#Задава ли се нова вълна на коронавирус през есенните месеци и как се развива пандемията в различните държави? Какво направи писателката Дж.К.Роулинг, за да разбуни духовете в света на транссексуалните за пореден път? Как се приготвя супа от плъхове и кой се осмелява да я опита? И какво се случва, когато Александър Сано остане без телефон?

Тези теми ще обсъждаме днес в студиото на "Матине" - online шоуто на Dir.bg, в което обикаляме интересните точки по света, следим viral темите в социалните мрежи и се срещаме с приятни хора за сладки разговори. Ето и какво можете да видите в новия епизод от предаването:

Covid-19 Vol.2 - къде и как?

(Можете да гледате темата от 1-ва до 9-а минута)

Официално есента се настани удобно в ежедневието ни, а всички вируси, грипове и настинки, които обикновено пристигат с нея, ни изправят косите. Месеци наред светът е изправен пред помитащата сила на Covid-19, а заразените с коронавирус надхвърлиха 31 милиона. Изглежда лятото традиционно ни замъгли умовете и за кратко светът се върна към безгрижните вечери край морския бряг, но септември ни връща в реалността с пълна сила. В епизода днес ще поговорим за това как се развива вирусът в различните държави, какви мерки се предприемат за ограничаване на пандемията и каква е равносметката у нас седмица след старта на учебната година.

Ако Хари Потър беше гей...

(Можете да гледате темата от 9-а до 14-а минута)

Само преди няколко месеца писателката Дж.К.Роулинг се забърка в немалък скандал на тема транссексуалност, след като твърдо се обяви "за" разграничаването на половете. Драмата, обаче, продължава с пълна сила след като жената, която създаде Хари Потър, издаде своя нов роман. Той не е за величествени замъци и магически пръчки, а за убиец. В женски дрехи. Това предизвика яростна вълна на недоволство и куп обвинения към Роулинг в трансфобия. В "Матине" нямаме нищо против различната сексуалност на хората, но въпреки всичко се питаме - как се възпитава политически коректно въображение? И можем ли да съдим авторите за героите в собствените им творби?

Една супа от плъхове, моля

(Можете да гледате темата от 14-а до 21-а минута)

Нова седмица - ново приключение за Гордън Рамзи. Този път популярният шеф ни отвежда в Луизиана, за да изследва кулинарни традиции и да ни запознава с екзотични вкусове. Много екзотични. Говорим за жаби и супи от плъхове, дами и господа. След като превзе кухнята на Африка и Южна Австралия, Рамзи се впуска в нови предизвикателства в Мексиканския залив, където вкусни, но опасни същества дебнат под повърхността. В предаването ще ви подскажем какво ще се случи тази неделя в "Кулинарния изследовател" по National Geographic.

Филм ли е твоят живот, Александър Сано?

(Можете да гледате темата от 21-а до 52-а минута)

Тази седмица нашият специален гост не е под прикритие и съвсем явно и удобно се настанява в студиото ни. С актьора и продуцент Александър Сано ще си поговорим за развитието на българското кино и какво е нужно, за да се превърне една продукция от локална в интернационална. Ще надникнем в сюжетната линия на филма "В сърцето на машината", който ще изгрее на големия екран през следващата година и ще разберем дали да очакваме "Диви и щастливи 2". И, разбира се, ще ви покажем Александър Сано като балетист в "Лебедово езеро". 

Гледайте "Матине" с Рени и Вяра всяка сряда от 08:00 часа в dir.bg и urbn.dir.bg