#Оригиналният филм на HBO по действителен случай за една от най-големите единични финансови измами в щатска гимназия e достъпен за гледане в HBO GO.

Variety определя въплъщението на Хю Джакман като чаровния измамник Франк Тасоун за една от най-добрите роли в кариерата му

Всички знаем историята за лъжливото овчарче... Имало едно време едно малко неприятно овчарче, което си измислило история за вълк, за да привлече вниманието на другите овчари. След многобройни лъжи и липсата на вълк, всички спрели да му вярват, до момента, в който вълкът в действителност се появил. Тогава овчарчето, за зло или за добро, получило урока, който всички ние чуваме от малки.

А именно: „не лъжи“. Край на приказката.

Лъжата е лошо нещо, което се спотаява тихо и лепкаво някъде в ъглите на съзнанието ни, чакащо своя миг. Изречена 100 пъти, тя не се превръща в истина, а в голяма, бърза и смазваща топка, която идва, за да ни удари в лицето, когато най-малко очакваме.

В много по-големи мащаби, но почти на същия принцип се развива историята на харизматичния и винаги усмихнат училищен инспектор Франк Тасоун, работещ в гимназия „Рослин“ в район Рослин, Лонг Айлънд, разказана в оригиналната продукция на HBO „Лошо образование“.

„Лошо образование“ може да откриете в стримийнг платформата HBO GO или по HBO. Заради истинската чудесно разказна история той заслужава внимание.

Снимка: © HBO Films

В периода 2003-2004 година, Франк е обвинен в присвояване на средства, предназначени и дадени от държавата за облагородяване на училището, за което работи, на стойност 8 милиона долара.

В кюпа с него е и неговата асистентка Пам Глъкин, която изначално прецаква всичко.

Случаят на двамата измамници е толкова скандален и първи в историята на гимназиалното образование в Щатите, че бележи пика си с шумен процес, глоби, скандали, години затвор, статии в New York Magazine и в крайна сметка филм.

Финансовите измами и измамите, като цяло, са любим сюжет на седмото изкуство. То обича да се занимава с подмолни лъжци, със съмнителни субекти и пропаднали, загниващи отвътре хора. Те са харизматични, интересни, странни и прелюбопитни за разказване на голям или малък екран.

„Лошо образование“ може да откриете в стримийнг платформата HBO GO или по HBO. Заради истинската чудесно разказна история той заслужава внимание.

Снимка: © HBO Films

Случаят с Франк и Пам е една от тези истории. Изкуството обича да имитира живота, то взима неговата есенция и я хиперболизира на екран. Често се е случвало най-безумните истории да звучат достоверно и обратното – реални случки и събития да докарат у зрителя усещането, че това „не може да се случи в истинския живот“.

Но истинският живот е най-голямото кино, което може да си представите и именно там се случват най-добрите сюжети.

Статията „Лошият инспектор“ (The Bad Superintendent) на Робърт Колкър излиза през септември 2004 година и все още може да бъде открита на страницата на New York Magazine. Тя служи за вдъхновение и основата на филма продуциран от HBO Films и дело на режисьора Кори Финли и сценариста Майк Маковски, чиято фестивална премиера е в края на 2019-а на Toronto International Film Festival.

Ролите на крадливите, мазни и лоши инспектори, с фалшиви усмивки, дълги ръчички и лепкав гел за коса, са дадени на Хю Джакман и Алисън Джени.

Рей Романо се прокрадва с второстепенна роля и както е обичайното в случая за него, може да бъде разпознат веднага само по онзи плътен тембър на гласа си. Рей Романо е великолепен, където и да ви се отдаде възможност да го гледате, но в случая с „Лошо образование“, шоуто принадлежи само и единствено на Хю Джакмън и Алисън Джени.

От върколак, през танцьор до позьор, Джакмън е като доброто вино – остарява добре, има чудесен вкус, влиза ти приятно под кожата и можеш да му се наслаждаваш с часове.

Алисън Джени също е чудо и приказ. Още от изгряването й за комерсиалната публика в „Западното крило“, чак до днес, на нея й отива като добре ушита рокля, да изиграе всяка луда, тъповата, но вярна на принципите си и устремена като ракета, жена. И тя го прави с размах в „Лошо образование“, облечена в скучен костюм от три части и леко отегчен поглед на злобарка, готова на всичко, за да задържи трите си къщи с басейн, множеството си коли и няколкото парцала от „Мейсис“ на всяка цена.

„Лошо образование“ може да откриете в стримийнг платформата HBO GO или по HBO. Заради истинската чудесно разказна история той заслужава внимание.

Снимка: © HBO Films

За режисьора Кори Финли това е едва втори филм. Дебютът му Thoroughbreds излиза през 2017-а и е приятна черна комедия за ученички с кофти план за убийство. Жанрът му отива и вторият му проект „Лошо образование“ носи усещането на фарс с апокалиптични елементи за човешката душа и купчини лъжи, които напират да излязат от гардероба в дъното.

Аплодисменти заслужава и сценаристът Майк Маковски, който освен, че написва кино историята за лепкавите ръчички на Пам и Франк, е индиректен реален участник в нея, като ученик в гимназията, в която се случва скандалът. Майк е последна година като ученик, когато всичко се случва и е свидетел на цялото фиаско от първи ред.

