#Можете да се подмладите само докато седите на дивана вкъщи и гледате телевизия. Бръчките изчезват без никакво усилие с новата ви LED-маска, която работи със светлини. Най-краткият път към младостта струва 1000 долара и можете да си го поръчате по интернет.

В този дух звучат повечето реклами на новите бюти продукти, които заливат мрежата. Тенденцията е още по-актуална покрай социалната изолация, в която повечето дами предпочетоха да се погрижат за себе си у дома, вместо в козметичните салони. Но какви са рисковете, които крият и можем ли да си навредим с джаджите, които обещават вечна младост и красота, край на бръчките, лифтинг и обемни устни?

Съветът е да се консултирате със специалист преди да си закупите подобен уред, казва известният дерматолог д-р Гергана Манолова в предаването "Матине" с Рени и Вяра.

"Скептично настроени сме, защото никой не знае дълбочината, на която тези уреди работят, както и колко дълъг ще бъде ефектът върху кожата ви. Човек трябва да знае какво получава насреща, когато инвестира", обяснява специалистът по кожни болести. Оказва се, че по-голямата част от широко рекламираните джаджи крият рискове или най-малкото - постигат недобри резултати, ако изобщо се стигне до "резултат".

Най-пресният пример е свързан именно с модерните LED - маски, които излъчват различни на цвят светлини с обещание да премахнат бръчки, пигменти и акне по лицето, чрез стимулиране на естествения отговор на организма. 4 пациентки вече са потърсили помощта на д-р Манолова след терапия с такива уреди. Вместо свежа и подмладена кожа, дамите са със зачервяване и неприятни обриви. Две от тях правят процедурата с купената от интернет маска вкъщи, а две се подлагат на нея в бюти центрове.

"Всички имаха зачервяване, а обривът на една от пациентките лекувахме 3-4 седмици преди да се подобри. Не знаем дали проблемът е предизвикан от продукт, нанесен върху кожата по време на терапията или светлината от LED - маската не е дозирана правилно". В друг случай пък се оказва, че въпреки инвестицията от 1000 долара за подобна маска за домашна грижа, терапията не само няма никакъв положителен ефект, но и води до изсъхване на кожата на друга пациентка. Внимавайте с новите терапии и преди да отидете на такива - проверете мнения на специалисти, казва още д-р Манолова. "Препратих една дама на пластичен хирург след лазерна епилация в козметичен салон. Важно е бързо да се търси помощ в такива ситуации."

Дори работата пред компютър изисква защита, казва още известната дерматоложка. От LED осветлението в работна среда също трябва да се пазим. "Ако по цял ден сме изложени на него, отново трябва да има фотозащита или продуктите върху кожата ни да правят протекция".

Обещанието, че тъмните кръгове под очите ще изчезнат, ако ползвате портативния уред за отмора на очите срещу 150 долара, също не е истина.

"Това няма как да се случи чисто физиологично. Качественият сън е най-доброто решение в това отношение. Пийте много вода, почиствайте лицето си и сутрин, и вечер, ползвайте крем и серум, докато се масажирате", казва още специалистът по красота и здраве на кожата. И не забравяйте - в много от случаите рецептите на баба се оказват далеч по-добри от най-новите рекламирани уреди и процедури.

Гледайте в "Матине" целия разговор с д-р Гергана Манолова за още ценни съвети.