#Новият сериал Spy/Master, чиято премиера в стрйминг платформата HBO Max бе миналата седмица, заковава зрителя пред телевизора, обгръщайки те в сплав от усещания, най-силното, от които е нетърпението - такова, с каквото чакахме следващите епизоди на "Да убиеш Ийв" и "Берлински Вавилон", че и по-голямо. Spy/Master има неоспорима притегателна сила за публиката в България, защото историята му кореспондира с тъмното минало на страните от социалистическия блок. Тръгвайки по стъпките на двойния агент и съветник на Николае Чаушеско - Виктор Годеану, потъваш в киноретроспекция из улиците на Букурещ до границите с България, за да се запознаеш с един ненадежден разкавач на собствената си история. Добър ли е всъщност добрия герой? В примките се заплитат агенти от ЦРУ, Щази, КГБ и Секуритате, а протагонистът се натъква не на една, а на няколко Мата Хари... Пренасяме се в края на 70-те години на миналия век, сред фината соцестетика и нейното ретро обаяние...

Предпремерно #URBN By Dir.bg се срещна със създателите на лимитираната шестсерийна драма Spy/Master, представена на Берлинале тази година. Още там стана ясно, че оригиналната продукция на HBO от Румъния e вече в топ списъка с най-добрите филми от шпионския жанр, а първите три епизода - са достъпни на платформата у нас. Лимитираната драма разказва завладяваща история за двойните агенти и тройните рискове по времето на румънския диктатор Николае Чаушеско. 

В първите две серии има толкова много съспенс, а сюжетът така те поглъща, че изпитваш неустоимо желание да се поровиш в соц историята на Румъния няколко часа, след като си ги изгледал. Това беше първото ми усещане, след заврщането ми от Букурещ дни по-рано, а поканата за интервютата ме изненада. Румънската вълна ме понесе към момента, в който с нетърпение очаквах срещите със създателите на Spy/Master. Наред със сценаристите - румънката Адина Садеану и германката Кирстен Питърс, разговарях и с главните актьори - румънецът Алек Секаряну, който се въплъщава във Виктор Годеану и американецът Паркър Сойърс, който влиза в ролята на агента от ЦРУ Франк Джаксън. Не мога да скрия вълнението си, обаче, от срещата с моя фаворит - агентът с очи като на сибирско хъски и решителност на диктатор - екранната Кармен Попеску, която се съгласи на специално интервю за dir.bg

Тя е Ана Улару - румънската актриса, която изиграва забележителната роля на най-добрия агент на контраразунаването на Николае Чаушеско. Определено печели внимането в първите два епизода на Spy/Master  с шармантния си вид и пронизащ поглед - тя е антагонистът в историята на Виктор Годеану. И ми е позната. Няма как да забравиш този поглед, който наистина те отнася в Сибир - не защото тя е оттам, а защото играе ролята на рускинята Катя, партнирайки си с Киану Рийвс във филма "Сибир" от 2018 година. 

Снимка: HBO Max Bulgaria

Истински развълнувана е, когато ѝ казвам, че в сериала "Spy/Master" Кармен Попеску е моята любимка. 

"Героинята ми Кармен е много добра в работата си и адски интелигентна. Тя я пъргава и технична, с математически ум на шахматист. Доста силна е и трудно може да си стъпка пред нея. Решителността ѝ не бива да се подлага под съмнение. Не знаех толкова много за жените шпиони като иторически факти. По-скоро бях запозната с персонажи от поп културата, като Мата Хари, например. Четох доста, за да се подготвя и това ми показа цял един нов свят. Жени, които наистина са неподражаеми и героични в жертвоготовността си за идеята. Получих поканата за сериала през февруари 2022 г., доста несигурен период в глобален аспект след пандемията, и бях много щастлива, когато прочетох сценария. Прозрях интелигентността на написалите го (бел. ред. - Адина Садеану и Кирстен Питърс)", споделя Ана Улару. 

Говорим си за посещението ми в Букурещ, Брашов и Синая наскоро и стечението на обстоятелствата седмица по-късно - да интервюирам именно нея и останалите от екипа на тази румънска шпионска драма. Още в първите кадри от сериала разпознавам главния път на Букурещ - Kiseleff, който е северното продължение на Calea Victoriei. Отвежда те до Триумфалната арка. 

