#Има две основни отличителни черти, по които да разпознаеш жените-русалки: опашката и косата. Почти във всички изображения на русалки, от древността до днес, не сме виждали такава с къса коса. Тенденцията коса "Русалка" ще бъде тренд и през лято 2022 година, както край морето, така и в града

Кой не обича косата си след потапяне в морето?

С вълните, които сякаш са се прехвърлили по дължините ѝ, с аромата на летни спомени и златистите отблясъци, откраднали лъчите на слънцето... Това, което трябва да знаем, обаче, преди да се потопим в мечтания и фантазии е, че за да получим желания ефект, е нужно да положим известна грижа, за да се доближим максимално до приказния образ на русалка.

Дори след края на лятото.

Един от основните ми проблеми, когато съм на море, определено е разресването. Колкото и обемна, вълниста и жива да изглежда косата след баня в морето, няколко дни по-късно започва истинския ад на сушата. Огромни топки от сплетена коса застилат тила ми, а гребенът и четката обявяват бойкот след неуспешните опити за разресването му.

Revalid® Anti-aging флуид съдържа иновативната активна съставка DN-Age™, екстракт от листата на Cassia Alata и екстракт от еделвайс от Швейцарските Алпи. Благодарение на антиоксидантните, противовъзпалителните и ДНК защитни свойства на активните си съставки, флуидът защитава скалпа от преждевременно стареене, намалява оксидативния стрес в космените фоликули, забавя процесите на посивяване на косата и придава повече обем и гъстота. Освен това предпазва косата и скалпа от вредното UV лъчение и замърсявания и задържа цвета. Продуктът е без парабени, силикон, сулфат или алкохол.

Снимка: Сирма Маркова

Истината е, че причината за това е изтощаването на косата. Остаряването ѝ.

Състоянието на косата до голяма степен определя цялостния ни облик. Това се отнася както за мъжете, така и за жените, но важи особено при жените. Блестящата, гъста и здрава коса носи усещане за младост, енергия, здраве и успех. Въпреки силното ни желание да се грижим добре за косата си и да я запазим сияйна за по-дълго, не винаги знаем точно как да го постигнем.

Дерматологът проф. д-р Северин Лойшли (Dermacenter, Цюрих) обяснява процеса и излага факторите, които предразполагат кожата на скалпа и косата към стареене. Обяснява как ежедневната грижа за кожата на лицето против стареене, може успешно да се приложи и при грижата за косата против стареене. Тази информация ще помогне на всеки да взема информирано решение каква да е грижата против стареене на косата. Да, правилно прочетохте, на косата, за да бъде сияйна, дори когато достигнете една по-зряла възраст.

Дерматологът проф. д-р Северин Лойшли (Dermacenter, Цюрих) обяснява процеса и излага факторите, които предразполгат кожата и косата към стареене.

Снимка: REVALID

"Стареенето на кожата е непрекъснат процес през целия ни живот. В по-младите ни години промените все още не са видими. На възраст между 30-40 години започват да се проявяват първите признаци, които вече са ясно забележими на 40-50-годишна възраст. Мастните жлези, които хидратират кожата, стават по-малко активни, което води до суха кожа. Сухата кожа е по-набръчкана и по-тънка от хидратираната, а също така е по-чувствителна и податлива на зачервяване. При по-тънката кожа се увеличава видимостта на подкожните кръвоносни съдове. Има и промяна в пигментацията, с появата на повече светли и тъмни зони. Освен това, поради оксидативните процеси в тялото, функцията на еластичните влакна, отговорни за това кожата да е стегната и еластична, е намалена", обяснява той.

UV лъчението е основният външен фактор за увреждане на еластичните влакна. Така както ръцете, изложени на UV облъчване по-често от другите части на тялото първи показват по-изразени признаци на стареене с намалена еластичност, изтъняване на кожата и бръчки, така и косата започва да се усеща по-суха на пипане, въпреки прелъстителните златисти нюанси, оставени като целувки от слънцето след безкрайните летни дни на плажа.

