#Понякога животът ни поднася лимони, казва авторът на крилатата фраза Дейл Карнеги, но невинаги това означава, че ще ни е кисело. Метафорично казано, понякога ни е нужно малко освежаващ, стипчив дори вкус, което е доста по-добре от шамар, за да оценим и сладкото в живота. Зa #URBN и Garnier, лимоните са животоспасяващата тайна на кожата и душата. А къде е връзката между двете освен в главата ни - разказваме ви в една градска, напоена с Витамин C история за Русалката и Портокаловата Тя. Иначе казано - срещаме ви с актрисата и носителка на "Аскеер" за ролята си на "Тя" в представлението "Портокалова кожа" - Виттория Николова и изгряващата звезда на режисурата - Теодора Лилян, която дебютира на Голямата ни сцена с представлението "Русалка".

Всъщност тази среща е важна не само за общата ни култура. Тя ни напомня, че красотата идва отвътре навън, но не бива да я чакаме сама да си пробие път през порите на кожата ни. Нужно е понякога да "поразчистим трасето" за нея и трябва да го правим ден и нощ. Затова и обръщаме внимание на рутинната грижа за кожата ни с дневния и нощния серум на Garnier с Витамин C, oсобено в смразяващите дни.

Днвният и нощният серум с Витамин C на Garnier

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Отнасяме се заедно с Виттория Николова към слънчевите дни, за които носи спомен в себе си от детството си край езерото Комо в Италия.

"Моите родители се грижеха за една вила от XVII в., която бе имот на църквата. Детството ми премина в много красив парк, прекарвах много време сама, защото живеех далеч от връстниците си. Имам много романтични детски спомени, изпълнени със слънце и приятна самота в разходки"

Виттория Николова определено е слънчево момиче, което асоциираме с дневния серум с Витамин C на Garnier, който допълва усещането за свежа утрин.

Виттория Николова за Garnier

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Най-обичам слънчевите дни. Ежедневието в работата ми като актриса е доста натоварено. Понякога в седмицата имам по 5-6 представления. Често се шегуваме с колеги, че нашата работа е свързана с това да станеш, да се облечеш, да отидеш в театъра и там пак да се съблечеш, облечеш, съблечеш, облечеш.. На същото изтощително действие е подложена и кожата ми - слагаш грим, махаш грим, слагаш грим, махаш грим... Изключително важна за мен е дневната рутина и подхранването ѝ. Гледам да избягвам в свободните си дни грим, но пък лицето ми да е максимално чисто, хидратирано и подхранено с витамин C - както през деня, така и през нощта. Именно затова ежедневната комбинация на двата серума за ден и нощ са част от дисциплината ми. Серумите тенденциозно са едни от най-популярните методи в интензивната градска среда, именно защото много лесно се нанасят, попиват бързо и същевременно подхранват с така нужния за организма Витамин C, който сме свикнали да си набавяме от фрешовете с портокал, лимон и грейпфрут. Дневният серум на Garnier си е фреш за кожата, но и защита!"

Виттория казва, че до голяма степен може да прецени характера на човека по външния му вид. Неслучайно чете внимателно описанията на героите, в които се въплъщава и изследва навиците им в текстовете.

Новият нощен серум с Витамин C в ръцете на Виттория Николова

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"Винаги съм смятала, че чистотата на човека физически е обвързана и с чистотата на душата му. Наскоро гледах един филм и ще перефразирам реплика от него: "Хората с характер, в случая ставаше дума за детективи, си личат, ако всяка сутрин стават и си оправят леглото. Това е нещо, което ги отличава от онези, които си казват: "Защо да го правя, като вечерта пак ще си легна?" Така че предполагам, тези дребни, ежедневни навици изграждат личността ни, така както е абсолютно задължително да си подготвен за работа. За нас, актьорите, грижата за външния ни вид е част от професията, тъй като винаги трябва да сме представителни. Това със сигурност показва характер и разкрива отчасти душата".

Моментите, които изграждат Виттория като характер и личност, са в годините на обучението ѝ.

"Преподавателите в НАТФИЗ много се грижеха да възпитат сериозен поглед към професията. Когато заминах за Русе, за да репетирам с Бина Харалампиева, там бе първия ми сблъсък с професионалната сцена. Тогава започна да ми се налага да имам и да показвам характер. Само така можех да си върша работата. В годините, срещите с колегите и местата, на които репетирах, изградиха у мен силата да се справям".

Ролите в НАТФИЗ оставят трайна следа в дисциплината и подхода ѝ в пресъздаването на герой и образ.

