#Късметът е като една птица, която искаме да хванем. Ние може да искаме, но е хубаво да поставим в чинийката няколко зрънца, за да я привлечем. В случая - да пуснем фишове за тотото.

"Ако не го направим, птицата на късмета ще отлети при някой друг" е казвал неведнъж Румен Стефанов. Той е сценарист в студиото на "Спорт тото" повече от 6 години. И си позволява често да вкарва в сценария на водещите Део и Марина една прословута фраза на Христо Стоичков - леко перефразирана: 

"Който е спечелил, е играл!"

В последните епизоди на "Матине" ви разказваме различни истории от света на Българския спортен тотализатор. Вече ви срещнахме с очарователната водеща на "Спорт тото" - Марина Кискинова, а в миналия епизод на предаването разбрахме и колко специални са сферите, в които се теглят печелившите числа.

Днес ще ви запознаем с хората, които остават зад кадър в най-популярните истории на късмета. Как изглежда победата през обектив на камера, кой режисира късмета в студиото на "Спорт тото" и как се пише сценарий за числата, които преобръщат живот - вижте в специално видео за "Матине".

Румен Юруков е режисьор на пулт в Българския спортен тотализатор от 8 години. Започва по времето, когато това студио стартира излъчването на тегленето на тиража.   

"Нашата задача е да подсказваме на водещите Део и Марина и ние работим за тях - винаги да сме нащрек. Четвъртък и неделя са двата дни, в които предаването се излъчва и тогава се мобилизираме всички в студиото. Задължително е да няма грешки. И толкова години такива не се допускат!", казва Румен Юруков.

А кой е най-големият кошмар за режисьора на пулт ще научите от видеото. 

Зад кулисите или в конкретния случай - зад камерата е Гергана Донкова. Тя е оператор от 6 години и споделя, че работата ѝ е изключително емоционална. Всъщност тя разкрива кой първи изживява радостта от ударения джакпот. 

"Когато падне джакпотът в ефир, цялото студио е в еуфория. Трудно е да се концентрираш, имайки предвид това, че наистина някой печели. Усещаш как нечия съдба се променя за секунди. Много е чудно да видиш спечелилите на живо. Някои са много притеснени, други се радват. Всеки приема печалбата по различен начин. Но усещането да си свидетел на такъв късмет е специално", казва Гери. 

И споделя забавна история за йога инструкторка, която гостувала в студиото.

Какво си забравя там и как си го получава обратно може да научите във видеото! 

"Вероятно за нашите зрители е голяма изненада, че тотото има сценарий. Споделям я - и за мен беше такава, когато ме поканиха", разказва Румен Стефанов, който е сценарист.

"Спорт тото" е живо предаване и то трябва да бъде дълго определен брой минути - ни повече, ни по-малко. Сценаристът, освен да опише думите на водещите, трябва и да изчисли всичко така, че то да излезе точно в определения за излъчването интервал. 

"Това става по един сложен начин - аз го изчитам, засичам, знам коя игра колко време трае и всяко изречение. Работя с хронометър. След този труд и изчисление се получава едно предаване, което влиза в програмната схема на съответната телевизия", разкрива Румен Стефанов. 

Именно той е във връзка с водещите постоянно - чрез микрофона, и е готов да реагира, да даде разпореждане какво да се прави, ако нещо се обърка.

"Наскоро падна микрофона на водещата и нямахме връзка. Наложи се да изляза от студиото и да започна да ръкомахам, за да ѝ покажа къде да застане - Слава Богу, разбрахме се. Водещите ни вече имат един огромен опит и самите те са с  адекватни реакции във всяка ситуация, която не сме успели да предвидим"

Най-големият джакпот за екипа... са Део и Марина!

"Те са диалогични, а не озвездени водещи - тоест не са хора, които да не понасят да им се дават указания и съответно да не се съобразяват. Део и Марина са точно обратното - дисциплинирани!", казват колегите им. 

А повече за тайните на най-сигурната игра с късмета -  сигурна, защото няма как да не си получите печалбите, ще научите в следващия епизод на "Матине"