#Как да запазим здравия разум по време на пандемия? Защо толкова харесваме конспиративните теории? Знаем ли как да се грижим за имунната система през зимата? И защо мъжете спряха да ловуват?

2020-а е годината, в която спорът дали трябва да се маскираме за Хелоуийн бе изместен от друг - дали трябва да се маскираме навсякъде. В новия епизод на "Матине" ще проверим как българите приемат затягането на противоепидемичните мерки и спазваме ли ги изобщо. Д-р Цветеслава Гълъбова ще отговори на вашите въпроси, а в предаването ще научите и ценни съвети за това как да подсилим имунната системата в борбата с вирусите през зимата. Водещите на предаването ще проверят вярно ли е, че междуполова дистанция се спазва далеч преди Covid-19 и защо мъжете спряха да "ловуват". Време е за "Матине" с Рени и Вяра.

#VIRAL: Между маските и гей браковете

(Можете да гледате темата от 1-ва до 6-а минута)

Темата за предпазните маски става редовна като сутрешното кафе. Дни, след като премиерът Борисов сподели в профила си във Facebook, че резултатът му за Covid-19 e положителен, спорът за или против маските на открито продължава да тече с пълна сила. Междувременно популярните личности у нас, дали положителен резултат на своите PCR тестове, се увеличават ежедневно, а затягането на противоепидемичните мерки буди все повече дебати. На фона на заплетената вирусна ситуация, нещо необичайно се случи в друга част на света - Папа Франциск изрази своята подкрепа към еднополовите бракове. 

 

Има ли го този Covid-19 и как да запазим ума си покрай него? 

(Можете да гледате темата от 6-а до 27-а минута)

В края на миналата седмица ви призовахме да зададете своите въпроси към д-р Цветеслава Гълъбова - национален експерт по психиатрия и директор на държавната психиатрична болница "Свети Иван Рилски". С д-р Гълъбова ще поговорим за психологията на маскираното общество, как да преодолеем пандемията и защо толкова ни харесва версията за световните конспирации. В студиото ще отговорим на въпросите, които вие зададохте, а репортерът на Матине - Криси Иванова, ще провери носят ли се маски по оживените софийски улици и на какво точно ни пречат те. 

Витамините имат суперсили

(Можете да гледате темата от 27-а до 41-ва минута)

На фона на пандемията Covid-19, специалистите съвсем скоро очакват и бонус - традиционният сезонен грип. Освен препоръките да не се разделяме с дезинфектанта, да мием ръцете си и да спазваме дистанция, е добре в подобно смутно време да се погрижим и за имунитета си. Затова в студиото на "Матине" влиза д-р Димитър Славов, с когото ще поговорим за възможностите, с които да подсилим организма. Възможно ли е да боледуваме по-рядко и по-кратко и как? Каква е тайната на комбинацията от витамин С, витамин D3, Цинк и Селен и защо напоследък експертите свързват Covid-19 именно с витамин D - ще разберете от самия д-р Славов.

Защо мъжете спряха да ловуват?

(Можете да гледате темата от 41-ва до 59-а минута)

Коронавирусът ни направи изключително внимателни, когато говорим за дистанция. Но разстояние между мъже и жени изглежда имаше далеч преди да чуем за Covid-19. Особено, когато говорим за флирт. В новия епизод на "Матине" ще проверим ловуват ли все още мъжете и как се свалят маските на дамите само с две реплики. Специални гости в студиото са двама джентълмени, които имат добър опит със свалките - актьорите Виктор Танев и Христо Терзиев. С тях ще си поговорим за това как се флиртува в днешно време и вярно ли е, че жените взеха по-активната роля в междуполовите отношения. Ще чуем велики филмови реплики, които свалят звезди и подкосяват крака, а Христо и Виктор ще ви разкажат как "Имаш страшни антитела!" се превърна в най-модерния комплимент. Гледайте "Матине" с Рени и Вяра всяка сряда от 08:00 часа в dir.bg и urbn.dir.bg.

*В предаването има продуктово позициониране