Деца до 12 години ще могат да се включат в Националния конкурс за детска рисунка "Моята паричка", който стартира днес. Задачата в състезанието е малчуганите сами да измислят и претворят в рисунка проект на банкнота - от съществуваща или измислена от тях валута.

Проектите се подават до 30 април през сайта на конкурса www.parichka.bg. Онлайн гласуване на публиката и авторитетно жури ще определят петима победители. Наградният фонд от общо 2400 лв. е предоставен от Уникредит Булбанк, официален партньор на конкурса. Три български издателства - Клевърбук, Керът и Сиела - са подготвили за финалистите и интересни книги и образователни комплекти.

Инициативата е част от официалната програма на Global Money Week 2023 за България. Организатори са платформата за финансова грамотност The Little Chief с автор Наталия Тодорова и медията на модерната жена Mammi.bg. Dir.bg е един от официалните медийни партньори. Всички новини и актуална информация около конкурса може да следите във Facebook и Instagram страниците на инициативата.

Събирането на проектите на децата ще продължи до 30 април. От 1 до 20 май през сайта на конкурса ще се осъществи гласуване на публиката. 5-членно жури от фигури от сферата на финансите, културата и медиите също ще избере своите финалисти, а награждаването на отличените проекти е планирано в началото на юни.

Наградите

Победител на публиката: 700 лв., книги/образователни комплекти

Първо място на журито: 700 лв., книги/образователни комплекти

Второ място на журито: 400 лв., книги/образователни комплекти

Трето място на журито: 200 лв., книги/образователни комплекти

Специална награда на Уникредит Булбанк: 400 лв., книги/образователни комплекти

Журито

  • Милена Стойчева, Предприемач, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria и гостуващ професор по иновации и предприемачество към Европейския институт за иновации и технологии
  • Хубен Черкелов, Художник, известен в международните творчески среди със своите произведения, изградени по заимствани от банкноти и монети графични и символни елементи
  • Живка Попатанасова, Журналист от BTV Media Group, водещ на бизнес подкаста на медията, както и на видеоподкаста "Жените на България"
  • Лъчезар Богданов, Главен икономист в Института за пазарна икономика
  • Представител на Уникредит Булбанк

Провокация към семействата

Това не е само конкурс - споделят организаторите. Той се явява фон на по-дълбокия разговор за финансовата грамотност на децата. Темата често се избягва от семействата като сложна и скучна, а целта на конкурса е да предложи на семействата интересен игрови и творчески подход, чрез който да започнат разговора за парите и личните финанси.

Сайтът на конкурса е оформен и като пространство с богато полезно съдържание за деца и родители на тема пари, лични финанси, финансови навици. В специалната секция Научи ще бъдат помествани полезни статии, свободни за изтегляне ресурси и съвети, свързани с децата и парите.