#"Черен петък". Докато днес свързваме термина с еуфорията на намаленията в молове и магазини, то произходът му няма нищо общо с пазаруване. През 60-те години в САЩ така нарекли деня след Деня на благодарността заради ужасяващия трафик и задръствания след празниците. Според друга теория това е денят, в който търговците на дребно най-накрая виждат покачване на оборотите заради старта на празничното пазаруване и отбелязват как балансът им се придвижва от опасната "червена" зона на загубите към безопасното черно на бизнес печалбите.

И докато в началото традицията на намаления и отстъпки е наистина в рамките на само един ден, днес в желанието на търговците да предложат на своите клиенти повече възможности към черния петък добавяме черен четвъртък, черна седмица, удължено работно време... а намаленията от есенни преливат към коледни.

Ръстът на електронната търговия добави нов смисъл на специалните оферти, като изпрати опашките и борбата в магазини в историята (или по-скоро в необятното онлайн пространство). И нещо повече - вкара "Кибер понеделника" в играта на намаления.

Черният петък се чака от шопинг любителите с нетърпение като възможност за изгодни сделки, но и като оправдание за по-щедри покупки и подаръци. В преследването на оферти обаче е добре да не забравяме някои простички, но работещи правила за умно пазаруване, така че да не поставим личния си бюджет под риск.

Задайте си бюджет

Лесно е човек да се увлечете по импулсивните покупки, особено когато действа изцяло емоционално и без предварителен план. Обмислете каква сума от своя бюджет сте склонни и е разумно да отделите по време на Черния петък. И не се изкушавайте да прекрачвате това свое ограничение.

Планирайте

Направете списък. Това ще ви помогне да не се разсейвате с допълнителни излишни покупки и да останете концентрирани върху своя план. Може да разделите нещата на "Необходими" - такива, които така или иначе задължително ще се наложи да закупите и изборът им на намалена цена би спестил разходи от текущия ви бюджет. И на "Желани" - неща, с които бихте искали да се сдобиете, но решението за покупка по-скоро е въпрос на налични ресурси.

Разпределете разходите си във времето

Един от проблемите на Черния петък е, че е концентриран в конкретен кратък отрязък от времето. Ако можеше да имаме балансирано разпределение на промоциите в различни месеци, вероятно бихме успели да закупим изгодно доста повече желани продукти, без да се отрази на бюджета ни.

Никога не сме напълно подготвени да се възползваме от всички добри оферти, но това не означава, че задължително трябва да ги подминем.

Умното пазаруване е и умно разпределяне на финансовите потоци напред във времето.

А решението се нарича UniCredit Shopping Card - банкова карта, която ни дава възможност да закупим продукта днес, на намалената цена, но да платим тази цена на малки месечни вноски, така че да не тежи на текущия ни баланс.

Предложението за шопинг карта на една от най-големите банки у нас - УниКредит Булбанк - включва до 45 дни гратисен период, без такса за разсрочване на 3 равни месечни вноски на ПОС терминал на УниКредит Булбанк или в Булбанк Мобайл и без годишна такса за първата година, при дигитално подписване на документите.

Как работи UniCredit Shopping Card?

С шопинг картата може да бъде разсрочвано всяко плащане на стойност, равна на или над 50 лв., като може да избираме различни периоди за плащане между 3 и 36 месеца. Това дава гъвкавост и възможност за индивидуално управление на разходите ни.

Когато изберем разсрочване на 3 вноски на ПОС терминал на УниКредит Булбанк или директно през Булбанк Мобайл, то не дължим такса. Т.е. пазаруваме без оскъпяване, което ни позволява напълно да се възползваме от промоциите по време на Черния петък.

Картата може да бъде използвана за покупки на ПОС терминал, както и при пазаруване онлайн. Можете да резервирате самолетни билети, хотели или кола под наем, както и да заплатите услуги на АТМ през B-pay. Също така имате възможност за добавяне на картата в дигитален портфейл.

Издаването е бързо до 5 работни дни и изцяло онлайн, като картата можете да получите с безплатна доставка на посочен от вас адрес в България.

Сравнете цените

Още преди старта на намаленията, разгледайте стандартните цени на желаните артикули, за да сте сигурни, че наистина ще купите по време на промоциите нещо с отстъпка, а не просто с червен етикет. Някои сайтове и приложения позволяват да проследяваме цените на продуктите във времето, така че лесно да се ориентираме дали сделката е изгодна.

Добра практика е също преди самото пазаруване да направим бърз тур сред различните търговци (онлайн или физически магазини), за да открием най-доброто предложение за едни и същи продукти. За да не пропуснете намаленията на любимите си марки, абонирайте се за мейл бюлетини или известия за ексклузивни оферти.

Оставете импулсивните решения да отлежат

Не забравяйте да се придържате към своя списък и бюджет. А импулсивните желания за покупка оставете да отлежат. Голяма част от онлайн магазините имат опция за запазване на предпочитанията във виртуалната количка - може предварително да добавите там харесаните продукти и да "преспите" своето решение.

Проверете правилата за връщане на покупките

Винаги проверявайте политиката за връщане, така че да сте наясно какви са правата ви в такива случаи - особено ако взимате нещо за подарък.

При онлайн покупки законът ни дава 14-дневен срок за връщане на артикул, независимо от причината. При покупка във физически магазин обаче няма такова задължение и всичко е въпрос на добра търговска практика. Хубавото е, че големите търговци разбират значението на удовлетвореността на своите клиенти и са дори още по-щедри в сроковете.

Пазете се от онлайн измами

Бъдете внимателни, когато предоставяте лична и финансова информация онлайн. Придържайте се към утвърдени и познати уеб магазини и бъдете особено внимателни с непознати сайтове, промотиращи страхотни намаления.

*Материалът е реализиран с подкрепата на УниКредит Булбанк

Публикацията съдържа продуктово позициониране