"Имахме дипломно представление по Шекспир в Академията. Режисьор бе Тодор Димитров. Тогава обръщахме много внимание на изговарянето на текста, което е интересен момент. Тогава една преподавателка по сценична реч ме попита: "Защо пееш като птичка?". Дадох си сметка, че гласът и изговарянето на думите може би е най-важното.От това действие зависи смисълът, който се влага през образа и който се крие в текста. Мисля, че това е основната работа и от нея трябва да тръгне по пътя си всеки един актьор. Именно тогава осъзнах и сериозността на това, с което ще се занимавам".

Вече споменахме любимото градско представление "Портокалова кожа", което бе отличено с "Аскеер" през 2021 година, но и донесе статуетката за изгряваща звезда именно на Виттория Николова. Всъщност отличието ѝ бе за двете роли - на Шарлот в "Нощта на игуаната" от Тенеси Уилямс (реж. Весела Василева) и Тя в "Портокалова кожа" (реж. Петър Денчев). Говорейки за Витамин C, портокалите се вписват идеално в сюжетната ни линия дотук.

Teодора Лилян и Виттория Николова за общото и различното помежду им - едно приятелство, разказано от #URBN и Garnier

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"В живота всяка жена се е срещала с портокаловата кожа, но в самото представление тя е по-скоро събирателен образ на обществото от хора, които отделят внимание само на външната обвивка. Това не е маловажно, но пък понякога сякаш пропускат да обърнат внимание на същината под нея. Именно затова неминуемо правя връзка между душата и нашата обвивка - кожата. Лесно е да се подхлъзнем, подхранвайки само обвивката и забравяйки за вътрешността. В крайна сметка всяка външна красота би трябвало да е плод на вътрешната ни такава".

Освен да се грижиш за кожата си, трябва да се чувстваш и удобно в нея, добавя Виттория. Нейният "лимон" се оказва 2020 година - пандемията.

"Тежко преживях 2020 година. Емоционално имах много сериозен крах. През 2021 година започнах сериозно да работя, да се чувствам страхотно от това, че имам възможността да се занимавам с актьорско майсторство и се случи моето лично прераждане. Започна да свети слънце и да има щастие навсякъде, най-вече защото го носих в себе си. След този интензивен период на творческа работа, сега имам нужда да отдъхна и да обърна повече внимание на себе си, въображението си и тишината. Имам моменти, когато ми е и неудобно в моята кожа. Това е въпрос на вътрешни промени, които постоянно правим. Сега съм точно в такъв период, в който не се чувствам много добре, което е свързано със здравословни проблеми и някои емоции. Но това води и до духовна еволюция".

Духовната еволюция идва не само с "Портокалова кожа", но и последвалите ангажименти след това - с режисьора Антон Угринов за представлението "Госпожица Юлия", с "Отмяна" по текстове на авторката Стейси Грег, която пише за Netflix, с "Три сестри" по Чехов. Всичко това носи нов опит и страст в живота на Виттория.

"Подобни представления са част от модата на театъра и изкуството в градската среда, казва тя. "В момента тя включва спектакли, вдъхновени от големите стрийминг платформи, както и абстрактните сюжети на танцовия театър. На мода са представленията в "европейско облекло" , тоест носещи в себе си смелия авторски и дори екстравагантен подход, с помощта на технологиите, вдъхновени от съвременния начин на живот. На българската сцена има и адски добри текстове. Страхотен фен съм на представления без текст, там, където думите не са нужни. Наскоро гледах "Фиеста" - изключително е! То се играе и в кулоарите на Народния театър. Да се сменят сцени е нов тип преживяване. Използват се всякакви пространства. Експерименталният театър обогатява самата сцена. Важно е това да се случва, както е в представлението на Боян Крачолов - "Петрови в грипа и около него". То не се играе на сцена, а публиката се движи заедно с актьорите в подземията на Народния театър и около него. Това е придобиване на нов мироглед, което може да ти се случи само с живи актьори"

И тъй като началото на деня е важно за слънчевото момиче Виттория, има си и философия, която я държи в кондиция, още щом отвори очи:

"Ние сме хора на настроенията. Будиш се всяка сутрин с нещо ново и различно. Работата ни е свързана с това. Старая се да гледам оптимистично. Изградила съм си навика да не мисля за всичко, а първо за следващото, а после за последващото. Така преминавам всеки един етап, за да мога да се концентрирам върху сега, а не върху по-нататък. Много са различни дните ми. Затова се старая да правя всичко едно по едно".

А какво ще последва? Ами ако животът ѝ донесе лимони?

Тогава Витя ще изчака нощта без да опита нито един. След това ще се събере с близките си приятели и ще им направи един коктейл. С лимони.