"Тялото може сравнително лесно да компенсира оксидативния стрес, докато сме млади. Но когато се стигне до натрупване на стресови фактори, с които то се сблъсква ежедневно, започва декомпенсация и оксидативно увреждане на клетките. UV лъчението е една от основните причини за преждевременното стареене, ето защо е много важно използването на подходяща защита, за да бъде намалено въздействието му. Накратко, това, което работи в грижата за кожата на лицето против стареене, е успешно и в грижата за косата против стареене: UV защитата и правилното количество хидратация са ключови за успешна грижа против стареене на косата и скалпа, както антиоксидантните и противовъзпалителните активни съставки в продуктите. За да се осигурят възможно най-добри резултати, трябва да се използват специализирани продукти, като шампоани и флуиди без отмиване, които подхранват и защитават косата и скалпа - здравият скалп е гаранция за здрава и красива коса. Важно е да се използват ежедневно, за да забавим ефективно и на време процесите на стареене".

Затова и продуктът на месеца на #URBN през юли е червената серия на Revalid®! Тя е неизменна част от подготовката на куфара за морето, наред с гребена и ластиците за коса!

 

Снимка: Сирма Маркова

"Косата е изключително важна за самочувствието, за това човек да се усеща млад и жизнен. Тъй като вече може да се погрижим по-добре от всякога за нея, е важно наистина да го направим! Трябва да повишим осведомеността, че изтъняването на косата не е неизбежна съдба.", казва проф. Лойшли.

За да се предотврати преждевременното стареене на косата, трябва да включим в ежедневната си рутина както специална грижа против стареене, така и грижа за фоликулите. Нашият скалп не е нищо друго освен кожа, а грижата и защитата на кожата са ключов фактор за успешното предотвратяване на стареенето. Скалпът е почвата, в която, така да се каже, виреят корените на косата ни. И точно както едно красиво цвете се нуждае от здрави корени, за да цъфти, така нашите коси се нуждаят от здрави фоликули, за да бъдат силни и красиви. "Следователно, ефективната грижа против стареене на косата трябва да включва защита срещу оксидативни стресори. UV радиацията е основният двигател на причинено от оксидативен стрес клетъчно увреждане на кожата, скалпа и космения фоликул. В допълнение към това UV лъчението също така уврежда косата чрез денатурация на протеините на косъма. За да бъде максимално ясно - ефективната UV защита е задължителна за всяка разходка, на която се наслаждавате на слънцето и сте на открито - било то на брега на морето, в планината или в града", съветва експертът.

Овлажняващите агенти са важни за поддържане на финия естествен баланс на микробиома на скалпа. Дисбалансът в микробиома може да причини разпространение на дерматофити или други микроби, предизвикващи възпаление. Локални и системни, възпалителните процеси също причиняват оксидативен стрес и клетъчно увреждане. Осигурявайки правилната хидратация и подхранваща грижа на косата и скалпа, ние можем да поддържаме здрав баланса на липидите и микробиома на кожата, и по този начин да забавим процеса на стареене.

Тази година залагам на серията на Revalid® за изтъняваща коса с ефект, забавящ процесите на стареене на косата, включващ ефективна слънцезащита.

Revalid® Anti-aging флуид съдържа иновативната активна съставка DN-Age™, екстракт от листата на Cassia Alata и екстракт от еделвайс от Швейцарските Алпи.

Благодарение на антиоксидантните, противовъзпалителните и ДНК защитни свойства на активните си съставки, флуидът защитава скалпа от преждевременно стареене, намалява оксидативния стрес в космените фоликули, забавя процесите на посивяване на косата и придава повече обем, и плътност на косата още след първото използване. Ако до сега не сте го направили, не се колебайте да започнете веднага с превенцията - по-добре късно, отколкото никога, за да се радвате дълго на здрава и красива коса.


 *Maтериалът е подготвен за Revalid®.