„Лошо образование“ започва като най-обикновена история за един училищен инспектор, който на първо четене е перфектен. Той прави всичко за образованието и своите ученици – нови проекти и програми, дейности и ангажираност от страна на цялото общество.

Франк Тасоун успява да вдигне толкова високо летвата, че всички го обичат безрезервно. А с летвата, вдига и нивото на гимназия „Рослин“. Той е толкова добър и всеотдаен, че под негово ръководство гимназията се нарежда на четвърто място по най-успешни училища в страната с огромен брой ученици приети в престижни университети.

Мечтата на Франк е да стане номер 1, а краденето на пари за лични цели, е нещо като неизбежна част от целия процес. Всички обичат Франк и той обича всички. Учениците го харесват, майките му се възхищават и му носят пайове за благодарност, като леко флиртуват с него, настоятелството в гимназията го е обявило за свой гуру.

Животът на Франк – вдовец, отдаден на благото на новото поколение, е перфектен. Може би затова падането му е толкова гръмогласно и предизвиква такава пушилка. Всичко, което хората знаят за Франк е лъжа. И научаването на истината е кофти процес, който боли повече от първото ожулване на коляното.

„Лошо образование“ може да откриете в стримийнг платформата HBO GO или по HBO. Заради истинската чудесно разказна история той заслужава внимание.

Снимка: © HBO Films

От другата страна на Франк стои неговата дясна ръка – Пам, която е доста по-груба, тъповата и нахална негова версия. Пам няма амбиции да прави образованието и хората замесени в него по-добри, тя просто иска да взима пари, за да може да си ремонтира верандата.

Още в първоначалните си сцени „Лошо образование“, знаейки, че е филм базиран на реални събития, с които хората може би са запознати, прокрадна усещането за неизказани измами. Под формата на прекалени хвалебствия, скалъпени оправдания и силно изразени фалшиви усмивки.

До момента, в който фасадата се пропуква и, както се оказва често в живота, онова, което ти се струва перфектно отвън, често понамирисва отвътре. Скандалът бива раздухан от ученичка от училищния вестник, която след като й е възложена задачата да пише за нов скъпоструващ проект в училище, успява да открие несъответствие между похарчените суми и реалните придобивки. Когато една стена пада, колкото и да се опитваш да я задържиш с ръце, цимент или други подръчни материали, тя рано или късно се срутва на главата ти.

Фасадата на „Лошо образование“ се пропуква още когато нахалната асистентка Пам, е хваната с присвоени 250, 000 долара. Пам е използвана като жертвен агнец и обвинена в социопатия, за да се потули по-големият скандал. Оттам насетне финалът на целия театър е някак предвидим и неизбежен, а Пам е един от централните участници, които първи напускат потъващия кораб и сочат с пръст накрая.

Един от големите плюсове на „Лошо образование“, освен черния хумор, с който подхожда към сериозната тема, е липсата на оценки и категоризации. В живия живот рядко има лошо и добро. С това той рязко се различава от любимото му кино. Нещата не са обагрени в светли или тъмни краски.

„Лошо образование“ опитва да държи наратива си в сивата зона.

Правилното и грешното са принцип на темперамент, морал и етика.

Разбира се, това не важи за законното и незаконно – там нещата са ясни. Но на чисто морална основа, „Лошо образование“ е Швейцария. Той запазва неутралитет и оставя зрителят да прецени сам.

Предполагам, че ние като верни социални животни ще искаме да въздадем нужната справедливост. Законовата етика ще се въздигне отвън личния ни морал и обичания израз на американците „да ходиш в обувките на някого“. За да не е толкова лесно на зрителя да прелее от едната крайност в другата, помага изпълнението на Хю Джакман.

Снимка: © HBO Films

Неговият Франк Тасоун е толкова харизматичен, многопластов и любопитно изненадан от финалната развръзка, колкото и онези, които са били реални свидетели на случващото се. Хю Джакмън те кара да го харесваш и разбираш, дори когато е измамник с прекалено много гел за коса и околоочен фон дьо тен.

Ако всички просто бяха обвинили в измама неговата асистентка Пам, за чието неприветливо, сковано и подлизурско изпълнение шапките са долу за Алисън Джени, всичко щеше да е наред и моралният компас на хората нямаше да страда дълбоко. Но животът никога не е такъв.

Съседите ни се оказват убийци, измамници и лентяи. Най-близките ни хора правят неща, които ги категоризират като пълни нещастници. Но когато харесваш някого си прекалено объркан дали и в какво да го обвиниш. И ето тук, живият живот води с една точка пред киното. Той винаги успява да ни изненада и да ни вълнува дълбоко. Както гласи слоганът на „Лошо образование“:

„Някои хора го научават по трудния начин“.

„Лошо образование“ може да откриете в стримийнг платформата HBO GO или по HBO. Заради истинската чудесно разказaна история той заслужава внимание.

А заради изпълненията на Джакмън, Джани и о, боже, този брилянт Романо, двойно внимание. Почерпете се и, разбира се, не правете това вкъщи.

Рекламна публикация