Teoдора Лилян и Виттория Николова в специален проект, вдъхновен от грижата за кожата на Garnier - дневен и нощен серум с Витамин C Локация: SupaStar - "Дондуков"

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

Говорейки за Нощта, появява се Теодора Лилян, която открива в края на деня най-голямата си сила. С Виттория ги свързва не само приятелство, но и постановката "Госпожица Юлия". Както вече споменахме, Виттория е играла в това представление, а на Теодора ѝ предстои да го режисира в Плевенския театър. Двете дами отдавна са преплели опита си - Теодора е учила режисура в Петербург, а Витя е играла в доста руски пиеси. Когато двете си говорят, доста интересно е да подслушваш. Те могат да прекарат часове в темата за класическата школа, занимаваща се с модерния поглед. Освен че имат обща страст към текстовете, която ги свързва, симбиозата в лимонената ни класически модерна фотосесия е очевидна, наред с контраста.

Теодора Лилян дебютира с хитово представление "Русалка" на сцената на Народен театър "Иван Вазов"

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

Оставяме Теодора Лилян да ни отведе към сиянието на Нощта, вдъхновени за тази част от разговора от новия супермощен серум на Garnier с Витамин C. В Нощта тя открива своето приятно усамотение, по-добре мисли и работи, но и се презарежда.

"Нощта е по-уютна от деня за мен", казва Теодора.

Завършила е "Фотография" в НАТФИЗ, именно покрай любовта ѝ към залезите. Преди 7 години заминава за Санкт Петербург, където завършва и режисура.

"Имах интерес към театъра и киното, още когато снимахме представления в НАТФИЗ. Само да запечатам мигове не ми бе достатъчно. Исках да пресъздавам животи, колкото и да звучи смело. Така пътят ми премина изцяло в лоното на театъра. Не смея да се наричам фотограф, защото нямам толкова практика, колкото е нужна напоследък".

Но ние я наричаме така и не се съмняваме, че знае добре колко е важна кожата на лицето за обектива. Затова и приема на драго сърце, като лична мисия, този проект. Серумите на Garnier увеличават сиянието и засилват блясъка на кожата. След еднократно приложение, кожата е хидратирана, а тенът изглежда по-свеж.

"Това, което съм научила от малка от майка ми е, никога да не си лягам с непочистена кожа. Това е мое правило. Никога не го нарушавам - дори да нямам грим, задължително почиствам кожата си и я подхранвам - напоследък с нощния серум на Garnier. Разбира се, използвам и крем след серума, особено сега, в студените зимни месеци, когато рядко получаваме достатъчно слънчева светлина и всичко ни се струва мрачно. Витамин C успява да върне това сияние и блясък, признак за здрава кожа. Както каза и Виттория, всичко започва отвътре, така че комбинирам външната грижа на Garnier сутрин и вечер с добавки, вода и спорт. Старая се и да не нося толкова много грим".

Дневният серум на Garnier e подходяща грижа за кожата в активния градски живот

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

Единодушни сме с Теодора, че кожата е нещо като паспорт за човешката душа.

"Това показва отношение към самия теб. Особено за жените. Не казвам, че трябва да се съди само по външността, но вида на кожата ни подсказва какви усилия полагаш за собственото си тяло. Винаги трябва да намираш сили да я почистиш, дори да няма слънце - да осъзнаваш, че има вредни лъчи, които могат да ѝ навредят. Това са стъпки, които може би не се сещаме да правим всеки ден, но в хода на времето ще оставят следи".

Тръгваме по следите на Теодора Лилян и се озоваваме 7 години назад, когато започва следването си в Санкт Петербург.

"Любовта ми към руската литература ме призова там. Имах щастието два пъти да ида на екскурзия там, без да знам, че някой ден ще се наложи и да живея на това място. Ходих на театър и усетих желанието да се занимавам точно там с режисура. Приеха ме в театралния институт. Оттам запомних, че животът е борба. Хванах доста сложни периоди - и ковид пандемията, и войната между Русия и Украйна с мобилизацията. Това са много тежки психически предизвикателства за човек, който се намира на чуждо място и е сам. Казвах си: "Може би ще зарежа всичко и ще си се прибера в България, все пак имам някаква професия". Но след това се сещах за завета на нашия преподавател, който казваше: "Театърът е работа за маратонци. Всеки ден ставаш и се бориш". Там е постоянната борба. Смятам, че това е и положителен аспект. Мирогледът ми се отвори, защото Русия е необятна страна. Не съм била в много градове там, но навсякъде, където съм ходила е налице този огромен мащаб, който не може да побере главата ти. От него се роди усещането, че всичко е възможно. Оттогава досега моята философия е никога да не си казвам, да не допускам, че нещо е невъзможно. Казвам си: "Със сигурност е възможно, просто изисква много усилия".

