#След смъртта на кралица Елизабет II през септември тази година, в URBN прогнозирахме мрачно бъдеще за кралското семейство в статията "Световният ред след Елизабет II":

"Смъртта на дълголетен и обединяващ монарх като нея може да стартира процеси на дезинтеграция от разнообразен характер. Може да станем свидетели на процес по окончателното разглобяване на влиянието на трона и кралското семейство."

Точно такъв процес тече през последните две седмици. "Разглобяването" идва от американската корпорация за масово развлечение и влияние "Нетфликс" и тяхната шестсерийна документална поредица "Хари и Меган". Отцепилата се от кралското семейство двойка обяви открита война на паметта на Елизабет II и нейните живи наследници. В продължение на няколко часа екранно време принцът и актрисата, все още официално херцози на Съсекс, обвиниха цялото британско общество в расизъм, обявиха се за жертви и преминаха в директна офанзива срещу Уилям, Кейт, крал Чарлз III и други фигури в и около семейството.

Сериозното британско издание "The Spectator" определи цялата поредица като "гротескно снизходително въргаляне в самосъжаление и реваншизъм". Таблоидът The Sun прогнозира, че Уилям няма да отвърне на атаките и това допълнително е мотивирало брат му Хари да ескалира реториката в булевардния блокбастър на "Нетфликс". Съпругът на Меган Маркъл разказа как е бил "ужасен" от крясъците на Уилям по време на горчивата конфронтация от 2020-а година. Става ясно, че Хари е искал да бъде "наполовина вътре, наполовина вън" по отношение на официалните ангажименти, задължителни за всеки от кралското семейство. Тогава брат му Уилям започнал да му вика, а баща му Чарлз изговорил неща, които Хари твърди, че са лъжа. А пък баба му Елизабет II стояла тихо като свидетел. Така с едно изречение за "Нетфликс" той успя да обвини всичките си важни роднини в различни грехове - гняв, лъжа, съучастие...

Снимка: Getty Images

Но пък това изречение излиза скъпо във всеки един смисъл на думата. Няма официални параметри на договора на Хари и Меган с "Нетфликс", но различни медии твърдят, че те са подписали обща сделка за 100 милиона долара, други цитират информация за 250 хиляди лири на минута екранно време за всеки от тях. А вече се говори и за втори сезон...

Малко е вероятно Уилям или Чарлз да отвърнат на обвиненията. Забравете напълно за иначе мечтания от американската медийна машина вариант, в който Уилям и съпругата му Кейт правят своя документална поредица, с конкурентна на "Нетфликс" платформа, и отмъщават на нападателите си.

Много хора се питат какъв ефект щеше да има такава поредица ако кралица Елизабет II беше жива. Сега семейството изглежда много по-уязвимо и ударът на "Нетфликс" идва в особено преломен момент. Вече е ясно, че Хари и Меган са снимали с екипа на платформата почти до последно - вкарвали са оператори и звукари на официални събития и са лъгали за тяхната роля. Продължавали са работа по сериите дори когато става ясно, че първо принц Филип, а после и съпругата му кралица Елизабет II са с влошено здраве и вероятно наближават края си. Както се казва - договорът си е договор, сроковете са си срокове. Акциите на "Нетфликс" пострадаха сериозно в последната година, платформата започна да губи събскрайбъри и корпоративното началство спешно се е нуждаело от сензация в програмата.

Още от рано в брака си, Хари и Меган са се снимали в продължение на часове, за да има "материал" за подобна поредица. Няма да е най-голямото преувеличение ако предположим, че цялата им връзка е нещо като подготовка за хит на "Нетфликс". А всеки тв и стрийминг хит се нуждае от интрига, от драма.

От злодеи и герои, от жертви и спасители.

Някои анализатори дори спекулират, че целият конфликт е започнат от Меган Маркъл именно с мисълта за осребряването му в експлозивна стрийминг сензация. В момента, в който тя е осъзнала, че не иска да бъде "кралска особа" на пълно работно време като Кейт Мидълтън, актрисата е решила да излезе от договорката с гръм, трясък и тв хит. От Бъкингамския дворец директно в централата на "Нетфликс".

Ще е изключително иронично ако разпадът на кралското семейство и монархията в добрата стара Англия започне от желанието на американска компания за висок рейтинг. Какви ли други реални глобални процеси би поискала да дирижира някоя могъща стрийминг платформа в бъдеще?

Снимка: Getty Images

Спекулациите в стил Маршал Маклуън за силата на медийния продукт да огъва и оформя историята са интригуващи, но може би има сериозно надценяване на Меган Маркъл и нейната мисия да превърне кралското семейство в победените лоши от първия сезон на стрийминг кариерата си.

Дори има вероятност за точно обратното. Британското общество още по-силно се обединява зад Уилям и срещу Хари, осмислян все по-силно като тотално контролиран от коварно калкулиращата си шоубизнес половинка.

А и поредицата на "Нетфликс" се провали в най-важната мисия по разкриване и унищожаване на враг - нямаше го "димящия пистолет". Шест серии на оплаквания, но без реални доказателства и документи за действителни злодеяния на кралското семейство. Маркетинговата кампания изгради усещането за съспенс, за неизбежното издаване на тъмна тайна, прикрит грях, може би дори подозрение за престъпление. Нямаше подобно нещо. Циничното упражнение предизвика суматоха, но сякаш се спихна под очакванията за размазващи разкрития. Едва ли пазят нещо за епизод с "изрязани сцени".

Снимка: Getty Images

След няколко седмици ще може по-точно да се прецени какви щети са нанесени по кралското семейство и монархията на Острова като цяло. Опасността за Меган и Хари е тяхната "Нетфликс"-екстраваганца да се забрави като хит за един ден. Дано само тогава не посегнат към последната сламка на давещите се знаменитости - домашните секс записи.