Снимка: HBO Max Bulgaria

В 30-те си години, актрисата Ана Улару помни някои моменти от края на режима в Румъния и споделя:

"Няма по-прекрасно усещане от това да играя на родния си румънски език в толкова голяма продукция, като превключвам често и на английски. Това се случва всъщност и в ежедневието ми. Хубаво е да работя по нещо, което ще бъде гледано в родината ми. Обичам Румъния. Помня ясно Революцията, опасно време с летящи куршуми. В един от случаите се криехме със семейството ми в мазето. Имаше много объркване в онези дни и хората често бяха обвинявани за неща, които не са извършвали. Баща ми, който е художник, бе отведен пред очите ми. Спомням си, че се опитах да го задържа, като го хванах за краката. Също помня, че семейството ми бе много уплашено. Аз не чувствах страх, защото всъщност не разбирах какво става. Но повечето истории, които съм чувала за комунизма, са подобни и са свързани именно с объркването и сляпата лоялност на хора в системата. Такава е и Кармен".

За героинята Кармен Попеску работата ѝ е нейната светлина в живота, смята Ана Улару. Героинята ѝ вярва сляпо в идеологията и е удолетворена от привилегированата позиция, която заема в системата, но за която е и работила здраво. Тя се стреми да я запази, защото така е спасена от проблемите, с които се сблъскват останалите. 

Снимка: HBO Max Bulgaria

"Кармен е тази, която пробужда страха у хората, а не обратното. Има доста опасност в живота ѝ, но на нея ѝ допада, тя се чувства на мястото си и затова е толкова сериозен враг", казва още Ана. 

Какво да очакваме от Кармен в следващите серии? 

"Повече действие и решителност. Тя е на мисия. Тя е там да хване Виктор", казва Ана. "Благодаря и за сравнението на сериала с усещането, което буди "Да убиеш Ийв"! Обожавам Джоди Комър и нейната екранна Виланел и наистина вярвам, че в паралелна Вселена сме сестри, имаме толкова еднакво чувство за хумор понякога". 

Снимка: HBO Max Bulgaria

Не иска да издава любимия си момент като Кармен Попеску, но пък ни намеква, че ще видим героинята ѝ в сцена, в която по най-спокойния начин ще предизвика обрати чрез спокойната си и аргументирана позиция. 

"Тоест ще видите какво удоволствие изпитва, осъзнавайки интелигентността си. Тя не е безмозъчна машина за убиване. Не смятам, че има много слаби места, но все пак  е съпричастна към колегите си, обича ги и ги уважава. Тя има топло сърце за онези, в които вярва, съответно също може да страда." 

Снимка: HBO Max Bulgaria

Макар шпионската история да не е реална, сюжетът е базиран върху факти и информация от онова време, като например тази за двойниците на шпионите - онези, които се жертват в името на мисията и които ще видим във втората серия на "Spy/Master".

Жените в този сериал имат изключителни роли и виреят успешно в един мъжки свят във времена на социалистически режими, предателства, шпонаж, Секуритате и контрабандни канали, минаващи през българската граница. Говорейки за България, Ана Улару споделя, че е прекарала доста време в София, снимайки филма "Index Zero", в който участват и българските актьори Велислав Павлов и Башар Рахал.  

"София е много красива. На толкова много нива сериалът ще покаже на Западния свят истории от соцстрани като България и Румъния. Смятам, че повече от всякога европейското кино достига нови граници. Всички сцени от сериала са снимани в Европа. Темата на сериала е общочовешка: Властта е кръвожадно животно и е време да си припомним и знаем историята си, за да не повтаряме грешките от миналото. Шпиони е имало и винаги и ще има. Обожавам подобни сюжети с тайни агенти! Кармен ми позволи да навляза в тази система, тя ми даде възможност да играя нещо различно! Изпълнена съм само с приятни спомени с изключение на един - по време на снимките, дъщеря ми се нарани и бях притеснена, но освен този казус, атмосферата бе изпълнена с креативност и смисъл. Обогатяващо за мен бе да се доближа до картината, за да видя как глобалната идея и властта са имали влияние на места, до които, обикновените хора, не сме имали достъп". 

Снимка: HBO Max Bulgaria

Идеята за сюжета е победител в националния конкурс за сценарии на HBO в Румъния. Алек Секаряну, който изиграва Виктор Годеану, също е от Румъния. Той си партнира с Паркър Сойърс, който влиза в ролята на агента от ЦРУ Франк Джаксън. Алек и Франк се запознават по време на снимките, но стават близки. Отношенията им в живия живот доста си приличат с тези на геоирте им от Spy/Master -  силно респектирани един от друг в професионално отношение.