Теодора Лилян за Ganier

Снимка: Радина Ганчева за #URBN/Dir.bg

Лимоните на Теодора Лилян са поднесени в пандемията, когато и Витамин C се ползваше с особена почит.

"По това време се прибрах в България и не ме пускаха 6 месеца да се върна обратно в Русия. Изпаднах в тежко състояние, бях в трети курс. Започнах да обмислям как ще завърша, дали няма да се проваля, но в крайна сметка се преборих. Вярвам, че животът се случва по точно определен сценарий. Моята история е пример за това. Хората не усещат събитията, които се случват в момента със силата, с която аз ги усещах на място там. Международният обмен в последните три години стана толкова труден и то точно когато аз завърших и можех вече да се върна в България. Не само че успях да се върна, но и се случи така, че работя с много руснаци, които, поради ясни обстоятелства, вече не са в Русия. Така съм хем у дома, хем имам допир с руския контекст, който ме вълнува".

Дебютът си след 7 години в Санкт Петербург Теодора Лилян прави на сцената на Народния театър с представлението "Русалка" - една от най-мистериозните творби на Пушкин с отворен финал. Теодора Лилян ползва финала на Набоков.

"В Петербург съм поставяла само в учебния театър. И тук отново обстоятелствата се стекоха така, че да съм повече от убедена - животът сам се подрежда. Първо бях асистент-режисьор на руския режисьор Тимофей Кулябин в "Нора" и след работата ми, получих възможност да поставя "Русалка". И ето - русалката се вписва прекрасно в темата за женското сияние, за което си говорим дотук", отбелязва Теодора.

Teoдора Лилян и Виттория Николова в специален проект, вдъхновен от грижата за кожата на Garnier - дневен и нощен серум с Витамин C Локация: SupaStar - "Дондуков"

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

"В моята интерпретация русалката е женската болка. Състоянието, в което жената се намира, след като е наранена. Русалката е свързана с нещо красиво, което е опасно и те погубва. Тя е погубващата болка".

Дебютът в театъра носи на Теодора Лилян и място в списъка на най-забележителните жени в изкуството през 2023 година - номинирана е за "Жена на годината" в арт- категорията.

"Радвам се, че хората са се замислили над това, по което сме работили. Това винаги е било целта. Вярвам, че трябва да продължа напред, без да съм прекалено амбициозна. Уча се да не се отказвам. Всичко се получава с много труд и постоянство. Това е маратон. Чувствам се зле само когато се събуждам и нямам ангажименти".

Продължавайки напред, вече работи и по новото представление в Плевенския театър.

След около 10 години с това темпо, самата тя се вижда на европейската театрална карта. Мечтата ѝ е да пътува, да среща артисти и нови сцени, да има допир до различни културни контексти.

"С мен винаги ще нося завета от моите родители - които са танцови артисти - светът няма граници".

Денят и нощта също.

Teoдора Лилян и Виттория Николова в специален проект, вдъхновен от грижата за кожата на Garnier - дневен и нощен серум с Витамин C Локация: SupaStar - "Дондуков"

Снимка: Радина Гaнчева за #URBN/Dir.bg

 

*Специален проект на #URBN & Garnier. Съдържа продуктово позициониране!

Дневният и нощният серуми на Garnier са създадени на базата на естествени съставки и с концентрация [3,5%]: витамин С* + ниацинамид + салицилова киселина. След употреба, кожата изглежда по-гладка и с по-равномерен тен. Формулата осигурява блясък, уеднаквява тена и намалява видимостта на тъмните петна! Изследванията сочат, че първите резултати са видими още след първите 3 дни, а след 56 дни има 43% по-малко тъмни петна в контраст с кожа без тъмни петна. Препоръчително е употребата да е ежедневна за най-добри резултати. 

**Клиничен тест, 74 участници, 8 седмици."  

 

#URBN Team:

PM: Сеня Вълкова

Интервю и коцепция: Криси Димитрова

Стайлинг и визия: Мая Матева

Гардероб:

Теодора Лилян:  Яке Desigual от Desigual Bulgaria Mall;

Чанта Trussardi от Scandal Ring Mall;

Виттория Николова: Рокля Desigual от Desigual Ring Mall;

Обеци Guess от Guess Paradise Mall;

GlobalBrandsStore

Мини пола, обувки и чорапогащи - архив на стилиста

Коса: Натали Иванова

Грим: Росина Георгиева

Снимки: Радина Ганчева

Локация:

Благодарим за гостоприемството на първата супатерия в София - SupaStar  - "Дондуков", с които животът е по-вкусен и по-здравословен!

Публикацията съдържа продуктово позициониране