#Не пускаме лятото да си ходи! Бихме го задържали дори против волята му, с риск да нарушим изконните му права на годишен сезон, предопределен циклично да бъде последван от елегантната есен. Но ние искаме още лято - с дълъг ден, с плътен тен, със зрелищен залез и топли нощи на дълбоко очарование от красотата на живота. А, и море. Не може без море. Но къде? Защо не Задар?

Хърватският град по източното крайбрежие на Адриатическо море попада в пределите на историко-географската област Далмация и предлага превъзходен коктейл от природа, архитектура, чистота, но и балканско чувство за добро прекарване. С директен полет от София се стига за малко повече от един час, а летището е на 20 минути с кола до центъра на Задар. Старият град се намира върху приказен полуостров и е заграден от вековни крепостни стени. Вътре ни посреща малък космос от прилежно поддържани стари сгради и площади, кокетни кафенета, атрактивни ресторанти, църкви, римски форум и наскоро открита след ремонт крайбрежна алея, приканваща небрежно към морски масаж на сетивата.

Тук в такт танцуват миналото и модерността

Средновековната кула е на 200-300 метра от крайбрежно пространство за вечерни електронни партита с гледка към спокойната водна шир. Пици на крак до изискани ресторанти. Младежки хостели и аристократични стаи под наем в исторически сгради с венецианска естетика.

Снимка: iStock by Getty Images

Много посетители на Задар предпочитат да се настанят из многобройните вили по брега, разположени на разстояние до 3-4 километра от Стария град. Повечето плажове са каменисти, но има и малко пясъчни ивици. Водата е невероятно чиста и бистра.

Влизате и виждате в детайл

Но не го правете боси, освен ако нямате изключително тренирани в сурови условия пети. За пръв път прекарваме толкова време в самото море с джапанки и след първите 10 минути вече не е толкова странно.

Снимка: Дара Крачунова

Близо до Задар има няколко острова с природни резервати, повече пясъчни плажове и изумителни гледки. Почти всяко по-голямо пристанище предлага и целодневни трипчета с лодки и корабчета. Но ако сте се настанили във вила до брега вероятно няма да ви се ходи никъде другаде. Личи са как семейни имоти на няколко поколения с грижа и инвестиция са превърнати в къщи за гости с идеята за домашен уют и балканско-адриатическо гостоприемство.

Снимка: Дара Крачунова

За около 100 евро на нощ в активен летен сезон може да се намери стая за двама в хубава вила на буквално 10 метра от плажа. Тези имоти често се управляват семейно и няма да е изключение да срещнете няколко поколения в рамките на един добре поддържан задарски двор. Бабата на 90 плюс години прави нещо в градината, нейният син управлява мястото, а неговите деца помагат за настаняването на гостите и поддръжката на имота.

В стаите ви очакват местни вина и ракии

Срещу допълнително заплащане, разбира се. От съседна Словения карат прочутия им орехов ликьор, но свършва бързо. Самите хървати правят много вкусен сладък кайсиев ликьор, а домашната сливовица е чисто качество.

Снимка: Дара Крачунова

Понякога крайбрежното спокойствие на вилните зони и близките яхтени пристанища е приятно нарушено от малки местни фестивали, в които модерни хърватски хитове се редуват с класики от Титово време. Все пак, до 1992-а година Задар е част от Югославия, а сега - от независима Хърватия.

Тук има усещане за помирение с миналото, още потопено в пресния спомен за война. А може би тази атмосфера на разбирателство идва от спокойното море, близките острови и чудната природа.

Страшно е трудно тук да си гневен и нервиран

Дори и за геополитика, и сложни отношения със съседни държави.

Като цяло Задар е курортен град със сравнително висок стандарт, цените са по-скоро италиански. Но вече къде ли е евтино? Както казват някои хоби-икономисти - евтино е термин от миналото.

Снимка: iStock by Getty Images

Не само морската вода е страшно чиста. Улиците, парковете, площадите, градските пространства - публичният пейзаж е изключително добре поддържан. Няма боклуци или агресивен алкохолен туризъм, но все пак възможностите за нощен живот не са ограничени. Вилните зони привличат разнообразни посетители, но липсва глъчката на гъстите организирани маси от западни или други групови туристи. Самата инфраструктура не позволява пренаселване. В Задар забравете за застрояване и морска естетика, превърната в строителна площадка. Не и тук, не и засега.

Най-известната хърватска перла в областта Далмация несъмнено е Дубровник - в последното десетилетие и заради снимания там сериал "Игра на Тронове". Но Задар притежава чара на по-малко известното място, предлагащо друго ниво на бягство от сриващия допамина делник.

И от стресиращия наплив на хора

В Стария град, разбира се, човешкото море почти се слива с адриатическото, особено привечер. Но все пак из целия Задар продължава да се носи усещане за място, което не е превзето и превърнато в търговско-туристическа зона на всяка цена. И предлага праисторическото и просто удоволствие да наблюдаваш загадъчния залез.

Снимка: Дара Крачунова

Чувството в Задар е едновременно за морско приключение и домашен уют. И домашен ликьор. И домашна ракия, разбира се. С гледка към водния хоризонт. Все уважителни причини да не пускаме лятото да си ходи.