Снимка: HBO Max Bulgaria

"Виктор и Франк са най-добрите играчи в тази игра", казва Алек Секаряно в интервюто си за dir. bg. Двамата са един до друг и в този разговор, като се изслушват внимателно и понякога дори казват едно и също нещо по едно и също време.

"Със сигурност Виктор ще е зависим от решенията на Франк и ще бъде игра на доверие, което трябва да изградят. Това е игра на котка и мишка", добавят актьорите.

В първите епизоди виждаме семействата на Виктор Годеану и Франк Джаксън. Става ясно, че имат своите ахилесови пети.

"Ясно е, че слабото място на Виктор е дъщеря му Илеана и той разчита именно на Франк да я спаси", споделя още Алек Секаряну. 

"Това, което ми харесва в моя герой - Франк Джаксън, е увереността му, че ще се справи със ситуацията. Той казва:"Аз ще се погрижа за това" и няма друг вариант", споделя и Паркър Сойерс, който вече сме гледали в "Оцеляване" с Мила Йовович и Пиърс Броснан, както и в "Мумията".

Снимка: HBO Max Bulgaria

Историята на Виктор Годеану от времето на Чаушеско и комунистическия режим в Румъния е важен урок за целия свят, казват още двамата актьори. Алек смята, че трябва да бъде разказана, тъй като е друга гледна точка към Студената война, която не е добре позната на Западния свят, а за Паркър - това е адски интересна чуждестранна история. 

"Научих много и смятам, че зрителите също ще обогатят знанията си. Направих проучване, потопих се, за да разбера за какво се бори героят Виктор - и като човек, и като актьор този опит ми донесе много", споделя екранният Франк. Всъщност съпругата му е от Литва, така американският актьор обяснява своите симпатии към Европа. Бил е няколко пъти в София, знае на български  "Как си?" и "Благодаря" и с радост ми демонстрира.

Снимка: HBO Max Bulgaria

Потапянето в ерата на социализма в сериала Spy/Master , към края на 70-те години, ни отвежда в Букурещ и Будапеща, където са снимани отделните сцени. Виктор Годеану е много различен таен агент от феноменалния за поп културата Джеймс Бонд. Румънският шпионин е типичният източен продукт на тоталитаризма, затова и много се различава с Агент 007, както в реакциите си, така и в начините на комуникация. 

"Освен това Алек е много по-едър от Джеймс Бонд, не знам дали си личи на камерата", шегува се Паркър Сойърс. 

Личи си, обаче, че са се забалявали много по време на снимките и наричат срещата си доста добър "клик". 

Снимка: HBO Max Bulgaria

"Проверях в сценрия дали с Паркър имаме сцени заедно на следващия ден и наистина си знаех, че ще е много яко", споделя Алек. 

"По време на снимките запознах семейството си с Алек в Букурещ, след това всеки тръгна по своя професионален път, но поддържаме връзка", казва и Паркър. 

Специално за dir.bg повече за идеята разказаха и създателите на сериала - сценаристите Адина Садану и Кърстин Питърс.

"Срещнахме се по време на полска програма за сценаристи през 2015 година. През 2020 година Адина дойде при мен в Берлин, с историята под ръка и ми предложи да се включим в надпреварата на HBO", разказва Кърстин Питърс. 

Снимка: HBO Max Bulgaria

Някои от сградите, които виждаме в сериала, са били щабове и квартири по времето на Чаушеско, споделя Адина. Те вече са отстъпили място на модерните кооперации или се ползат с друга цел, но са реални места. Адина живее близо до една от тях и минавайки оттам, може би подсъзнателно в първите моменти, се ражда идеята за сериала.

Кърстин е за първи път в Румъния, споделя ми по време на интервюто - за премиерата на Spy/Master.

Снимка: HBO Max Bulgaria

"Toва е история за оцеляване. За мъж, който е готов да жертва много, за да се спаси", казва Aдина Садану. 

"Вярваме че дори и в момента шпонският живот продължава. Историите им са пред очите ни в - във вестниците и новините", смята Кърстин. 

Сериалът "Spy/Master" разказа история и за най-голямата слабост - сляпата вяра в чуждата идеология. В последните епизоди, всеки ще трябва да се изправи срещу нея. 

Снимка: HBO Max Bulgaria