#Какви са коледните традиции, които пандемията забрани тази година? Има ли кой да ни чуе, когато имаме проблем и защо не вярваме, че законите и правилата важат за всички? И колко е важна комедията, когато не ти е до усмивки?

Добре дошли в "Матине" с Рени и Вяра! Началото на декември и първият сняг ни стоплят душите като греяно вино с портокал и канела. Междувременно водещите на online шоуто на Dir.bg се разделиха, но бързаме да подчертаем, че въпреки това продължават да се харесват. А днес в предаването по традиция ще дадем всичко от себе си, за да ви бъдем и полезни, и приятни.

Ето и темите в "Матине" тази седмица:

Коледна дистанция 2020

(Можете да гледате темата от 1-ва до 10-а минута)

Наближаващите празници и снежната покривка на някои места в страната карат повечето от нас да се замислят за това как ще празнуваме Коледа тази година. И докато в България зимните традиции обикновено се практикуват на обилно заредена маса, то много държави по света няма да успеят да спазят празничните си обичаи заради извънредната пандемична обстановка. Как ще се карат ролкови кънки около църквите в Каракас, докато се спазва дистанция? Защо в Украйна елхите се украсяват с паяци и какво означава да "мърсуваш" по Коледа? Вижте в новия епизод на "Матине"

Зимна приказка за милиони

(Можете да гледате темата от 10-а до 17-а минута)

Краят на календарната година по традиция е време, в което много от нас правят равносметка за отминалото време и мечтите, които искаме да реализираме "след Нова година". И докато Дядо Коледа преглежда писмата, за да сбъдне нови желания, екипът на "Матине" влиза в специална печатница, където се сбъдват мечти. В специално видео ще ви покажем къде и как се правят лотарийните билети на Българския спортен тотализатор и как една зимна приказка може да бъде началото на вашето ново приключение.

Права в България?

(Можете да гледате темата от 17-а до 43-а минута)

Напоследък това съчетание звучи странно и все повече хора в страната споделят, че не са доволни от прилагането на закони и правила. Те могат да касаят всяка част от живота - както правата ни по време на карантина и локдаун, така и сметките за парно. Какви са проблемите, с които хората се обръщат към Омбудсмана на България и как институциите реагират на исканията на обществения защитник? В студиото на "Матине" говорим с Омбудсмана на Република България - доц. Диана Ковачева, която отговаря на вашите въпроси.

Ники Станоев и Наталия Живкова в студиото на "Матине"

(Можете да гледате темата от 43-а до 60-а минута)

В тежки времена усмивката е един от най-верните спътници. Затова и с удоволствие посрещаме специалните гости на "Матине" тази седмица - артистът Ники Станоев и неговата муза и половинка - дизайнерът Наталия Живкова. Защо двамата не се появяват често в комплект и как се стартират проекти по време на пандемия? Какво е усещането да си свободен на Нова година и колко е важна комедията, когато ни е тъжно? Гледайте "Матине" с Рени и Вяра всяка сряда от 08:00 часа в dir.bg и urbn.dir.bg