#Не винаги класациите са добър начин да се убедим в нещо, независимо какво е то, но бихме могли да се доверим на едни от най-големите консултантски компании в света, които през годината анализират стотици градове по света, за да оценяват техните жизнени стандарти, градска среда, комунални услуги и възможности за просперитет в кариерата като бизнес хоризонти, инвестиции и предприемаческа среда.

Затова ще надникнем над проекта на Resonance Consultancy, в който на едно място разбираме кои са топ урбанистичните дестинации на света за 2024 година и защо е добре, ако видим такава възможност, да се пренесем да живеем или работим там.

Всяка година компанията анализира повече от 270 града, в които живеят не по-малко от един милион души, за да определи първите 100.

Те комбинират данни и качествени оценки, както и препоръки от местни жители и посетители на платформи като TripAdvisor и Facebook, за да ги оценят по три основни, фактора — начин на живот, социална среда и просперитет.

Удобствата за живеене включват доколко пешеходни зони има дадено място, свързаността към летището и броя на парковете, както и други фактори.

А социалната среда и възможностите за срещи е свързана и с културата - броя на местата за нощен живот и ресторантите, както и регистрациите в Google и Facebook.

Просперитетът включва анализ на нивото на бедност, образователните постижения в града и БВП на глава от населението.

И така, кой е най-добрият град за живеене в света? Лондон!

Снимка: iStock by Getty Images

За впечатляващата осма поредна година отговорът все пак е Лондон, наречан неслучайно "столицата на столиците."

Широкият метрополис на Обединеното кралство излиза на първо място по отношение на културата, което означава, че има най-голям брой сценични изкуства и културни места, препоръчвани в TripAdvisor.

Всъщност Лондон оглавява класациите и за удобство за живеене...както и за възможности за срещи, а бързото възстановяване от пандемията и съживяването на системата за обществен транспорт благодарение на откриването на линията Lizzie също допринасят за успяха на града в класацията.

Въпреки осакатяващото блокиране по време на COVID и икономическото опустошение. Въпреки Брекзит. Въпреки войната в Европа. Градът е по-неукротим и част от глобалния дискурс повече от всякога.

От смъртта на кралицата до хаотичната драма от миналата есен на Даунинг стрийт 10, Лондон е във вихъра си тези дни и през 2024 година със сигурност ще бъде черешката на тортата за всичко, което ви се прави. 

На второ място е Париж

Снимка: Getty Images

Париж преди Олимпийските игри през 2024 г.

Проучването подчертава, че градът се "подготвя за бъдещето" с вълнуващи и устойчиви инвестиционни инициативи и проекти.

На трето място е Ню Йорк, който отбелязва грандиозно завръщане на броя на туристите си, от 33 милиона през 2021 г. до прогнозираните 61 милиона за 2023 г. Най-великият град в Америка е в процес на градско възстановяване, с шеметен списък от нови представления и пространства за култура, нови хотели и паркове, но и рекордни цени на недвижимите имоти.

За Голямата ябълка цената на входа винаги е висока... 

Снимка: iStock by Getty Images

Токио е на четвърто място...

Което означава, че първите четири града в този списък не са се променили спрямо миналогодишното класиране.

Въпреки земетресенията, цунамитата и тайфуните, Токио отдавна се задържа на челното си място като един от най-подходящите за живеене метрополиси на планетата.

Малки деца, които си играят и ходят на училище без надзор, както и спокойни граждани, които живеят до дълбока старост заради добрия си живот и чиста храна.

Снимка: iStock by Getty Images

Сингапур обаче се изстрелва от номер девет през 2023 г. до номер пет за 2024 г. и е вторият най-висок класиран урбанистичен център в категория просперитет. Възникнал предимно като търговско пристанище със "свободен дух", Сингапур претърпя забележителна трансформация, за да се превърне в един от най-модерните, добре организирани и завладяващи градски центрове на Азия.

Сингапур е последван от Дубай, Сан Франциско, Барселона, Амстердам и Сеул.

Източник: БТА

В много отношения Амстердам наистина е идеална дестинация.

Той е пълен със страхотни места като барове и ресторанти, магазини за винтидж аксесоари и грамофонни плочи. Освен това Амстердам е световна столица на най-изящното изкуство и привлича хората и заради своите легендарни музеи. Предимство е, че градът е прохладен и през лятото, а също така е изключително подходящ за колоездене.

Откъм социална среда е изключително оживен, както и толериращ разнообразието от различни етноси.

Снимка: Криси Димитрова

Барселона също не е изненада. Каталунската столица кипи от живот, срещите се случват навсякъде по всяко време с чаша сангрия или хубаво вино, прекрасни възможности за хранене, както и изобилие от музикални и културни събития.

Барселона освен това е град, в който комуналните услуги също са уредени така, че гражданите и гостите на града да се чувстват комфортно и да могат да използват публичните услуги по лесен и по-важното достъпен начин.

Снимка: iStock by Getty Images

Сеул е средище на големи инвестиции, хъб на бъдещето между екологията и големите световни бизнес сделки.

Място на денонощни работохолици, но и място за забавления и съвременно изкуство. В Сеул можете да живеете здравословно, да се забавлявате денонощно, да работите денонощно и да се чувствате добре от добре уредения публичен ресурс.

В Сеул има много сити небостъргачи, но едновременно с това градът има и доста пешеходни зони, зелени паркове, барове и заведения за караокета и партита.

Снимка: iStock by Getty Images

За голяма част от световното население Дубай е "Вегас-ът на Арабия", място, което се гордее с преобръщането на всяка представа, поддържана някога преди за Близкия изток.

Известен с необичайни сгради като Палм Джумейра, станалата известна покрай Том Круз Бурж Халифа - най-високата сграда в света - градът през годините превърна чупенето на световни рекорди в национално забавление: най-висок, най-дълъг, най-бърз, най-голям. Климатът там и добрият живот също е причина много хора да са привлечени от мястото.

Снимка: iStock by Getty Images

Класирането на Сан Франциско в общия индекс на просперитет се дължи на високите заплати, които привличат глобални работници, които се нареждат на шесто място по образование на планетата. Нищо чудно, че Сан Франциско е на 33-то място в класацията Global 500 Companies.

Всъщност Bay Area остава място номер едно за стартиращи иновации, задвижвани от рисковия капитал, както и увеличаващ се интерес към известната "екосистема" на града - за таланти, за изследвания, иновации и университети.