#Около 35% от българите в чужбина при добра възможност биха се прибрали обратно в България. Това са приблизително 700 000 души, които са склонни да се завърнат в страната ни.

Тази седмица специален гост в предаването "Матине" с Рени и Вяра бе популярният тв водещ и продуцент Андрей Арнаудов, за да разкаже за новата кампания, която заедно с Иван Христов организират - Bulgaria Wants You.

"Най-важното, когато говорим за платформата Bulgaria Wants You, не е дали някой ще иска да се прибере или някой ще иска да си тръгне. Най-важното, което ние казваме е, че в 21 век трябва да имаш избор и, че няма еднопосочен билет.", споделя Андрей.

Иновативната платформа цели да мотивира и улесни българите зад граница така, че да пожелаят да се завърнат обратно в родината си. Както и да даде възможност на хората тук да намерят по-добра реализация и да повишат стандарта си на живот. И както повечето каузи на Иван и Андрей, тази също е вдъхновена от личните им убеждения. 

"Едно от нещата, на които най-много държим с Иван, е да сме честни. Ние по принцип се занимаваме с каузата дамография и ДНК просто като кауза и социална кампания в продължение на 4 години. Правим кампания за насърчаване на раждаемостта и още от тогава знаем, че трябва да направим и някаква кампания, за да се опитаме да активизираме част от българите да се приберат в България."

Как и с какво обаче можем да накараме човек, установил се на запад, който получава добра заплата и културна социална среда да се завърне в България, където изглежда стандартите са доста по-занижени? Чрез разнообразен набор от атрактивни предложения за работа в развити компании, богато видеосъдържание и най-вече личната ангажираност на популярното дуо, което застава зад редица кампании.

"Вярвам, че ако не си достатъчно щастлив там, където си и си напуснал страната, трябва да ти се предложат достатъчно много възможности, за да решиш дали не искаш да се върнеш в България и да опиташ отново. Както и на тези, които са си в България, трябва през платформата да се опитваме да им предлагаме възможности, за да останат тук.", е мнението на Аранудов.

Любопитна част от платформата Bulgaria Wants You е и специално разработен калкулатор, с помощта на който хората лесно могат да изчислят какъв стандарт на живот биха имали в различните градове и държави.

"Ценното на този калкулатор е, че наистина можеш да нанесеш начина си на живот и заплатата, която взимаш, независимо дали живееш в Мюнхен или в Силистра, да въведеш града, в който искаш да живееш и да разбереш колко пари ще ти трябват, за да отговориш на твоя стандарт на живот.", казва Андрей.

Когато съберем инициативи като "Направи го сега", ДНК, Bulgaria Wants You и най-тясно свързаното с българските бит, култура и история риалити шоу - "Фермата", няма как да не си зададем въпроса патриот ли е Андрей Арнаудов и какво всъщност означава това за него. А той самият обяснява нагласата си така:

"Хората са много мнителни към думата "патриотизъм". В България влагаме огромен патетизъм, защото още от едно време на площадите като изреждаха геройски загиналите, с един такъв тон... Освен това и портретите в училищата обикновено ни гледат много намръщено. Ние не сме се научили да правим нашите празници комерсиални, в хубавия смисъл на думата. Затова децата предпочитат да празнуват Хелоуин вместо Деня на будителите. Ние влагаме много патос и понякога скука в партиотизма, което плаши хората. Не трябва да се опитваме да влагаме тези неща в патриотизма. Той всъщност е начин да се опитаме да направим страната, в която живеем, по-приятна за самите нас."

Какви са историите на част от българските емигранти, които вече са се завърнали в България и са намерили пътя към своята реализация тук и какво ни очаква в новия сезон на "Фермата" тази есен - вижте целия разговор на АНдрей Арнаудов с Рени и Вяра в "Матине".