"Наистина станаха необходимост", отчита Етугов. "По-лесни са за нанасяне и по-лесно пенетрират. Работи се около серумните физико-химични свойства така че да проникват по-бързо в кожата, но основното е, че със серума внасяме повече продукт - част от активните съставки в серумите са с по-висока концентрация. Така че ако трябва да степенуваме схемата за локалната грижа, винаги първо нанасяме серума, чакаме да попие и тогава нанасяме крема!".

"Най-голямата заблуда е обещанието, че можем да се отървем от пигментните петна посредством една процедура. Било то с химичен пилинг или лазер... Хиперпигментациите се нуждаят от комплексен подход и много дълга борба с тях. Това не е акт от днес за утре. Отнема месеци, понякога години. Изисква много добра симбиоза между лекаря и пациента. Смело мога да кажа, че почти нямам пациенти, с които да не сме се преборили с пигментните петна!", споделя още доц. Етугов. 

Могат ли да бъдат истински опасни пигментациите или опасенията относно тях са основно естетически?

Всъщност повечето от опасенията са козметични, но доц. Етугов съветва пациентите с нежелана пигментация да се консултира с деерматолог, за да не бъде изпуснато нещо сериозно. Най-лошият рак в медицината е меланомът. Той започва от една малко окръглено петно. Ако виждаме, че нещо пиментира бързо и локално и има агресивно поведение - консултацията е наложителна! 

"В последните години има едно залитане към процедури. Нека пациентите не забравят, че грижата с локалните продукти за кожата е много важна.  Ако правите една процедура в месеца, то два пъти на ден трябва стриктно да нанасяте съответно подходящия продукт Консултирайте се със специалисти, за да се избере този продукт. На моите пациенти предлагам обикновено продукти от серията на Hyaluron-Filler + Elasticity и последните месеци няма да крия удоволствието от резултатите, които постигаме!" 

Най-много 4 апликации на продукти, съдържащи Thiamidol на ден!

** Материалът е подготвен с подкрепата на Eucerin и съдържа продуктово позициониране!