Чаша чай може да означава толкова много. Тя е сгряваща в студените зимни дни, освежаващо начало на деня или повод да забавите ритъма и да се насладите на любимия си вкус и на специално време за себе си.

Повечето хора си имат предпочитания и харесват повече или черен, или зелен чай. Не всички обаче знаят каква е разликата между двата.

Отговор на въпроса дава един от професионалните дегустатори на чай на Ahmad Tea. Британската компания доставя любимата чаша първокласен чай на милиони хора в над 80 държави на шест континента. Съществува от повече от 35 години и от самото начало нещото, на което най-много държи, е качеството на чая. Затова Ahmad Tea има дегустатори в цял свят, които създават изтънчени вкусове и проследяват качеството на всяка партида чай през целия ѝ път от плантацията до магазините.

Каква е разликата между черен и зелен чай?

И черният, и зеленият чай се произвеждат от едно и също растение - Camellia sinensis - и имат сходни качества и здравословни ползи. Разликата се получава при обработката след набирането на чаените листенца.

Както ябълката започва да потъмнява, след като я срежете, така и чаените листенца започват да се окисляват, когато ги навиете или нарежете - от листенцата се отделят естествени сокове, които влизат във взаимодействие с въздуха, и така чаят се превръща от зелен в черен. Когато листенцата се нагреят на висока температура, процесът на окисление приключва.

За да се избегне окисляването при зеления чай, той се нагрява, преди да започне неговото навиване или рязане. Така той запазва и зеления си цвят.

География на чая

Любопитен факт е, че макар и зеленият, и черният чай да се приготвят от едно и също растение, някои държави са по-известни с отглеждането на черен чай (като например Индия), а други - със зеления си чай (като Япония и Китай).

Каква е разликата при запарването на черен и зелен чай?

Има малка разлика и при приготвянето на чаша черен и чаша зелен чай. За да се постигне най-добър вкус, черният чай се запарва с вряла вода (100 градуса), докато за зеления чай се препоръчва водата да е около 90 градуса, защото врялата може да изгори листата и да му придаде неприятен горчив вкус. Освен това черният чай обикновено се запарва между 3 и 5 минути, а зеленият - само 1-2 минути. Времетраенето може да варира, в зависимост от това дали предпочитате по-силен или по-слаб чай.

Източник: Ahmad Tea

Видове черен чай

Англичаните не пият просто "черен чай", а имат своите предпочитания за определени разновидности, които се характеризират с различни нюанси на вкуса и аромата.

Например чаят Дарджилинг, който изтънчените познавачи често наричат "шампанското на чайовете", се отглежда единствено в района на Дарджилинг в Индия. Цейлонският чай е от високите хълмове на Шри Ланка и е известен с плътния си цитрусов вкус и леко шоколадовите си нотки. Той може да се пие както с малко мляко, така и с резен лимон.

Чаят English Breakfast (английска закуска) е балансиран микс от различни видове и обикновено се консумира на закуска, както подсказва името му. Earl Grey пък е смесица от ориенталски чайове с добавено масло от бергамот (този вид чай англичаните обикновено не смесват с мляко).

Снимка: iStock by Getty Images

Насипен или в пакетче

И черният, и зеленият чай могат да се приготвят както от цели изсушени листенца, така и от нарязани в пакетче. Тук отново важи максимата "въпрос на вкус". Ако искате да имате по-голям контрол върху наситеността на вкуса, изберете насипен чай на листенца. "Ahmad Tea" предлага зелен и няколко вида черен чай в метални кутии, които запазват свежестта и вкуса на чая.

Плодов и билков чай

Плодовите и билкови миксове също имат своите почитатели. Те могат да са смесени с класически зелен или черен чай или да са плодово-билкови инфузии. От свежи комбинации като черен чай с праскова и маракуя, зелен чай с жасмин и плодов чай от малина с праскова до неочаквани вкусове като ягода с чили, Ahmad Tea имат плодово съчетание за всеки вкус.

А в моментите, в които искате да се поглезите и да се погрижите както за тялото, така и за духа и ума си, си направете чаша чай от специалната селекция "Natural Benefits" на "Ahmad Tea". В нея се включват шест плодово-билкови микса за подсилване на имунитета (Immune), за поддържане на добра форма (Slim), за тонизиране и освежаване (Energy), за добър сън (Sleep), за добро храносмилане (Digest) и за красота (Beauty).

Снимка: Аhmad tea


*Материалът съдържа продуктово позициониране.